Висшия съдебен съвет изслуша Янкулов за "Осемте джуджета"

Връщането на веществените доказателства разкривали "гротескна картина"
6 юли 2023 16:45, Йоана Цонева
6
Висшия съдебен съвет изслуша Янкулов за "Осемте джуджета"
Снимка: БГНЕС

ВСС започна изслушване на Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд за казуса "Осемте джуджета". В началото на дебата той обясни какво представлява случая и как започва всичко. Първо е конфликтът между бащата Илия Златанов и сина му Явор за асансьорните заводи.

Според него това, което е будило най-голямо притеснение за голямо безобразие в специализираната прокуратура, е разпореждането с веществените доказателства - пари в брой и злато. Те са върнати с постановления на прокурори на лица, от които не са иззети и то на основание на документи, които са странни.

Например едни 500 хил. евро са върнати по силата на договор за отговорно пазене. Без въобще да се установи на кого са тези пари, посочи Янкулов. А по отношение на златните монети нещата се развиват по същия начин, но там се представят някакви фактури.

Той посочи, че връщането на веществените доказателства разкриват една "гротескна картина". А при договора за отговорно пазене пишело една сума, която е по-голяма от намерената в сейфа на Явор Златанов.

Вероятно това не е единичен случай, по който се връщат тези веществени доказателства.

"Създава се съмнение, че може да се е случвало и при други случаи", каза Янкулов.

Имало твърдения на хора, разследвани от спецпрокуратурата, че иззети от тях вещи, са били видени в аукциони по интернет. Според него този казус показвал една диагноза за специализираната прокуратура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 9 месеца
много е важно завода за асансъори да заработи защото в комплексите са по на50 години слагат части от италия или китаи а един нов асансъор ние които сме вечена пенсии не можем посмъртно да си позволим
2
2
 
2
 
! Отговори
Любопитен преди 9 месеца
Дали ще поискат обяснение и от Кскетчето Вишински или той е "ни чул, ни видял"
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Снежанка е Любена Павлова