51% не одобряват Румен Радев, кабинетът "Денков" с подкрепа на 1/3 от българите

За 42% компромисите на ГЕРБ-ПП-ДБ са правилно решение
Обновена: 21 юни 2023 07:35 | 21 юни 2023 07:11, Камелия Цветанова
247
51% не одобряват Румен Радев, кабинетът "Денков" с подкрепа  на 1/3 от българите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Близо една трета от българите одобряват кабинета на Николай Денков. Ерозия в подкрепата на ПП-ДБ от 5%. Спад в положителната оценка за работата на президента. Това са главните изводи от новото представително проучване на Изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”.

Изследването е реализирано в периода между 10 и 16 юни 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1008 души на възраст 18+.

Оценката за работата на парламента стартира от много ниски нива. Само 11% от всички пълнолетни българи дават положителна оценка, докато отрицателната е 80%.

Регистрираме спад в оценката за работата на президента от 7% за последните 3 месеца. Положителните оценки през март бяха 43%, докато през юни отчитаме 36%. Има покачване и при отрицателните с 5% - от 46% през март до 51% през юни. Част от ерозията при президента се дължи на промененото отношение в негативна посока от страна на симпатизантите на “Продължаваме промяната” - “Демократична България”.

Вече две трети от тях споделят отрицателна оценка за работата на президента и малко над една четвърт – положителна. По всичко личи, че конфликтът между Радев и ПП-ДБ от последните седмици е дал отражение.
Правителството на Николай Денков стартира с одобрение от 32%, докато 43% не го одобряват. Привържениците на ГЕРБ в по-голямата си част подкрепят кабинета, но една четвърт от тях изразяват неодобрение. Сред гласоподавателите на ПП-ДБ одобрението напълно доминира.

Според 42% от пълнолетните българи, “партиите правилно направиха необходимите компромиси, защото е по-добре да има редовен кабинет”. 37% пък смятат, че “партиите направиха безпринципни компромиси и по-добре беше да има нови избори”.

Електоратите на ГЕРБ и ПП-ДБ споделят в огромната си част първата опция.

От ДПС преимуществено също посочват първата опция, докато симпатизантите на останалите партии – втората.
След 10-месечното управление на двата служебни кабинета на Гълъб Донев „Тренд“ тества и оценката за тях. 35% дават положителна оценка (3% изцяло положителна и 32% по-скоро положителна), а 45% отрицателна оценка (31% по-скоро отрицателна и 14% изцяло отрицателна).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още по темата: Тренд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
0
 
0
 
! Отговори
сс преди 10 месеца
Значи 51 % от българите искат да станем руски васали. Кога ще въвеждаме рублата и руския език като официален?
163
0
 
3
 
! Отговори
001 преди 10 месеца
До АнонименСтига сте бълнували за военни действия. Това са червени опорки ....
162
1
 
2
 
! Отговори
Мишо преди 10 месеца
Одобряват, не одобряват, рейтинги, проценти!!! Всичко това са вашите западни пропагандистки, тарикатски, номера. По новините всяка сутрин ми обясняват как цените тръгвали надолу! Всичко е вашата подла западна лъжлива стъкмистика, лицемерието ви е типично европейско. Грам не ви пука за хората, кучета ни яли.
161
0
 
2
 
! Отговори
Фашист преди 10 месеца
До АнтифашистНо 9% фашисти го одобряват!!!
160
5
 
3
 
! Отговори
Антифашист преди 10 месеца
91% не одобряват фашистичкия злоРадев!
159
1
 
8
 
! Отговори
Анти Тяло преди 10 месеца
Само 30% одобряват Денков, а половината от избирателите подкрепят Радев...така защо не го напишете???
158
7
 
6
 
! Отговори
До Точно! преди 10 месеца
Ти в пещера ли живееш , по-наведен от Радев няма. Явно за теб щом навеждането е към Путин проблем няма.
157
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ново лапане за алчниците на територията се задава - ЕС-то отпускат пари, за да се инвестира във възстановяването на украйна.
156
1
 
4
 
! Отговори
Гад преди 10 месеца
А кои бяха българит,е че да имет мнение на територията?
155
10
 
14
 
! Отговори
Алекс преди 10 месеца
Одобрение,неодобрение,Тренд,Менд и т.н ,всичко това е без значение.Радев спечели втори мандат с категорично мнозинство и ще е президент до края на мандата си.В момента е най-адекватният политик и с най-голямо одобрение.След местните избори ПП/Професионално Пране/ отива на политическото сметище,но Радев си остава Президент.
154
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
То от Радев зависи дали ще има указ да влезем във война! Това сега е драмата...след като вече го извъртяха и си оправдаха правителството между ГЕРБ и ПП , Радев е единствената пречка да си правят каквото искат! Целта е да измислят нови закони ,с който съвсем да му вземат правомощията .
153
0
 
12
 
! Отговори
Ъ преди 10 месеца
Напишете колко не одобряват правителството. Новината може и да е вярна, но е поднесена тенденциозно. Можеше да се напише "....% одобряват Радев, а ....% не одобряват кабинета Денков". Различно звучи, а?
152
4
 
10
 
! Отговори
Точно! преди 10 месеца
Радев показа, че може и да не се навеждаш пред началника си, като това го прави гнусно тагарев.
151
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Радев е достойният президент!
150
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тази стъкмистика е ала-бала. 1/3 одобряват, ама друг път.
149
0
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 10 месеца
Докато законите не работят в полза на хората, докато няма адекватни наказание, докато има корпуция и шуро баджанащина, мой човек, твой човек, не би се подобрил живота тук.
148
11
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
Много е малък спадът при президента-резидента. Но все пак е добро начало. Той горкият кръв пикае, че му се изплъзна властта.
147
7
 
19
 
! Отговори
Хибренд преди 10 месеца
Радев и служебното за няколко месеца свършиха повече от правителствата последните години взети заедно, да не говориме, че оправиха сумати кошмарни бакии, надробени от партиите, че даже и направиха така, че да сме ключова държава за някои неща. Не са перфектни, не одобрявам и натискането за еврото, но казаното е ФАКТ! Както казват от записа "ако пуснем народа да се репрезентира" Радев ще е с над 60%, а партиите, НС и правителство ще са с едноцифрени числа! Българинът на такива партенки не вярва.
146
1
 
9
 
! Отговори
Поръчител-изпълнител преди 10 месеца
Вижте кой поръчва "изследването" и кой го прави. Отворете търсачката и проверете същата агенция (много правилно, но по друга причина) какви "прогнози" даваше на изборите последните години. Изводите, ако не сте болен фен на някоя партия и имате поне грам мозък, ще си ги направите. Дори заглавието не е "Радев е най-одобряваният политик с 49%, правителството и парламентът с огромно неодобрение", а манипулативното, което четете. Случайно ли е, че след скандалните записи на ПП, всички са с/у Радев?
145
2
 
11
 
! Отговори
Тренд друго не може преди 10 месеца
"Правителството на Николай Денков стартира с одобрение от 32%" , а "Радев-36%" - Тренд наистина ли вярват, че някой ще се върже на партенката (абе чиста манипулация и хибридка), че Радев и Денков имат почти еднакво одобрение :D :D :D Та те пп-дб сами си казаха, че ЗАЕДНО имат 7%, а след скандалния запис и наглото изпълнение на плана от него въпреки скандала, погазването на обещанията и гушването между пп-дб, герб и дпс, хохрата ги искат на стълбовете! СТЪКМИСТИЦИТЕ от тренд има да мечтаят още