Денков от Вилнюс: Украйна в НАТО, но не и докато е във война със съседна държава

Важно за нас е да надградим капацитета, който имаме, заяви премиерът
11 юли 2023 13:30, Елка Василева
214
Денков от Вилнюс: Украйна в НАТО, но не и докато е във война със съседна държава
Снимка: архив, БГНЕС

От срещата на върха на НАТО във Вилнюс очаквам да има краен резултат, в който изрично се казва, че Украйна ще бъде поканена тогава, когато обстоятелствата позволяват. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков при пристигането си на форума във Вилнюс.

Още по темата
По думите му това съответства като съдържание на наскоро приетите декларации от Народното събрание и Министерския съвет.

"Ще има ясна перспектива, че Украйна ще стане член на НАТО, но за това трябва да имаме съответните условия. Докато Украйна се намира в състояние на война със съседна държава, няма как да бъде приета, но ще са ясни условията, при които тя ще бъде приета евентуално", каза Денков.

Той отбеляза, че за първи път след Студената война се правят регионални планове, които да подготвят държавите при евентуално нападение от изток. Важно за нас е да надградим капацитета, който имаме днес и този капацитет да бъде интегриран с капацитетите на съседните държави - Румъния, Турция - и също така с капацитетите на другите натовски държави, добави премиерът.

Той каза, че България е заложила още следващата година да има разходи за отбрана в размер на 2 процента от БВП, а по-следващата да бъдат още по-високи.

Не се очаква да има втора бойна група, каза Денков в отговор на журналистически въпрос дали се предвижда втора съюзническа структура - подобна на бойната група - в България. Очаква се да надградим сега съществуващата бойна група, тя е на ниво батальон, ако използваме нашите термини, но тя трябва да бъде надградена, разширена с бойни възможности, с личен състав, така че да отиде на ниво бригада, каза още Денков.
(Спец. пратеник на БТА Любомир Мартинов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоя се изявява като футболен коментатор
129
1
 
10
 
! Отговори
Гринго преди 10 месеца
До края на войната, Украйна в нато - не. След войната - я има Украйна, я има нато, я ги има и двете
128
1
 
3
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 10 месеца
Това беше ясно още от 2014г, нали Путин започна войната в Украйна за да блокира приема в НАТО. Има си сметки за Украйна от преди години още.
127
0
 
9
 
! Отговори
Горд Българин преди 10 месеца
И това няма да може да помогне на Украйна. ще бъде смачкана. Русия не може да бъде победена в момента. НАТО е съюз от държави които използват армията на Украйна и изпращат купища оръжие и пак нищо не могат да направят. А ако Русия се обърни към своите подръжници Китай. корея, Индия, къде ли ще се дене НАТА.
126
3
 
3
 
! Отговори
Майната Ви преди 10 месеца
Турция върна командирите от "Азов" на Украйна. Реакцията на Путин: Това е предателство! Това е нож в гърба!". Ердоган отговаря: 1.Не е предателство, а те подкрепих негативно, 2. Не е нож в гърба, а (шепнейки!) малко по-надолу, и не е нож!
125
0
 
5
 
! Отговори
Баба чичолина преди 10 месеца
Първо рибата уловете,после слагайте тигана.
124
2
 
7
 
! Отговори
Верно? Това преди 10 месеца
Сам ли го измисли ;)
123
3
 
16
 
! Отговори
мак преди 10 месеца
Само за украйна мислят и работят.
122
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
22-ри век: над земното кълбо безсмислено обикаляха самолетите на НАТО. Запасите от нефт бяха свършили навсякъде.
121
8
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 10 месеца
Мyню да се изкаже...
120
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гледайте клиповете с Пригожин в Телеграм преди опита за преврат русофили лъжливи! Хората видяха и чуха каква е истината за загубите на Русия (5 пъти повече от тези на Украйна), а за тази е лъгано като за световната купа "СВО".... Едни и същи снимки с 2 Леопарда (попаднали на мини и 4 броя Брадлита) са снимани от различни ъгли ...Тотален фейк...
119
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Денков пиша ти слаб две заради тея шикалкавения дето ги правиш упрекваш президента пък ти си по зян от него ,особенно за безличния оттговор около касетъчните
118
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Денко, ами защо не предложиш ние да поемем войната вместо Украйна? Така няма да са в конфликт със съседна държава и ще ги приемат.
117
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
350к жертви, добре ли е? Един преятел пита от коя страна.
116
14
 
9
 
! Отговори
РУБЛЕН РАДЕВ ШОК преди 10 месеца
Резидента радев в изолация международна!
115
3
 
3
 
! Отговори
чо бе? преди 10 месеца
Само Бидона не е съгласен, ако беше съгласен-еххааа, първи сме.
114
3
 
10
 
! Отговори
Идва голяма война преди 10 месеца
НАТО се готви за голяма война. Трябва да наваксва. Русия отдавна е готова.
113
3
 
5
 
! Отговори
ED преди 10 месеца
Смени ли си мнението след решението на САЩ? Папагал такъв!
112
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нищо ново. Това на дипломатически език означава, че ще воюват докато свършат украинците. Малкото оцелели вече няма да искат в НАТО.
111
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А любимото занимание на бандеровците в тези изстъпления и геноцид срещу полското население е било да правят венец- венеца са го правили от малки деца ,като са ги нареждали около стеблото на дърво и са ги връзвали с тел около дървото и тези деца са били оставяни да умрат бавно и мъчително.Дори и немците били поразени и шокирани от садизма и извращенията на бандеровците които са изваждали очите на поляците ,разпаряли коремите и извършвали жестоки изтезания.Това събитие е известно като Волинското клане и според редица проучвания са убити между 50-60 000 поляци.Методите на тези убийства и из