Какво да правим при среща със змия?

Пепелянките и усойниците имат характерен вид, посочва експерт
16 юни 2023 10:50, Красимир Ангелов
50

Хора от Стара Загора, Благоевград и София се оплакват от появата на пепелянки в градовете. Колко опасни са змиите всъщност?

"Няма от какво да се притесняваме, тези животни вече са активни, размножителният период започва рано напролет. Той вече е приключил и животните започват да се разселват, да търсят храна и заради това ги виждаме по-често в градска среда. Температурите не са ниски, така че и те са подходящи за тях", каза херпетологът гл. ас. от БАН Емилия Вачева в студиото на "България сутрин".

Още по темата
По думите ѝ дъждът, стига да не е силен и обилен, изобщо не им пречи.

"Много е важно да правим разлика с пепелянката, която е отровен вид и трябва да се внимава с нея. Повечето срещи в градската среда са с неотровни смоци. А при усойницата има характерна шарка, има вълнообразна линия, тя е много ясна и отчетлива, започва от врата и стига до края на опашката. Няма друга змия, освен пепелянката и усойницата, които имат такава шарка", поясни Вачева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Доброволецът Александър Мечев спасява змия и я връща в естествената ѝ среда.

"Тази змия беше в къща в покрайнините на Стара Загора. Относно това дали има нашествие на пепелянки - това е първата пепелянка, която премествам. Повечето от тези змии са смоци, а лично аз го отдавам на презастрояването по градовете. Голяма част от изоставените къщи започнаха да се реновират или да се събарят, за да се строят кооперации. Това са местообитанията на тези змии", сподели той.

Емилия Вачева е категорична, че ние трябва да знаем как да реагираме, така че да не се стигне до ухапване.

"Змии има навсякъде - както в града, така и в планината. Трябва да бъдем внимателни, трябва да знаем, че когато срещнем това животно, то няма желание да общува с нас, да ни напада. А котката е по-опасна от змията и ако реши - може да ни нападне", коментира херпетологът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
лекия преди 10 месеца
Аз казвам, че съм женен и харесвам жена си.
38
0
 
1
 
! Отговори
Мъж на преди 10 месеца
възраст,след жената,любовниците,колежките,съседките...,имам такъва богат житейски опит и имунитет,че като отида в гората или някъде другаде срещна змията /жената/,те бягат от мене,а не аз от тях!!!
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В Азия, си ги хапват змиите, казват, че месото им е, като на риба.
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какво правите ли? Или я подминавате или отчупвате клон с чатал и слагате чатала на врата, между главата и тялото на змията и след това я хващате! Но не знам за какво ще ви е тази змия, затова я пускате някъде в природата, да лови мишки и гризачи! Който е живял в гората, не се страхува от змии, а ги разпознава и подминава.
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На пепелянката, линията на гърба е начупена, а не вълнообразна, има и рогче на главата си, по това се отличава от всички други змии в страната, тя е отровна, водните змии и смоците не са отровни и опасни, но да, змиите могат да плуват.
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
зависи как се кяазва
33
0
 
19
 
! Отговори
Голяма експертиза преди 10 месеца
Някой да беше обяснил, че стрелецът и вдлъбнаточелият смок са най-агресивните представители на смоците и преследват много бързо и настъпателно ако се озовете в техния хабитат. Вдлъбнаточелият смок атакува с изправена глава тип кобра и хапе много агресивно, като противно на общоизвестното мнение и той ИМА два отровни зъба, които се намират навътре в устата и поради тази причина не са опасни за хората. Да бяхте показали снимки на тези видове, а не общи приказки!
32
0
 
9
 
! Отговори
джон преди 10 месеца
какво бих направил,ще пусна жената да ухапе змията
31
1
 
17
 
! Отговори
Смехурко преди 10 месеца
М да, не трябва да се дава кредитна карта на змия!
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Най-добре нищо иначе ще ви обвинят в насилие над жените
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе,то с пепелянките и усойниците срещите биват,ама виж ако ти се случи в живота да срещнеш Пепеусойница става страшно!
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако змията се почувства застрашена, ще се опита да ви ухапе. Не ги нападайте, дайте им възможност да избягат. Змиите са глухи, но реагират на вибрации, така че стъпвайте тежко, като вървите по съмнителни пътеки. Пепелянките обичат местата, където могат да се припичат на слънце. Усойниците- влажни и усойни местообитания. Ако я настъпите и ви ухапе, не изсмуквайте, обездвижете и търсете медицинска помощ. Ако стегнете с нещо, засечете колко мин го държите.Има инфо за това.
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ухапете я първи!
26
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Никога да не се жените за нея!
25
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какво да правим при среща със змия? . . . . . . . . Кълвем! Като кокошките от видеото!
24
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
аз като срещнах жената - хич не знаех че е такава усойница, ама и идея си немах, па като мина сватбата и няколко месеца - ейййй - такова влеуга нема ти казвам, *** некой ден да лопна с чехъла и да спре да ми съска
23
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Един съвет и от мен. При среща със змия каквото и да правите не се женете.
22
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Никаква информация по същество, никакъв нагледен материал, никаква експертиза. Безполезна статия, безполезни ***, безполезен херпетолог гл ас....като 99% от безполезните, щъкащи по тая територия.
21
6
 
16
 
! Отговори
До … преди 10 месеца
Това е правилният подход, но има и природолюбители, които се женят за тях.
20
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В повечето случаи от глупост се жениш за нея