Депутати: Да продадем на Украйна оборудването за АЕЦ "Белене"

Зад предложението застават ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС
5 юли 2023 07:20, Анисия Иванова
75
Депутати: Да продадем на Украйна оборудването за АЕЦ "Белене"

България да продаде на Украйна оборудването за АЕЦ "Белене", предлагат депутати от ГЕРБ, "Продължаваме промяната-Демократична България" и ДПС.

Сред вносителите на проекторешението на Народното събрание са Делян Добрев, Теменужка Петкова, Рамадан Аталай, Ивайло Мирче, Кирил Петков, съобщава БНР.

С него се възлага на министъра на енергетиката да влезе в преговори с украинския си колега и в рамките на 30 дни да договори продажба на оборудването на цена, не по-ниска от платената от НЕК 1,176 млрд. лева.

Според Добрев Украйна има почти напълно изградени два блока в Хмелницката атомна централа, на които им липсва само оборудването с дълъг цикъл на производство, което има в България

В този смисъл Украйна е единственият купувач за нашето оборудване, а ние пък за тях сме единственият продавач. Това е печеливша ситуация и за двете страни, посочва Делян Добрев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Все продажници в управлението на държавата. Как никой не помисли за народа, а само за собствения си джоб. Всичките са за разстрел.
48
0
 
3
 
! Отговори
Спомени преди 10 месеца
Хасковският търговец на снимката преди време продаваше и балдъзата си на един паркинг край Харманли
47
0
 
1
 
! Отговори
(..) преди 10 месеца
Не накрадаха се...
46
0
 
7
 
! Отговори
посолствоТО преди 10 месеца
Какво продаване?! Казахме да го ПОДАРИТЕ, не да го продавате!
45
0
 
8
 
! Отговори
Луди ли сте преди 10 месеца
Това оборудване е купено ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД и САМО БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД има право да решава! Вие НЯМАТЕ ПРАВО да продавате на БЕЗЦЕНИЦА БЕЗЦЕННО ОБОРУДВАНЕ! Безценица, защото като сложите инфлацията от когато е купено, търсенето ИМЕННО на такива мощности в позеленяващия свят (руски технологии избягва САМО Европа) и значението една страна да е ЯДРЕНА страна, това е БЕЗЦЕНИЦА и нещо повече - на страна РАЗОРЕНА ОТ ВОЙНА, която НЯМА ПАРИ! На крадци като вас по Крумово знаете ли какво се е правило?
44
0
 
7
 
! Отговори
R.A.T.M преди 10 месеца
Украйна е фалирала държава диша с акумулатори. Какво ще продавате с перки и слънце, не можеш да имаш нормална промишленост, то не че нещо имаме, само каквото съветите са построили.
43
0
 
7
 
! Отговори
Дупедати : преди 10 месеца
"Да продадем държавата си на Покрайна съгласувано и одобрено от Посолството!"
42
0
 
7
 
! Отговори
Давай Za преди 10 месеца
На нас ЕС не ни разрешава да оборудваме друг АЕЦ, даже искат и Козлодуй да затворим, за да сме зависими и да купуваме от скъп ток после. Ама щом е за Украйна, може. Да им го дадем на консигнация и следващите 50г.да не плащаме за ток
41
0
 
9
 
! Отговори
Бай ВарвАр преди 10 месеца
Ненормална коалиция - ненормални предложения ...
40
0
 
18
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 10 месеца
Не се наядоха тия с в и не!Какво ще продаваш бе мазен?Когато сме плащали за оборудването бяха едни цени сега с тия цени на енергията цените са тройни. То е ясно че отдавна са си продали ***!Гледат да успеят да разпродадат всичко докато народа не ги изрита!
39
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 58, споко бе, те са се навели на посолството, ама отдавна и затова сега са така дашни
38
1
 
20
 
! Отговори
Шаши преди 10 месеца
Браво, синковци. Браво. Няма да строим наша АЕЦ, така ли? Не дават пари, нали? А за вредна и скъпа зелена енергия може, а?
37
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тия верно са депутьотати. Щели да продадат оборудването за АЕЦ Белене? Украинците не купуват, те просят. Освен това, кой ви иска оборудване за АЕЦ? Тези гледат да гепят пари или оръжие. И от какъв зор няма да си строим АЕЦ а ще осигуряваме строителство на АЕЦ за безценица в Украйна?
36
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А що не му се наведете на зеленият , на ви дръпне изотзад.....
35
2
 
23
 
! Отговори
Кико преди 10 месеца
Абе вие защо и нас не продадете като роби. Даже ни сложете и окови и на фронта в Украйна да не би някой пък да вземе да оцелее.
34
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако има каквода се продава не го продадохте вече това оборудване
33
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Поредния недалновиден ход на политиците. Вместо да довършат Белене и да печелят от продажбата на ток те искат да продават де що има както през 90те и да ни вкарат в ситуацията ние да купуваме скъпо ток в бъдеще когато имаме нужда, а това ще стане, защото ЕС няма да ни оставят да горим въглища колкото си искаме както в момента. Това прилича на идея от продавач на домати вместо на човек с поглед към бъдещето на страната и енергийния пазар.
32
2
 
26
 
! Отговори
Бай Чеп преди 10 месеца
И ако се реши после да се строи АЕЦ "Белене",за колко милиарда ще си купим оборудване? Май ще стане като "евтиния" американски, втечнен газ. Пък и нали оборудването пак от там ще дойде ( ако дойде след като сме го платили - справка F-16 ).
31
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Win-win ситуация е да се напълните гушите с пари. Това оборудване може да влезне в резев на Козлодуй, защото Господаря ви си играе с 2 реактора с тяхнто американско гориво което не е за руски реактори. Оборудването е РУСКО нали украйнците са друга националност от Русия!!! Без АЕЦ ще е режим на тока на територията!!!!!!!!! НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ
30
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ще продадете, ама току-що Шаламанката ви поряза мераците. Не било морално да се продава на Украйна, щото Путин я разрушавал и минирал и тя години наред ще има финансови проблеми. Трябвало с Европа да се преговаря. А Миро Севлиовския пък рече, че трябвало от украинците да гледаме, щото те и по време на война не пропускали да си заведет децата на почивка. Ама не уточни кои - тия, дето ги ловят по къщите и ги изстрелват на фронта или тия, дето са у нас на морето от години.