Атанас Славов: 24 май е най-органичният, най-българският празник

ПП-ДБ искат служебното правителство ще се запази, но в нова форма
541
Атанас Славов: 24 май е най-органичният, най-българският празник
Снимка: БГНЕС

"Дебатът кой да е националният празник върви от доста време. Отвъд този дебат, за всички нас 24 май е най-органичният, най-българският празник. То не е само наше, от гледна точка на това, че светите братя и техните ученици са дали своя принос в европейската културна и духовна история. Да мислим нашата национална идентичност през призмата на най-светлите страници от нашата история, е много важно и позитивно във времето, в което живеем", коментира пред БНР министърът на правосъдието Атанас Славов, след като от ПП-ДБ представиха предложенията си за промени в Конституцията.

Още по темата

"Част от обществения договор са ценностите, около които е формирана българската нация. Те са много важни и трябва да бъдат зачетени на конституционно ниво. Вкарваме, така да се каже, националната доктрина на страната като част от Конституцията. В Конституцията ще видим преди всичко универсални ценности, но освен тях, имаме и нещо специфично наше", заяви той.

"Признаваме на конституционно ниво нещо, което всички ние като граждани и българи знаем още от първите години на нашето социализиране. Важно е тези ценности да бъдат изведени на конституционно ниво", посочи още Славов.

Запитан има ли конюнктура в предлаганите промени в Конституцията, които засягат президентската институция, правосъдният министър посочи, че служебното правителство във вида му в момента е отстъпление от принципа на парламентарно управление.

"Институтът на служебното правителство да се запази, но в нова форма – правителството в оставка, когато не може да се сформира кабинет, редовният кабинет да продължи да осъществява функциите си като служебно правителство. В момента го виждаме този модел как се реализира в Нидерландия“, обясни той новото предложение.

Според него то е максимално близко до парламентарния модел на управление.

Относно възможността президентът да издава указ за назначаване и освобождаване на т.нар. трима големи в съдебната система, Славов изтъкна, че се цели "максимално да се деполитизира самия процес".

Фигурата на главния прокурор изисква да има някаква противотежест, защото той е в система, която се възприема като йерархична и централизирана, коментира още Атанас Славов в предаването "Преди всички" във връзка с функционирането на бъдещия прокурорски съвет във ВСС, който ще бъде председателстван от министъра на правосъдието без право на глас.

"Това, което предлагаме, е главният прокурор да няма общ надзор за законност. Да се фокусира върху обвинителната функция", каза министърът.

След консултации с ГЕРБ-СДС и ДПС има заявена степен на съгласие относно основните промени в Конституцията, декларира Славов. Той допуска, че сред дискусионните въпроси ще бъдат 24 май и ограничаването на мандатите на кметовете до два.

Запитан за критиките на конституционалисти за това кои от предложените промени биха били от компетентността на Велико Народно събрание и кои - на обикновено Народно събрание, Славов уточни, че с предложенията не се променя балансът между властите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


541
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
463
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Смяната на една вражеска армия с друга вражеска трудно може да се нарече освобождение.
462
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тук един писал за Иво Инджев и книгата му "Измамата Сан Стефано". Хайде да кажем и за Иво нещичко. Както много други, лаещи в екстаз срещу "Масква", човечецът е учил в същата тая Масква. Т.е. - произход от привилегировано комунистическо котило. Като Агов, Плювнев, Тагарефф и много други. Та пак към Иво - с какво се е занимавал в Масква, ще питате. Ами просто - с алкоxoлизъм. А защо я мрази толкова - пак просто. Носят се слухове, че след пиянска оргия бил изнаcилeн от съветски хулигани. Кой знае?
461
0
 
2
 
! Отговори
Аз преди 10 месеца
Ако нямаше 3 март, нямаше да има 24 май и други български празници.
460
2
 
1
 
! Отговори
До Калибър преди 10 месеца
Не се опитвай да мислиш, не ти е разрешено от посолствоТО
459
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не съм съгласна българофобите от ДБ и ПП на НПО заплати да определят националния ни празник!
458
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
предател
457
0
 
3
 
! Отговори
анони преди 10 месеца
Преди време един,от тия политици,които сега с лека ръка искат да заличат събития,и история,в съседна нам страна,с ръка на сърцето,и със сълзи в очите,се кълнеше,че не България е негова родина,а тази,в която е в момента.Същото мислене,и със същата нагласа са и тези *** там,на които им щукна тази еротична мисъл да пренаписват историята ни!!!!
456
11
 
4
 
! Отговори
афи преди 10 месеца
Това е нашата-българската история,и така,както ние не определяме кой и как да си празнува своята,така и ние не желаем друг да ни я пренаписва!Героите,дали животът си,за да можем сега ние да се радваме на него-Ще се преобръщат в гробовете си,от това кощунство с паметта им,която не се зачита!!!!
455
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Българио, за тебе те умряха...
454
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Долу ръцете от 3 март. Гражданска война ли търсите? До кога ще разединявате народа и ще прекроявате историята? Бо...клуци! Пре..датели!
453
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Виж какво плешив см.ешнико. Без Освобождението днес нито празник на българската писменост щеше да празнуваш. нито щеше да пишеш на кирилица.
452
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
КАНА СУБИГИ ОМУРТАГ ? -- КАНАСУБИГИОМУРТАГ(оригинален надпис без интервали) --> КАНАС У БИГИ ОМУРТАГ = КНЯЗ В БОГА ОМУРТАГ
451
14
 
9
 
! Отговори
Антибългари преди 10 месеца
ППДБГЕРБ+ е най-антибългарското правителство за цялата ни история.
450
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
КАК бе ху*йо изпразнен, ще променяш празника без ВНС от 400 депутати и мнозинство от 2/3 на 3 четения ????? КАК....??? Вие всички до един там сте една правна 0! Начело с Ристю Бойкикев, адвокат и министър без един работен ден и спрени адвокатски права!
449
22
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
3 март обединява българите. 24 май също обединява, но това е и празник на всички използващи славянската писменост, т.е. не е чисто български празник.
448
27
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
3 март,най българския празник,не ме интерсува целите на руско - турската война, но без нея още щеше да носим фесове,да ни режат *** и да носим мюсолмански имена
447
5
 
17
 
! Отговори
Плач преди 10 месеца
Жалкият *** от снимката знае ли, че ако не беше 3.03.1978 г. нямаше да се говори за 24.05?
446
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За създател на илирийската идея се сочи Винко Прибоевич със издаденото от него през ч532г. във Венеция "Слово за произхода на увенчаните със слава славяни". (забележете думите слава и славяни!!) която търси идеологическа формула за да оглави "славянското" множество, изгубило държавната си независимост при падането на българското и сръбското царство.
445
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Папа Климент VIII подготвя военен съюз между Испания, Австрия и Полща за война срещу Османската империя, предвидена за 1593г. На 14 април 1595г. австрийския император провъзгласява, че приема под своя защита християните в Босна и съседните и земи. За създател на илирийската идея се сочи Винко Прибоевич със издаденото от него през ч532г. във Венеция "Слово за произхода на увенчаните със слава славяни". (забележете думите слава и славяни!!) която търси идеологическа формула за да оглави "славянско
444
2
 
4
 
! Отговори
:) преди 10 месеца
И кога ще реабилитираме българската азбука, наречена пренебрежително "руни" и която дава голяма част от буквите на кирилицата?