Депутатите одобриха закона за частния фалит

До момента физическите лица не можеха да се обявят в несъстоятелност
23
Депутатите одобриха закона за частния фалит
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене проекта на Закон за несъстоятелност на физическите лица, внесен от служебното правителство на Гълъб Донев.

До сега законодателството не допускаше физически лица, които са в неплатежоспособност, да бъдат обявени в несъстоятелност.

"Неплатежоспособните длъжници са подложени на сериозни ограничения, стрес и притеснения от финансовите затруднения и очакванията на кредиторите, като особено уязвими са добросъвестните длъжници. Тези лица са изпаднали в неплатежоспособност поради неблагоприятни събития извън техните предвиждания и контрол – временна или трайна загуба на работоспособност, здравословни проблеми, раздяла в семейството, загуба на работа или имущество", посочват в мотивите си вносителите на закона.

С него са урежда условията и реда за провеждане на производство по несъстоятелност на физическите лица, в което да бъдат удовлетворени вземанията на всички кредитори. То е изцяло доброволно, образува се по искане на добросъвестния длъжник и цели справедливо удовлетворяване на неговите кредитори. В производството са осигурени гаранции за задоволяване на жизнените потребности на длъжника чрез определяне на издръжка от поне една минимална работна заплата, както и определена несеквестируемост на имуществото му. В производството се заплащат само прости такси, а останалите разноски са дължими в предвидени от закона случаи.

Уредена е възможност за погасяване на задълженията на добросъвестния длъжник след изтичане на 3-годишен срок от одобряване на плана за погасяване или описа на имуществото му, ако той е заплатил разноските и е удовлетворил поне частично вземанията на кредиторите. Ако добросъвестният длъжник няма секвестируемо имущество, погасяването на задълженията може да настъпи след изтичане на 5-годишен срок. Основанията за погасяване на задълженията се установяват от съда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: частен фалит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Този закон го има на запад повече от преди 20години. Нашите политици приемат избирателно европейските закони.Само онези,които са им изгодни.А бързите кредити в западна Европа са обявени,като криминален акт и съществуването им е недопустимо.
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Новата далавера ще се появи - взимаш милиони от банката и обявявааш фалит. Кредитни милионери. Законът се прави за народа, но ще се възползват милионерите чрез подставени лица. Овчари и бездомници ще стават кредитни милионери.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До ИВ ТАКЪВ СЛУЧАЙ И НА ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА И СЕ ОСИГУРИ МИНИМУМА ЗА МЕСЕЧНА ИЗДРЪЖКА ИЛИ С ДРУГИ ДУМИ ДЕПУТАТИТЕ ВМЕСТО 10 000 ЛВ.ЗАПЛАТА ДА ВЗЕМАТ 600 ЛВ. МЕСЕЧНО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ.АКО ВЪРВИМ ПО ЛОГИКАТА НА ЗАКОНА И И АКО СЕ ПОЗОВАВАМЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА,КЪДЕТО ПИШЕ,ЧЕ ВИЧКИ ХОРА СЕ РАЖДАТ СВОБОДНИ И РАВНИ ПО ДОСТОЙНСТВО И ПРАВА.
12
0
 
2
 
! Отговори
И преди 10 месеца
Фалираха държавна компания
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАТ ЗАКОНИ,КОИТО ПРАКТИЧЕСКИ СА НЕПРИЛОЖИМИ!
10
0
 
4
 
! Отговори
Фалит? преди 10 месеца
Е как това е фалит? Това е поредното отлагане... Пръст в очите на хората, нищо ново за съжаление.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ЛИЦЕМЕРНА ДЕПУТАТСКА "ЗАГРИЖЕНОСТ"КЪМ ДЛЪЖНИЦИТЕ И ОНЕЗИ ЗАТЪНАЛИ В НЕПОСИЛНИ КРЕДИТИ!ИСТИНАТА Е,ЧЕ НА НИКОГО НЕ МУ ПУКА ЗА ТОВА,ЧЕ ДЪЛЖИШ ПАРИ НЯКОМУ!ДО ГОЛЯМА СТЕПЕН ТОВА СА ЛИЧНИ ОТНОШЕНИЯ,КОИТО ТРУДНО МОГАТ ДА БЪДАТ КОНТРОЛИРАНИ ОТ ЗАКОНОДАТЕЛНАТА ВЛАСТ!
8
0
 
1
 
! Отговори
Питаш преди 10 месеца
Някой знаели на граждански договор могат ли да те пипнат и ако да колко след като си на минимална и взимаш в плик заплата ?
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ЗА МИЛИОНИ НЯМА ЗАКОНИ,ЗА КОКОШКА НЯМА ПРОШКА!
6
3
 
4
 
! Отговори
Ококорен Кирчо преди 10 месеца
за милионери може, за клошари неможе
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Има достатъчно овце да плащат, иначе никой не дава 1 милион ей така кредит.
4
2
 
4
 
! Отговори
Новозеландец преди 10 месеца
Аз съм в Окланд , Нова Зеландия нито ще плащам здравни осигуровки нито данъци , нямам нищо на мое име е България . Е вярно ще заминах с лек кредит, но хайде господин ротшилд да го плаща хахаах Поздрави
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А къде е депутата Бойко Борисов? Защо се крие като мишка? Защо продължава да не стъпва в НС?
2
4
 
3
 
! Отговори
Мози преди 10 месеца
Айде вече "журналистите" сранаха и неграмотни, освен всичко друго. Досега се пише слято ...
1
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Добре е тегла 1 милиона $ и правя фалита и отивам на остров в Австралия да си живеа живота.