Посолствата на Украйна и САЩ с остри реакции срещу председателя на СЕМ

Поводът е изказване на Соня Момчилова за клането в Буча
Обновена: 22 юни 2023 14:17 | 22 юни 2023 14:16, Стела Стоянова
745
Посолствата на Украйна и САЩ с остри реакции срещу председателя на СЕМ
Снимка БГНЕС

Посолствата на Украйна и САЩ реагираха остро на коментара на председателя на Съвета за електронни медии Соня Момчилова относно зверствата на руската армия в Буча по време на окупацията на града през 2022 г. В началото на седмицата тя заяви, че освен руска пропаганда, в българските медии се наблюдава и "пропаганда в обратна посока". Като примери за това тя даде публикациите "за заболяване на Путин, че бил умрял, за Буча и т.н", съобщава "Сега".

След като изказването на Момчилова предизвика реакции в публичното пространство, двете посолства също публикуваха позиции. Украинското заяви, че счита за неприемливи и манипулативни изявленията на председателя Соня Момчилова по повод Бучанската трагедия.

"Категорично настояваме, че е недопустимо изопачаването на фактите в условията на широкомащабната въоръжена агресия на русия срещу Украйна. Трагедията в Буча беше призната от международната общност с приемането на декларация, към която Република България официално се присъедини през април 2023 г. След деокупацията на Буча през пролетта на 2022 г. международните експерти регистрираха 1400 убийства (включително 37 деца), множество факти на изнасилвания, мъчения и други военни престъпления. Към момента се разследват почти 11 000 военни престъпления в Киивска област. Като цяло, в рамките на дейността на Международния наказателен съд и Специалния трибунал за разследване на престъпленията на руското политическо ръководство срещу Украйна са събрани доказателства за 96 000 военни престъпления, както и разрушения на важна гражданска инфраструктура (повече от 100 000 обекта). Посолството на Украйна очаква от Съвета за електронни медии и съответните български институции опровержение и взимане на необходимите мерки за реагирането във връзка с опасните и подвеждащи твърдения, касаещи зверствата на руските окупатори в Буча, което противоречи на официалната позиция на Република България като държава-членка на ЕС и НАТО", пише в позицията на посолството на Украйна.

След него коментар на думите на Момчилова направиха и от посолството на САЩ.

"Машината за дезинформация на Кремъл се задвижва с пълна скорост, като отрича Русия да е атакувала цивилни. Когато украинските сили освободиха град Буча, те откриха, че там е имало клане. Стотици мъже, жени и деца са убити безразборно от руските сили. Тези действия са част от кампания на широко разпространено и систематично насилие срещу цивилни граждани. Не се заблуждавайте от лъжите", призоваха от американското посолство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


745
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
12
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Украинската истина и тази на Сащ са най - вярната истина . Да ви таковам аз на норд Атлантик джендърските извръщения , поми я ри такива. Дано Китай и Русия яко ви го , че да има баланс на тази планета.
11
1
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Целия свят е наясно кой подклажда войната
10
4
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 11 А ти от кой точно народ си ,че викаш слава на чужда страна,щото аз не мисля,че тук е Украйна.
9
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"САЩ НИ УПРАВЛЯВАТ, НЕ ДАВАТ ДА ГЪКНЕМЕ, НЕ ДАВАТ ДА МИСЛИМЕ!" - то пък щото много мислите...
8
47
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
очевидно дългата ръка е платила щедро на тея от СЕМ
7
58
 
12
 
! Отговори
ВЪН РУСКА ПОДЛОГО преди 11 месеца
ОСТАВКА И ЗАТВОР
6
5
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Няма изопачаване има нехаресване и стига с таз Украйна не е в НАТО да са я приели
5
11
 
75
 
! Отговори
Говедо преди 11 месеца
Какво беше Буча,там дето едни "трупове" пушеха цигари ли?
4
73
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ало, 4 тия, кой си ти да си позволяваш да говориш от името на народа? Да живее Украйна!!!!
3
8
 
94
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ето че се вижда че САЩ и Украйна искат да има само едно мнение по въпроса и не бива да става и дума че може и да е по-различно от това което се разпространява като "правда".
2
88
 
13
 
! Отговори
Евроатлантик преди 11 месеца
Подкрепям казаното от посолствата
1
14
 
103
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
СЕМ е независим орган даже от българските институции. А тия какви са, че ще обсъждат СЕМ? Казала е истината, но явно вече истината не е лицеприятна за краварите и укрофашистите. Няма ли да ги упрекнем сега в намеса във вътрешните ни работи?