Къщи за отдих правят бизнес с дърва

Това обяви Илина Мутафчиева
20 юли 2023 13:55, Росен Стойчев
3

На първо четене парламентът прие промени в Закона за горите. Депутатите забързаха процедурата, която ще позволи повече дърва за огрев за домакинствата, съобщи Bulgaria ON AIR

"Не трябва да приемаме закони по бързата писта, парламентът отлага много важни закони във времето, а сега се бърза за една седмица да мине през комисии, да се съкрати срокът и то по обществено значими въпроси каквито са горите. Те са важна ценност за всеки. Променят правилата на играта - да се увеличат количества. Правят се списъци, когато влезе домакинство в такъв списък, получава дърва за огрев на преференциални цени", обясни депутатът от ПП-ДБ Илина Мутафчиева в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ реалното увеличение, предвидено със законодателните промени е от 10 на 25 кубика дърва за домакинство. Тя очаква това да засили неравенството.

Още по темата

"Около 960 000 домакинства използват дърва за огрев, отопление и битови нужди. От тях около 20% влизат в тези списъци. Въпросът е какъв е критерият за влизане в списъците. Те се подготвят от кметовете на общините по места, без да е ясно този човек има ли нужда, няма ли нужда. Когато няма ясен критерий и правила, изкривяваме пазара", коментира депутатът.

Тя призова за промяна, която ще позволи тези списъци да се правят на централно ниво по ясни критерии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всеки има право да се занимава с всичко, което не е забранено от закона!
1
0
 
6
 
! Отговори
Къща преди 9 месеца
Какви къщи за гости бе,те хотелите празни кой ще отиде в къщата за гости.хората за тях взеха субсидии,познавам много от тях елате и им ги вижте,тревата по голяма от къщата.кой ги посещава ,никой.проверете колко човека са ги посетили.няма управия в тая държава,раздават се пари а насреща нищо.