Никола Минчев: С отстраняването на Гешев започва всичко

Премахване на фигурата на главния прокурор – от Велико народно събрание
17 юни 2023 08:11, Елка Василева
144
Никола Минчев: С отстраняването на Гешев започва всичко
Снимка: архив, БГНЕС

С отстраняването на Иван Гешев категорично всичко започва, защото това е едно необходимо отстраняване и това може да е само началото. Оттук нататък, за да даде съдебната реформа дълготрайни резултати, така че да не ни се налага с всеки избор на главен прокурор ние да търсим този човек, който на тази безконтролна позиция през следващите 7 години ще бъде един ангел, това не трябва да се случва и трябва да минем през много тежки реформи, които включват и Конституцията и законовата рамка, коментира пред БНТ заместник-председателят на Народното събрание Никола Минчев и депутат от ПП-ДБ.

Според него самото премахване на фигурата главен прокурор от Конституцията е по-скоро в компетентността на Велико народно събрание.

"Ако подходим към премахване на фигурата, рискуваме тази промяна да падне в Конституционния съд, тъй като това е в компетентността на Велико народно събрание. Основното е така да орежем правомощията на главния прокурор, че тази фигура да няма нищо общо с това, което виждаме от самото ѝ създаване преди повече от 30 години. Наистина една безконтролна фигура с много правомощия и с малко отчетност - това трябва да бъде прекратено", подчерта Минчев.

По отношение на следствието той посочи, че от една страна има възможност то да бъде отделено като самостоятелно от прокуратурата. От друга страна обаче го има аргумента, че прокуратурата осъществява разследване, което обаче не е основната ѝ функция, защото тя е да повдига и поддържа обвинение, а при разследването е редно тя да бъде подпомагана от следствието, поясни Никола Минчев.

Той допълни, че ще положат всички усилия, за да доведат реформите докрай. А това изисква достатъчно подкрепа в пленарната зала.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако Борисоф беше осъден по надлежния ред още тогава заради ,,Барселона гейт" , сега ГРАБ нямаше да я има.Избориите щяха да преминат по леко.Ето каква роля е играл Гешеф.Питс се в задачата ..Колко , или как му е платено на Гешеф за тази политическа поръчка.Най вероятно с обещание.Каквото обещание дава мафията.Бърза и безпроблемна кариера.И може би натиск.За делото КТБ.Което е ключово за едно друго дело Какво е свършил Гешеф тогава.Или по точно...По какъв начин го е свършил...Ето зависимост от маф
32
5
 
7
 
! Отговори
Morski преди 11 месеца
Минчев, ама не е така! С вдигнатият юмрук започна всичко! Този е първопричината, той ви докара на власт, той е виновника за колапса в държавността, той наруши МНОГО пъти Конституцията, той затъна в корупционни практики само за две години, той докара Устап-Бендеровците Киро и Кокорчо, той разсипа съдебната система, за да си запази главата!.... Така че от него дойде всичко! А вие сте инструментите на "Мафията вън"!
31
4
 
6
 
! Отговори
Избирател дпс преди 11 месеца
Баце изпраха те вече момчетата от - пп , отсвирвай ги и да отиваме на избори кадето - герб и дпс мачкат
30
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
На следващите избори,Гласувам Са о за Възраждане и никой друг! Големи Американофили се оказахте Николчо! Хайде оправяйте се вече и без нас!!!Политически Превратаджии!!!
29
1
 
10
 
! Отговори
Дончо преди 11 месеца
Тези с купените дипломи започнаха работа!
28
1
 
8
 
! Отговори
Защо преди 11 месеца
На ПП Е важно да сменят Гешев? За да осъдят мафията ГЕРБ и ДПС и Боко с които сега управляват? Май някакви стари шлагери въртят, но само плиткоумните им вярват.
27
0
 
2
 
! Отговори
до 28 преди 11 месеца
А при Цацаров друго ли беше?
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Какво стана канадеца подаде ли оставка ти остави ами за още едно гражданство се притеснявам но не смея да питам в посолството от страх.
25
1
 
3
 
! Отговори
Избирател дпс преди 11 месеца
Винаги сьм знаел , че - кирил , асен , бойко борисов и делян пеевски ще направят промянатаПрисьствах на всички протести - на пп , дб - докато други ги хулеха аз бях там в тяхна подкрепа
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не зная дали има връзка...Но при прокуратурата на Гешефтурата , бързите кредити и рекламната им инвазия по рекламите преди всяко предаване процъфтяваше.Не зная дали има връзка, но прокурори като Петю Еврото шестваха по съдилищата като в свое владение...Едни чували с банкноти в сакове се изнасяха през задния двор на банките...Не зная има ли връзка с Гешеф...
23
1
 
6
 
! Отговори
Фейсбук преди 11 месеца
Герб дпс и още няколко други харесват това
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Подкрепям предложението гешев да стане заместник на сарафов пито платено.
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Най обикновенни фаШишчета.
20
5
 
5
 
! Отговори
Избирател дпс преди 11 месеца
Момчета не слушайте какво ви говорят злите езици продьлжавайте промяната както досегаВсички активисти на - дпс стоим твьрдо зад вас
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А защо с га не назначите Гешев за заместник на Сарафов? Промяна! И вълкът сит , и агнето цяло!
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Гешеф е стопирал дело , чийто изход е можело да спре зловредното правителство на ГРАБ още в далечната 2013 година.ГРАБ можеше отдавна да спре да съществува , ако Гешеф си е бил гледал работата както повелява.С отстраняването на Гешеф нещата да позакъснели.Сега ГРАБ държат държавата ни като заложник.Овладели са ДАНС, Прокуратура,МВР финансови и всякакви институции За вили и имоти да не говорим За Турски поток да не говорим За ТЕЦ Варна и Росенец ...
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И преди и сега искаме/скачаме за промяната но получихме замяната. Що тъй ?
16
1
 
12
 
! Отговори
Минджеф : преди 11 месеца
"Сменяме ГешУ с ПешУ! Одобрено и съгласувано с посолството!"
15
1
 
12
 
! Отговори
Абе щом преди 11 месеца
Сложихте Пеевски и ДПС да ви пишат Конституцията, ясно какво ще получите. Па и като Кирчо ви води ясно колко ще я спазвате.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ключът към ,,пещерата " на Али Бабатко и дружинката му около него , цоцали държавата ни 12 години се крие в ДНК експертизата за , чие е детето на манекенката Борислава Йотова.О понеже се оказа ,че делото за Барселона гейт е попаднало в ръце , чийто схеми са близки до мафиотските, а не до закона в България , се стига до ситуацията да викаме военноморските сили на САЩ Не виждам кой може да ни спаси от тази банда крадци Путин си има своите проблеми.Ердоган пък с инфлацията.