Екатерина Михайлова: Толкова много личеше неприязънта на Радев към ПП

Тя отказала да бъде министър, въпреки че Денков я поласкал
11 юни 2023 23:00, Нели Христова
57
Екатерина Михайлова: Толкова много личеше неприязънта на Радев към ПП
Снимка: БГНЕС

Един от най-опитните ни политици отказа да е министър в новото правителство. Пред NOVA Екатерина Михайлова обяснява защо е отказала да оглави правосъдието в ключов момент за съдебната реформа.

„Отказах да съм министър, защото излязох от политиката преди десет години. Нямам изкушението. Министър-председателят Николай Денков се опита да ме изкуши. Каза хубави думи, поласка ме, но аз много бързо му отговорих”, обясни Михайлова.

Тя подчерта, че дори не е седнала да размишлява от кого ще бъде подкрепено правителството. Според нея кабинетът е на тези, които са го избрали.

Михайлова направи коментар какъв е политическият знак на ДПС с подкрепата за кабинета „Денков-Габриел”, дошла от Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски: „В политиката знаците са важни. Който се опитва да каже, че няма знак - разбира се, може да го каже, но бяга от реалностите”, категоричен е преподавателят по конституционно право.

Тя даде и конкретни примери: „Първото демократично правителство на Филип Димитров беше на малцинството - на СДС с ясната подкрепа на ДПС, без участието им. Нямаше и година време и последва вот на недоверие от страна на депутати от БСП. При гласуването на вота на недоверие депутатите от БСП не го подкрепиха, но имаше един глас „за” - от Ахмед Доган. Тогава писаха, че ДПС е показало червен картон. Когато се гласува по този начин, нещо искат да кажат - могат да го кажат веднага, но може и да трябва да мине време”.

Отстраняването на главния прокурор

Според Михайлова да бъде уволнен главният прокурор сега е станало по-лесно след промяната в закона, с която се намалява необходимото мнозинство.

На въпрос как изглежда възможността след всички скандали, свързани с Иван Гешев, той да бъде отстранен заради израза „политически боклук”, тя отговори: „Веднага се сещаме за примера, който се дава с Ал Капоне. Голям престъпник, но накрая го осъдили за нещо малко”.

Чисто формално, Михайлова смята, че е възможно ВСС, който е с изтекъл мандат, да назначи нов главен прокурор, но посочи: „От друга страна, гласовете отвън са еднозначни, че не е редно да се прави. И е правилно да не е редно. Това ще е поредният голям скандал”, смята тя.

Според нея, на фона на разпада на институциите и недоверието към тях, такова действие ще засили недоволството на хората.

Промените в Конституцията

„Създаването на конституция и промяната на конституция са толкова важни неща, че не може да изненадваш хората и избирателя. Това е нещо, свързано не само с морала на тези, които ще правят промените, но и с отговорността, че правиш нещо за много хора навън. Това е сложна и високоотговорна задача”, заяви преподавателят по конституционно право.

Вторият мандат и поведението на президента

Михайлова засегна и темата с връчването на втория мандат на „Продължаваме Промяната - Демократична България” и призива на Румен Радев той да не бъде изпълняван. „Това, което направи президентът, според мен, най-малкото е признак на недобро държавническо поведение. Толкова много личеше неприязънта. Не може да излъчваш толкова непоносимост. И да са вредни, има начин да се направи по един по умерен начин. Това е държавен глава”, е мнението ѝ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
След като изтекоха записите от конференцията на ПП, в които ясно се чува как се продаваме на посолствоТО и как беззаконието властва над българските институции, неприязънта към ПП не е само то президента, а и от целия български народ. Никой не обича предатели. Сигурен съм, че и с тях ще се изгаврят, както със Зеленски.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Класната" от преди 50-ет години,гледай си пенсията,не споменавай името на президента Радев,за което ти нямаш никакво право.Посъветвай партньора си ген.Танас,да не ломоти за разни крути мерки по отношение на президентската институция.Знам от мой близък в ДСБ,че на разградския ген.единия му крак виси във въздуха.
34
0
 
1
 
! Отговори
Обективен преди 10 месеца
Сега остава и Цветан Цветанов да се изцепи,че е отказал да бъде министър.
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ТОВА ЛИ Е ЧУЧЕЛОТО ОТ СДС ВАКХАНАЛИЯТА ?!!...
32
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
РеДЕФФ е потомствен Янко-Шумкарин и трябва да бъде изритан от българската политика!
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Неприязън е меко казано.Мнозинството граждани са отвратени от шайката управляващи.Следващите избори ще го разберат по трудния начин. Анатема.
30
5
 
5
 
! Отговори
Хе-хе преди 10 месеца
От къде я изкопахте тая? Връщайте я на бунището на историята и не и давайте думата.
29
3
 
13
 
! Отговори
хаха преди 10 месеца
Защото само Радев виждате. Ако тръгнете да питате обикновените хора, ще научите, че не само Радев изпитва неприязън към ПП.
28
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Другарката да тръгне по улицата няма да намери човек които да не изпитва неприязъм и погнуса от тез навлеци
27
0
 
7
 
! Отговори
Духът на Ал Капоне. преди 10 месеца
Гешев не ми е колега,но имам много колеги политици.
26
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 43 Тази дама Президентът се избира с болшинство и затова се превърна в истински български болшевик, послушник на руските си началници - Путин и Митрофанова! Има си и българска дума - мнозинство, ама поцелуйковците се познавате и по думите!
25
14
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това, което на прави Президентът, беше абсолютно държавническо поведение, поведение, загрижено за целостта и утоите на държавата. насояюата ПАПЛАЧЧЧ от яниари, окупирали властта са пряка заплаха за съществуването на България. Те не го и крият. Десните, чихти неотменен кадър е Михайлова, сриват всичко българско, откакто са се пръклнали.
24
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Скоро тази неприязън ще обхване и най-преданите им почитатели. Би трябвало всички да сме ги опознали вече и да сме разбрали, че тези хора не могат да преодоляват кризи и да водят независима политика в полза на българските интереси. И теб лелче те видяхме и не може да се каже, че си всенародна любимка.
23
1
 
14
 
! Отговори
Верно ли преди 10 месеца
Като личи неприязън, тогава защо прави ала-бала?
22
10
 
18
 
! Отговори
Алекс преди 10 месеца
Неприязън е меко казано.След коалицията с ГЕРБ и изпирането на ББ,поммеарите от ПП предизвикват отвращение и погнуса.
21
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
СДС бе уродливото отроче на марксиста Ж. Желев и червения престъпник А. Луканов. Неговата задача бе да легитимира БКП като уж демократична партия под името БСП, във времето, в което десари и комунисти разграбиха имуществото от соца. И съвсем логично СДС деградира до една брошка на ревера на третия ешелон на БКП, ешелонът на комунистическите слуги - охранители (Борисов и др.), шофьори (Цв. Цветанов), миячи, перачи и друг облужващ червените персонал, нарекъл се с удобното име ГЕРБ.
20
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Откъде ги изкопават тези "бодри комсомолци". Видяхме ви СДС-то какви ги натвори - разкостихте държавата и ни вкарахте в див капитализъм от 18-19 век. Всичко сринахте, за да се видите колко сте бездарни! С камъни да ви бяха пребили публично, пак щеше да ви е малко. На хората им се повръща от такива като вас!
19
4
 
15
 
! Отговори
Ами то преди 10 месеца
Да създадеш такъв Политически Продукт - Франкенщайн, си е доста трудно да се понесе !
18
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като замирише на избори едни и същи мумии изкачат с надеждата отново да закачат за властта и да изкарват пари без работа. А този Тутанкамон на снимката беше в най злощастно то правителство на СДС от където започнаха всички проблеми за държавата, последствията от които народа носи вече 30 години и ще носи още много пъти по толкова.
17
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Посолството Българските правителства не искат да се махат визите. Ако наистина искаха щяха да го поставят като условие. Дори не сме въвели ответни визи за техните граждани до колкото знам.