Зарков е вече секретар по правните въпроси в Президентството

Отстраняването на Гешев е било нескопосано, смята той
2 юли 2023 16:00, Йоана Цонева
81
Зарков е вече секретар по правните въпроси в Президентството
Снимка: БГНЕС

Процедурата по отстраняването на Гешев беше направена по възможно най-нескопосания начин. Заметоха се доста въпроси под килима. Формално Иван Гешев си отиде заради репликата "политически боклук", но всъщност си отиде за цялостно творчество". Това каза бившият служебен правосъден министър и бивш депутат от БСП Крум Зарков.

Той подчерта, че процедурата се контролира от мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС), а не от министъра на правосъдието.

"Този ВСС, когато избира, когато отстранява и когато пак избира, винаги оставя чувството, че го прави под давление, а не по убеждение. Затова аз съм от тези, които пледират, че ключова за съдебната система е промяната на състава на ВСС, която да върви паралелно с другите неща - през конституционна реформа", настоя Зарков.

Според него изборът на нов главен прокурор трябва да бъде спрян, защото този ВСС "не бива да избира".

"Не казвам, че ВСС е нелегитимен, а е нередно да го прави. Защото този процес, който беше с Гешев, беше един етап, започнат от този ВСС и завършил катастрофално през този ВСС. Въпросът е - следващият етап, който се открива сега, когато сме в тенденция за конституционна реформа, която обуславя цяло едно сложно мнозинство, всички говорят за нея. И питам - следващият етап пак същият ли е? Не виждате ли, че с избора от този ВСС на и.д. главен прокурор, се върнахме все едно нищо не се е случило? Още тогава казах, че най-страшното от тези скандали е отново нищо да не се случи. Има ход. Трябва 2/3 мнозинство, което определени политически групи в парламента казват, че са способни да създадат. Или го имат и трябва да го използват, или го нямат и не трябва да заблуждават, че го има", коментира бившият служебен правосъден министър, цитиран от БНР.

Крум Зарков обясни, че мнозинството в този парламент е решило през приетия закон, че в рамките на 3 месеца трябва да бъде произведен нов избор за нов състав на Висшия съдебен съвет.

"Не съм виждал проекта за промени в Конституцията, който президентът анонсира, но надявам се скоро да имам такава възможност", каза той и уточни, че от 3-ти юли ще бъде секретар по правните въпроси в Президентството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
еееее, аман от внуци на дс - ченгета.
57
0
 
4
 
! Отговори
Пенсионер преди 9 месеца
Браво ! Заплатата добра ли е ?
56
1
 
3
 
! Отговори
БОЛШЕВИШКИ НЕГОДНИК преди 9 месеца
!!!!!!!!
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Крумчо какъв юрист е?!
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
От кого взе пример,че Гл.Прокурор г-н Гешев поиска да сменя бързо,бързо,че се включи с някои,които направиха атента,че още преврата с/у Гешев в който той в лицето на Правосъден министър тогава се включи на страната на заместника на Гл.Прокурор,който още бил Гл.Следовател на следствените служби-подразделение от прокуратурата,която е независима,понеже е от институциите към съдебната независима власт с нейните структури и висши,нисши органи в иерархията за съблюдения на задълженията в управлението.
53
0
 
5
 
! Отговори
Бай Иван 2 преди 9 месеца
Е трябва да има някаква отплата ,нали? Пък ил знае ли се ? Може пак ад потрябва!
52
2
 
9
 
! Отговори
Диана преди 9 месеца
Разбира се, нов пост за Зарков! Срам и позор! БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА! Тези интриганти раздават постове за лоялност,не за работа и за това държавата ни винаги е била на едно от последните места след като копането спря да работи и ***.ни.ците удариха на "скала"..Те продължават да си въобразяват че всичко е било "технически" проблем, а жертвите им сме НИЕ!БСП и СИЕ трябва да се разобличават безкомпромисно на всяка крачка докато изчезнат от политиката-крайно време е да въведеме ред у нас
51
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
При руснаци има една приказка "свято место пусто не бивает", та и при Кримчо е така. Какво като вече не е министър, веднага му се намери пак топло местенце със сумати хилядарки заплата.
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Голям праз!
49
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кучетата си лаят, кервана си върви. Комунистите са подсигурили внуци и правнуци до 9 коляно.
48
1
 
7
 
! Отговори
Крум Зарков: преди 9 месеца
"С друга група ченгета от Държавна сигурност крояхме планове как да мъчим нечий дядо". Това каза преди няколко години Крум Зарков влизайки закъснял в едно тв.студио.
47
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
53 Само дето, понякога малтретира съседската котка, на Мая Нешкова...
46
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Президентството стана като Дядовата ръкавичка. Радев усилено търси места, на които да назначи там, служебните си министри, като награда и за да ги държи под ръка, в случай, че падне правителството. Вече назначи Гълъб на Дондуков 2, военния министър и негов кум, също...
45
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дa npибepaт koтkитe из Пpeзиgeнтcтвoтo и paйoнa!
44
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Боже! Отърви ни от внуците на ДС!
43
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много читав мъж, браво, желая му само здраве и успех!
42
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ужас.
41
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
При наличие на закон за Лустрация, Крум Зарков щеше да копае гробове или да сади лук. Но, понеже всички комунистически внуци и внучки трябва да бъдат назначени на високо платени постове в държавата - няма кой да гласува закон за Лустрация. Така са се оплели с ДС, че са като кошер тъpтеи.
40
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дядо му Леонид Кацамунски е генерал-майор от Държавна сигурност, шеф на главно следствено управление. Майка на Крум е журналистката Анна Заркова, която беше част от инициативния комитет по издигането на Радев за втори президентски мандат и непрекъснато гравитира около държавния глава и жена му Десислава, с която имат близки отношения.Тя е доведена дъщеря на генерал Кацамунски, а Зарков му се пада доведен внук. Именно дядото Кацамунски е главно действащо лице в паметния арест на Тодор Живков.
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Зарков, дядо ти бил ли е в Белене?