Борислав Сарафов е избран за и.д. главен прокурор

Решението взе прокурорската колегия на ВСС
Обновена: 16 юни 2023 13:40 | 16 юни 2023 13:03, Елка Василева
505
Борислав Сарафов е избран за и.д. главен прокурор
Снимка: архив, БГНЕС

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) на свое извънредно заседание избра Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор.

Още по темата
След като президентът издаде указа за освобождаването на Иван Гешев от поста, мястото му временно заема досегашният му заместник Борислав Сарафов, който е и директор на Националната следствена служба. Той ще остане на поста до нов избор.

Решението беше взето с 8 гласа "за" и 1 "против". То подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в 14-дневен срок. Изпълнението му обаче няма да се спира при евентуално обжалване.

Членовете на Прокурорската колегия решиха, че те са органът, който трябва да избере изпълняващ длъжността главен прокурор, а не Пленумът на съвета. След това приеха, че този избор ще стане измежду заместниците на освободения предсрочно от поста Иван Гешев, а критерият, който ще използват, е старшинство.

Така измежду Даниела Машева, Красимира Филипова, Десислава Пиронева, Борислав Сарафов, колегията избра Сарафов. Петият заместник Пламена Цветанова тази сутрин е поискала да бъде освободена от поста.

В срок от 7 дни след издаването на указа, с който Иван Гешев е освободен от поста главен прокурор, Пленумът на ВСС трябва да открие процедура за избор на нов главен прокурор.

След гласуването Сарафов се обяви за незабавни реформи в прокуратурата. "Защото обществото ясно видя в последния един месец, че прокуратурата може и беше използвана в полза на личния интерес на бившия главен прокурор Иван Гешев. Прокуратурата има нужда от едно нормализиране, защото последните дни показаха, че тя може да бъде използвана като оръжие срещу неудобните. Всъщност такъв бях и аз. Цялото общество видя, че прокуратурата има нужда от нов път, по който да тръгне. Наистина е настъпило време разделно", каза Сарафов.

Прокуратурата трябва да се почисти, не само от лоши практики, но и от тези, които ги създават, посочи Борислав Сарафов. Като допълни, че тези, които „подчиниха прокуратурата в личния интерес на бившия главен прокурор или на своя личен интерес, трябва да намерят своето призвание другаде“.

Борислав Сарафов заяви, че още днес ще предложи подмяната на всички заместници на главния прокурор – „тъй като те показаха своята лична привързаност към г-н Иван Гешев, включително по отношение на тези практики, които всички вие ясно видяхте, че битуват в прокуратурата. Не считам, че настоящите заместник главни прокурори могат да бъдат отделени от г-н Гешев. Те нямат моралното право да останат заместник главни прокурори“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


505
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
395
1
 
17
 
! Отговори
Олелел преди 11 месеца
Нема ле Еврото до се върне от Дубай и го направят заместник главен прокурор? За разнообразие ще пускат във ВВС и НС клипчетата с убивата му жена дето 5 я оправят наведнъж във всички дупки
394
0
 
9
 
! Отговори
както са казали хора преди 11 месеца
От трън, та на глог!
393
1
 
12
 
! Отговори
ТОШО КУКАТА преди 11 месеца
САРАФОФФ = ПАЗИТЕЛ НОМЕР 1 НА МУТРАТА ТИКВА....ГЛАВЯН ПРАКУРОР ?????..ВУГГАРСКА РАУТА .
392
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен к.431 Сарафов е и.д. гл.прокурор до избора на нов Гл.прокурор. Лена, ти като най-обичащата да се намесва във всички неща кой искаше да бъде определен за и.д.: Машева,Пиронева или Филипова или до избора на нов гл.прокурор да се определи С.Цацаров за и.д.?
391
1
 
7
 
! Отговори
Петьо Еврото преди 11 месеца
Смех!
390
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
СРАМ И ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ! ДА МАХНАТ ГЕШЕВ И да сложат тоя...СРАМ И ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИ - населението й! ПРОСТО ! НЕВЕЖО! ДУХОВНО НЕОСЪЗНАТО И БЕДНО! ТЪПО С ГРОЗНИ ФИЗИОНОМИИ И БЕЗВКУСНО ОБЛЕЧЕНИ ЖЕНИ И МЪЖЕ. С ТАТУИРОВКИ ЖИВЕЕЩИ В ДЯВОЛА А НЕ В БОГА! ПОСЛЕ ЩО ДЪРЖАВАТА Е ТАКАВА ЩОТО НАРОДЪТ Й Е ТАКЪВ СЛЕД 2000 ТА СЛЕД 1985 ТА ВСИЧКО Е ***. МЪРЗЕЛИВИ ЦЕЛИЯТ СВЯТ ИМ СЕ СМЕЕ. НЯМАТ КУЛТУРА НА ПЪТЯ ЦАПАТ ЗАМЪРСЯВАТ ПРиРОДАТА ТЯЛОТО НА БОГ - ПОСЛЕ ЩО ИМАЛО НАВОДНЕНИЯ.!
389
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В избора на нов прокурор се намеси свързаната с ББР Лена Бориславова, която е специалист по всичко, сонм стари и нови политици,политолози и полтнаблюдатели, та дори и Гамизов.Очакваме мнението на преподавателите от ЮФ-СУ, които навремето ни докараха милиционерски кадър за главен прокурор, мнението на капацитетите от ДеБе Хр.Иванов и попрестарелия ген.Ат.Атанасов и разбира се това на разносвача на пощата в Съдебната палата. Аман от неканени и напиращи да си кажат мнението аматьори!
388
1
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 11 месеца
Сарафов не е избран. Трябва да се избере от пленума на ВСС , а не от прокурорската колегия. Изборът е нелегитимен.
387
1
 
13
 
! Отговори
Казах преди 11 месеца
Мъжът на Машева е също от школата в Симеоново като Сарафов. А тя самата е абсолютно некомпетентна като прокурор. Едно голямо и сериозно дело не е гледала. Изплува от нищото в Министерство на правосъдието като заместничка на М. Попова. Абсолютно безлична. Само благодарение на мъжа си адв. Машев и връзките му с Гешев стана нещо и си пооправи външния вид което е най-важно!
386
0
 
9
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 11 месеца
Следващата чистка е за тях магистрати които за 8 години там станаха мулти милионери, сега ще паднат на мизерници. И ще трябва да ходят пеш, а не да ги возят.
385
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Трите заместнички начело с Машева са предани на Гешев,така че трябваше да се избере най-малката беда.На разположение има прокурори от всички областни и апелативни прокуратури. Избирайте трезво и внимавайте да не попаднете на зависими от партии слагачи ,такива играещи комбина с МВР и със съдии и недай си Боже на останки от ВМШ/Институт за полицейски офицери и научна дейност.Те са от същото качество и манталитет като Гешев.Много е опасен и свързан с подводни камъни изборът на нов Прокурор...
384
1
 
12
 
! Отговори
Аз преди 11 месеца
Нали в края на май този заяви в прав текст пред медиите че се вижда свързан само със следствието и няма да седне нито ще се кандидатира за главен прокурор. Истински лъжец и пореден политически клоун. Ето защо изчезна така бързо Петьо Еврото- той държеше и Сарафов с компромати. Затова и пуснаха слуха че Еврото е избягал от БГ. Журналистите да попитат поредния възпитаник от школата в Симеоново къде изчезна Петьо Еврото
383
0
 
5
 
! Отговори
haha преди 11 месеца
Пуснаха водата в ВиСи-то. Миризмата е още по-лоша. То там(в съдебната система) само такъв матриал. МНОГО скъп на бюджета екскремент.
382
1
 
7
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 11 месеца
Следващото ВСС, ще е направено така,че да се назначава от самите магистрати, а не от народните представители, демек по-малко зависими.По-малко влияние на партии и тнт. Така или иначе сково всички тия партии ще изчезнат, като се създаде партията на безпартийните. Но не е важното това, а да им се отнеме всичко принадлежащо на българския народ.Всеки един от тия олигарси има сараи, острови , самолети и тнт.
381
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Умиране има но отърване от Боце и Шиши няма.
380
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
На Дебелян и Банкята да им ядете кюлчетата и пищовите да им лапате ***, ако си мислите, че на избори релано имате някакъв избор сте наивници и ***.
379
1
 
9
 
! Отговори
До 419 преди 11 месеца
Новото ВСС ще същото, като старото само, че ново :) Какви са ти очакванията, като ще се избира от същите хора в НС, които са се впили, като кърлежи да смучат кръвчицата на народа?
378
0
 
9
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 11 месеца
Според конституцията даже няма право и да е временен главен прокурор, защото като шев на НСЛС, функциите му никога не са били на прокурор, скоро махат старото ВСС с ново и всички тия слуги от старото ВСС ще бъдат подпукани и те освен за слагачество на ББ, така и за нарушаване на конституцията:)))).Бая магистрати или по-скоро ***, заплатолапачи ще влязат в затвора.
377
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Целия народ видя колко независима е прокуратурата, когато решат махат главния прокурор, които решат слагат на негово място. И тия които натискат копчетата на ВСС са хора с много пари, придобити по незаконен начин за сметка на изчезващия си народ.
376
1
 
9
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 11 месеца
Тоя дето сина му има имоти за милиони Сарафа, както са го назначили, така и ще го изритат тези дни, важното е,че скоро Борисов и групировката бандити влизат в в затвора да бачкат на стари години, и да връщат средства, имоти, острови, самолети, и тнт:))))