Депутатите не избраха нов управител на НЗОК

Кандидатурата на проф. Жени Стайкова не събра необходимите гласове
11 юли 2023 15:20, Красимир Ангелов
16
Депутатите не избраха нов управител на НЗОК
Снимка: БГНЕС

Народното събрание не избра Жени Стайкова за управител на Националната здравноосигурителна каса. Стайкова бе единствената останала кандидатура и бе издигната от БСП.

В пленарната зала „за“ нейната кандидатура гласуваха 59 депутати, 17 бяха „против“, а 147 се въздържаха.

Стайкова остана единствения кандидат за поста, след като номинацията на ГЕРБ-СДС Иванка Динева се отказа от надпреварата, а кандидатът на „Възраждане“ - Тодор Хинов, беше оттеглен.

Още по темата
След като в 48-то Народно събрание депутатите освободиха управителя Петко Салчев, подуправителката Йорданка Пенкова остана временно управляваща институцията. След решението на народните представители в 49-тото Народно събрание, Пенкова ще продължи да ръководи НЗОК до избора на нов титуляр.

От ГЕРБ-СДС гласуваха 62 депутати (13 "против" и 49 "въздържали се"), от ПП-ДБ гласуваха 59 депутати ( 3 "против" и 56 "въздържали се"), от "Възраждане" гласуваха 36 депутати (35 "за" и 1 "против"), от ДПС гласуваха 31 депутати (31 "въздържали се"), от БСП гласуваха 23 депутати (23 "за"), от ИТН гласуваха 11 депутати (11 "въздържали се"), а независимият депутат Радостин Василев гласува "за".

По време на изслушването си в пленарна зала проф. Жени Стайкова посочи, че за нея приоритет е профилактиката, защото според нея вложените средства в нея дават по-добри резултати.

"Мисля, че трябва да се даде приоритет на болничната и общо специализираната медицинска помощ", каза тя и добави, че по отношение на този приоритет има консенсус. Тя коментира и другите важни приоритети за нея и отново подчерта, че по тях има приоритети. "Прозрачността, анализа и финализирането на информационната система, така че да бъдат ограничени злоупотребите в НЗОК. Другото, което трябва да се направи и има консенсус е да се намалят средствата, които се дават за лекарства", обясни тя, цитирана от БГНЕС.

Тошко Йорданов от ИТН критикува, че управляващото мнозинство не се е разбрало кого да издигне за кандидат. "Те не знаят какво искат. Задвижиха една процедура, която не знаят как да завършат", смята той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също критикува, защото дебат в залата липсваше. Тя призова народните представители да подкрепят проф. Жени Стайкова, защото според Нинова е най-добрият кандидат, но и освен това отбеляза, че явно тя е добра кандидатура, защото управляващото мнозинство не участва в дебата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
КАНДИДАТКАТА НА ГЕРБ ПРИЛИЧА НА МАГИСТРАЛНА ЖРИЦА, НАРОДНОТО СЪБРАНИЯ Я ИЗРИТА КАТО ТАКАВА.
12
0
 
3
 
! Отговори
ха-ха преди 10 месеца
Ами няма да го изберат, защото не е свързано с Украйна! За такива вътрешни проблеми от посолството не се бъркат! Те ако се разберат и за държавният бюджет до края на годината пак добре.
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На гереберастката мъжа й е на висока позиция в Частна болница, която източва НЗОК и поради това е в конфликт на интереси.
10
1
 
6
 
! Отговори
Мъррррр преди 10 месеца
То пък Пенкова един лекар!Крива, дърта мома.Осъдена за конфликт на интереси.Чифтосвала се с младо и старо.Гаджето й е 19 години по-младо от нея.Сега геронтофилчето е шефче на РЗОК Шумен.То за това държавата ни е на този хал.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До анонимен 4 Важното е да е вярна на Партията!
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Един от промяната Пращат Стайкова в Украйна да оправя и техната еврокаса.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
БРЪСНЕЛА!
6
3
 
2
 
! Отговори
Един от промяната преди 10 месеца
Трябва да е наш човек сьгласуван с посолството - лорер идеален кандидат
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
закривай тия каси и без това искат после пари
4
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
Тази Стайкова няма и ден стаж като редови лекар.Как ще управлява касата?
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
При неиспъкенние на служебни задължения да го изберат се полага уволенние.
2
5
 
1
 
! Отговори
посолствоТО преди 10 месеца
няма ли становище по тоя въпрос? Или *** да се оправят сами?
1
3
 
4
 
! Отговори
видя се преди 10 месеца
Отпускат по някоя хапка хляб за Нинова !!