Василев е готов с бюджета: Гарантирани са пенсиите и заплатите

Очаква се да бъде внесен в парламента
20 юни 2023 17:45, Росен Стойчев
83
Василев е готов с бюджета: Гарантирани са пенсиите и заплатите
Снимка: БГНЕС

„Бюджетът е разчетен при БВП 184 486 000 млрд., заложен от служебния кабинет. Към момента в проектозакона е заложен бюджетен дефицит от 4,582 млрд. - това е дефицит от 3% на начислена основа и 2,5% на касова”. Това обяви финансивоят министър Асен Василев, съобщи Нова.

Приложена е и мярката за 100% дивидент.

Още по темата
Прогнозите на Финансовото министерство показват, че това са допълнително 780 млн. приходи в бюджета. Предвижда се допълнително увеличение на приходите от НАП и Агенция „Митници”, като по този начин приходната част да достигне до 69, 321 млрд. лв.

В бюджета, който се очаква да бъде предложен, не са „пипани” разходите за пенсии и заплати. Планирано е и 10% увеличение на заплатите за администрациите, които не са получили такова.

„Предвижда се дългът да остане като процент от БВП същият, както миналата година. Нарастването на нетния дълг ще бъде в обема на дефицита”, поясни Василев и добави, че бюджетът е разчетен при 1,8% ръст на БВП и 7,8% средногодишна инфлация.

 „Смятам, че в средата на годината не е хубаво да се пипат данъци”, уточни финансовият министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 11 месеца
Купувайте Българското, стимулирайте Българската икономика!
62
1
 
1
 
! Отговори
Право на мнение! преди 11 месеца
Асен Василев е най-добрия финансов министър, който България е имала! Противтиците му го клеветят, защото завижсат на отличното му образование в Харвард, което малцина могат да получат и компетенциите му, които другите нямат!!!
61
0
 
1
 
! Отговори
Пр преди 11 месеца
Увеличаването на пенсиите и учителските заплати е разумно дотолкова, че хората да задоволяват минималните си нужди!!! И да, разумно е! Който не може да предприеме печеливш бизнес - да го закрива, на негово място се отваря нисша за по-успешен предприемач, който ще може да осигури на работниците си достойни заплати и по-високи втоски за пенсии!!!
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тоя изпечен мошеник, крадец и лъжец е финансов министър. Смятайте какво грабене ще падне. Както писа Дж. Стиглиц, Запада си купува политически елит за да скубе поданиците на колониите си. Тоя сега ще краде двойно повече от Боци и ще ни загроби напълно. В плана за възстановяване вече е подарил каквото може да се подари. Дано да доживеем да видим публичното обесване на тая и з ме т.
59
4
 
4
 
! Отговори
г-н василев преди 11 месеца
до кога учителите ще искат увеличение на заплатете1-во вижте матурите2-ро-почти всички дават частни уроци/плащат ли данъци/-стига вече на наш гръб
58
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
що не пишете за дефлацията - намаляване на потреблението , нищо не копувайте от веригите да фалират
57
1
 
5
 
! Отговори
ББ преди 11 месеца
Подкрепа г-н Василев,не очаквайте тошко африкански роба на сакатата холограма да ги е еня за България!опростачват я от 30 г.,резидента,решетников,висш генерал в кгб го оповести като руски агент!само факти!плюят пенсионирете...как ги хранели..?те са си плащали вноска пенсия,ограбени са не хранени,продава мафията създаденото от пенсионерите на...скраб...рушат го по нареждане на..."голевите"да не сме конкуренция...да сме бедни и да "слушкаме...ЕС все помвече се превръща във фашистка...зависама...
56
2
 
4
 
! Отговори
РОМИТЕ ГЪЛЪБ И преди 11 месеца
СОЦИАЛНИЯ М-Р ЛАЗАРОВ В ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ НА 15 МАЙ УВЕЛИЧИХА ДЕТСКИТЕ НА РОМЧЕТАТА НА 151 ЛЕВА МЕСЕЧНО
55
1
 
3
 
! Отговори
САМО ПОМОЩИТЕ преди 11 месеца
И ДЕТСКИТЕ НА САМОТНИТЕ НО МНОГОДЕТНИ РОМКИ СА НАД 10 МИЛИАРДА
54
1
 
6
 
! Отговори
Кокорчо : преди 11 месеца
"По 2 магистрали годишно и по 8 моста над Дунав,без да теглим нов кредит... Дежа Вю?!?!?Бюджета е готов с 3% дефицит... без да теглим нов кредит?!?!?" Народе...
53
2
 
6
 
! Отговори
питам преди 11 месеца
Разбрахме ,че пари за пенсии и заплати ще има ,помощи и социални помощи също , но не разбрах от къде ще събере пари за останалите пера по бюджета и за дефицита където толкова много се репчи .
52
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
мъка.. мъка
51
2
 
6
 
! Отговори
Старчо Младенов преди 11 месеца
Проблема с някои млади е, че правят деца само за да живеят от помощите за малките и не искат да работят. А и ги възпитават в същия дух на готованщина. За това и трябва да бъдат категорично разделени пенсийте за труд от социалните помощи. Иначе няма да има оправия с бюджета.
50
4
 
11
 
! Отговори
Младен Старчев преди 11 месеца
Цялата държава е като ''Български пощи''... работи на загуба, пълна с излишни калинки и братовчеди на Бойко и почти фалирала. За пенсионерите има пари, а за младите семейства - един гол банан!
49
2
 
11
 
! Отговори
ДАВАЙ АСЕНЧО ! преди 11 месеца
АКО ВАСИЛЕВ ПРЕМАХНЕ СГРАДНАТА ИНСТАЛАЦИЯ ОТ СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНОТО ЩЕ ГЛАСУВАМ С ДВЕ РЪЦЕ ЗА ПП, И ЗА НЕГО, И ЗА ПЕТКОВ, И ЗА ЛОРЕР. ТАКОВА ЗАКРЕПОСТЯВАНЕ НА ХОРАТА КЪМ ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ Е СРАВНИМО САМО С ТУРСКОТО РОБСТВО !
48
12
 
5
 
! Отговори
Гойко преди 11 месеца
Ако зависеше от Русия - България щеше още 500 години да е бедна. Добре че е Америка която ни освободи: от Русия, от бедността, от руския фашизъм, от комунизма... и от всичко лошо.
47
11
 
7
 
! Отговори
Мнение преди 11 месеца
Асен Василев е най-добрия финансист, който България е имала някога!
46
12
 
6
 
! Отговори
Пена преди 11 месеца
Борисов и Пеевски крадоха 15 години и държавата беше на ръба на колапса. Трябваше да се намеси човек като Асен Василев който да оправи клоаката наречена България.
45
0
 
10
 
! Отговори
Джо преди 11 месеца
Мисли се само за държавния сектор защото частния е убит и хората продължават да бягат на запад.
44
11
 
4
 
! Отговори
Браво, Асен Василев! преди 11 месеца
Чест и почитания на Асен Василев! Най-добрият финансов министър, който е имала България и най-добре образования в Университет номер 1 в света!