ГЕРБ имат предимство за ЕК, кандидатурата на Лорер е силова

Цветанка Андреева и Милен Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR
22 юни 2023 09:43, Анисия Иванова
15

ГЕРБ имат предимство за ЕК, кандидатурата на Лорер е силова. Около тази теза се обединиха политологът Цветанка Андреева и бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в предаването "България сутрин".

България официално има две кандидатури за еврокомисар на мястото на Мария Габриел - ПП-ДБ се спря на Даниел Лорер, а партньорът им в управлението ГЕРБ-СДС заложи на Илиана Иванова. Това би имало не много добър ефект върху страната ни, смятат експертите.

"Отново учудихме Европа, като изпращаме доста противоречиви сигнали. За мен е грешка, че има две кандидатури", посочи Керемедчиев.

Той смята, че при две кандидатури те по-скоро трябва да са от едно политическо семейство. Но дори и в настоящия вариант, двамата кандидати ще трябва да бъдат изслушани от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която ще определи само един от двамата да бъде представен пред Европарламента.

"Колкото по-бързо изпратим подготвен специалист и с партийна дреха, толкова по-бързо българският ресор на еврокомисар ще бъде разпределен", каза дипломатът.

Той е на мнение, че кандидатурата на Даниел Лорер е "поредното силово наслагване", каквато е била и кандидатурата на Асен Василев за министър на финансите.

"Имаме усещането, че по същия начин са и действия на г-н Лорер, той от много време има интерес към външната политика. Видимо е, че това е силово наложена кандидатура на "Продължаваме промяната", която много се притеснявам, че може да претърпи неуспех в европейските изслушвания", каза още бившият зам.-външен министър.

Керемедчиев коментира и разнобоя между правителството и президента.

Още по темата

"Политиките, които водеше президентът Румен Радев, бяха коренно противоположни от това, за което българският гласоподавател даде гласа си – да продължи подкрепата за Украйна с военни средства", коментира гостът. По думите му е правилно министър-председателят да представлява страната ни в НАТО.

"Няма как да се позволи на редовно правителство да остави президента, който има собствена политика, която води, да определя външните приоритети на страната ни", подчерта Керемедчиев.

Според него дори и при разминаванията между партиите в управляващата коалиция, все пак ще има едно мнение по основните приоритети – подкрепата за Украйна, влизането в Еврозоната и влизането в шенгенското пространство.

"Принципът на конкурентоспособност ще бъде водещ в управляващите, не толкова сътрудничеството. Това в икономиката може да е основен принцип, но в управлението невинаги работи", заяви Андреева пред Bulgaria ON AIR.

Тя смята, че с излъчването на двама кандидати за еврокомисар проблемите у нас биват прехвърлени на европейско ниво. Според нея ГЕРБ имат "стратегическо предимство" с кандидатурата си.

Андреева се съгласи с твърдението, че въпреки различията, управляващите имат общи цели – една от тях е легитимиране на евроатлантическите ценности. По думите ѝ това означава позиция към агресора Русия, който "напада цялата наша европейска цивилизация". Андреева добави, че до момента президентът Румен Радев е водил политика на изолационизъм.

"Важно е, че в основните стратегически цели те (правителството, бел. ред.) са единни, проблемът е в механизмите на сработване, но се върви напред. Вижте колко бърза беше реакцията за Шенген, когато коалицията заработи. В момента, в който седим колебливо като позиция, тогава ние не сме надежден член на това общо пространство", допълни политологът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
ЛОРЕР НЕ Е БГ преди 10 месеца
ДРУГИТЕ ПОНЕ ИМЕНАТА СА ИМ БЪЛГАРСКИ..... ТОЯ Е НАГЛЕЦ И СЕ ПРАВИ НА ШЕФ....
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Урсулата да удари шамар на Мутромафиота, с отказ да приеме калинката му. Тъкмо се измъквахме от хватката на Мафията, разкриха се далавери, направиха се самопризнания, свидетели започнаха да говорят, Мафията се уплаши и започна да бяга в чужбина, но се върнахме обратно в Мафията заради лъжите на Променливия Боко. Както излъгаха Чалгарите заради Македонията, така излъгаха и Промяната за съдебната реформа. Гешев беше съюзник срещу Мафията, те го свалиха. Трябваше да се използва докрай.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бълза, бърза кариериста, и големи пари да получава, а той е фаршифицирал българско гражданство, израелският посланник е отказал да документира че има българско гражданство, мазен кариерист, нещо обещава на кирчо
9
0
 
1
 
! Отговори
силова, а преди 10 месеца
спаси евреин да те яхне
8
2
 
12
 
! Отговори
Ванката преди 10 месеца
Пъпъците изобщо не са участвали в избори за европарламент, че да си назначават!
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кой български Президент е подписал на Лорер указ-разрешение за получаване на българско гражданство за издаване на лична карта,международен паспорт и вписване в държавните регистри по назначение и при необходимост за потвърждение и коя година му е разрешено тази придобивка,а още за кой ресор на ЕК търсят кандидат,че още не са обявили как за подготвени кандидати да ръководят ресора както се подразбира или всичко знаещи им трябват веднага да започнат да се изявяват с политическата си обвързаност
6
2
 
3
 
! Отговори
БИХ ИСКАЛ преди 10 месеца
да допринеса с каквото мога, жлезите на Цветанка Андреева да отделят окситоцин колкото се може повече и по-често. Обичам я.
5
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не харесвам ГЕРБ, но е редно еврокомисар на България да е техен представител, а не от ПП. Все пак този нов комисар ще заема мястото на Мария Габриел , а тя си е от ГЕРБ. ПП трябва да озаптят апетитите си за власт на всякъде.
4
4
 
1
 
! Отговори
Въпросът излишно преди 10 месеца
Се политизира.Налу това ще е еврокомисар на България.А отново се противопоставят две партии.И после защо имало омраза в обществото.
3
2
 
11
 
! Отговори
дядо яга преди 10 месеца
абе как това мазно *** Лорер ще представлява българския народ? Че той самият не е българин...макар че е гражданин на \БГ. Това си е жива гавра с народа...точно той..и как изведнъж, от нищото, точно този изплува като л.айно над водата и стана незаменим? И какво точно го прави такъв? Май вече е време да дойдат танковете...
2
2
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 10 месеца
Хахаааа, Боко мачка наред с 200. ...Киро, Миро, Атанас и Аз.... са в ъгъла :))))))))))))))))
1
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Човек,който няма и капка българска кръв , а само чужда да ни е еврокомисар... Отделно ,че е компрометирана личност .