Анализатори с оценка: Бюджетът е фискално безотговорен

Надявам се да има коалиция на адекватността, коментира Преслав Райков
26 юли 2023 14:54, Красимир Ангелов
15

Цели 11 часа продължиха дебатите по бюджета в ресорната парламентарна комисия. С приетите текстове се очаква от 1 август да има увеличение на заплатите за полицаите, учителите, за медиците от Спешната помощ и за работещите в НОИ.

"Бюджетът беше написан неясно, бързо скалъпен, на второ чете в ресорната комисия видяхме фискална безотговорност, приличаща на предизборен бюджет. Той беше продължение на този на служебното правителство с някои подобрения, които от началото изглеждаха нереалистични. Виждаме липса на визия. Надявам се да има коалиция на адекватността, защото е ключово", коментира финансовият анализатор Преслав Райков в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Същото мнение, че бюджетът е фискално безотговорен, изрази и икономистът Михаил Кръстев. По думите му битува усещане за извънредност между двете четения и в предложенията, каквато няма.  

"Има надуване на разходната част. Критиките на МФ, че са орязани възможностите за набиране да допълнителни приходи, не са добре аргументирани. Мярката за неплащане на сметките в заведенията без касови бележки беше популистко насочена към дисциплината. В същото време не се премахнаха данъчните облекчения за сектора. Данъчната диференциация беше въведена по време на извънредна ситуация - не беше добре да се пипа данъчната система, нарушава интересите на фиска, събират се по-малко приходи, икономически неправилно беше", обясни Кръстев.

Той подчерта, че в крайна сметка намаленото ДДС не е довело до намаляване на цените, каквито бяха очакванията.

Пред Bulgaria ON AIR икономистът изрази позицията си, че обещаните 150 млн. лв. за увеличаване на заплатите в МВР не са били обосновани от гледна точка на анализ на изпълнението на задачите в министерството.

"Ще отидат на калпак за заплати, а в същото време цели системи не могат да функционират заради липса на ресурс. Включително зависим е и туристическият сектор, който има нужда от работници от чужбина. Тяхната работа се спъва, защото системата на МВР няма ресурс. Ако идеята е да се тормози бизнеса и да се изстиска като гъба, това е липса на визия и след 2-3 г. ще имаме много по-голям проблем", мотивира се Кръстев.

Преслав Райков е оптимист, че заложеният дефицит от 3% е реалистичен, предвид изпълнението на бюджета към момента. Гостът се противопостави на тегленето на външен дълг , който не е предназначен за инвестиции в политики, които да имат дългосрочни резултати.

Михаил Кръстев насочи вниманието към влошаването на бизнес климата.

"Няма прогнозируемост, държавата продължава да бъде един от най-големите работодатели и инвеститори. Когато се даде 1 млрд. за инфраструктурни проекти, 20% от тях се връщат в хазната. Ако дадем 1 млрд. за заплати - нищо не се връща в хазната", посочи икономистът.

И двамата гости разкритикуваха плановете на правителството за прекратяване на дерогацията по отношение на руския петрол. Очакванията им са това да доведе до повишаване на цените на горивата, което ще надигне вълна от протести.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
2
 
! Отговори
Бивш от МВР преди 10 месеца
От две седмици повтарям, че няма смисъл да се повишават заплатите в МВР. По-добре им купете климатици, защото в тези жеги работят в нечовешки условия. Казвам го като човек, който го е изпитал на гърба си. Не са им малки заплатите, но работят в недобри условия. Това началниците им не го разбират, защото не го изпитват като проблем. Техните кабинети са ремонтирани и климатизирани. Съставът обаче масово е в кофти условия. Но и на редовите явно не им дреме. Искат по 10% - 100 лева - бутилка уиски!
12
1
 
2
 
! Отговори
Факт преди 10 месеца
Най-лошото, което можеше да се случи в България бе да ни управлява коалицията ДПС-ГЕРБ-СДС-ПП-ДБ и то взе та се случи.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аналолизаторите на бизнеса знаят за какво работят. Населението и избирателите трябва да гледат на тях като на лъжлива телевизионна реклама, платена от някой продавач на лъжи.
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Финансов анализатор Преслав Райков хахахахахахахаха. Това което е казал, съгласувал ли го е с Радев? Хахахахахахаха
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Заработват за картелите на бизнесандрешковците. Всички коментатори, които обикалят всеки ден по телевизиите, са платени хранени хора на картелите на бизнеса. Пречат им да откраднат 1 милиард лева, те да разпределят и слагат в офшорките. Парите за заплати е трудно да вземат измамниците бизнесандрешковци, защото те минават през пазара, само работещия и полезен бизнес получава тези пари, държавата отново получава 20 процента ДДС. Искат те да вземат директно парите от държавата и те да преценяват.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Картелите на бизнесандрешковците управляват. Те режат Рибая, те съдят клиентите. Тука е така. Бай Ганио реже Рибая и дава служба. Клиентите са иддиоти. По цял ден се разпавяме с клиенти иддиоти, които не знаят колко струва Рибая. Пускаме ги в нашите заведения, ядат от нашата храна от продукти от веригите с изтичащ срок на годност. Сядат на нашите столове, цапат ни масите мърлячите. Нашите роботници на минималка след тях чистят, готвачите ни от малцинствата се потят над храната им по цял ден
7
0
 
5
 
! Отговори
figil преди 10 месеца
До Спеца Опитват се от нищо да направят нещо, но фактът си остава, харчим повече отколкото произвеждаме и освен да се орежат разходите, няма как да я направят сметката :). Тук разбира се идва и другият проблем, като намалят разстежа на заплатите( пенсиите), как ще оцелее кабинета т.е. са в състояние на цугцванг .
6
0
 
3
 
! Отговори
figil преди 10 месеца
Двама добри икономисти с един безпристрастен коментар ! Ние просто не произвеждаме толкова, колкото харчим( тук причините са субективни, не както се опитват да ни убеждават, че проблемът е в способностите ни ) . Конкретно ефектът от затварянето на икономиката ( особено услугите), през ковид кризата, последвалото печатене на пари, енергийната криза( зелената сделка) и войната в Украйна( поскъпването на суровините, намаляване на туристи и т.н), води до фактът, че не можем да следваме инфлацията.
5
1
 
10
 
! Отговори
Спеца преди 10 месеца
Какво може да се очаква от един пожарникар - мафиот , един поръчков агент на ЦРУ и един враг на българия с фес?Ами това е :Фалшив бюджет , който ще позволи на властта да краде , а народа да реве!
4
9
 
2
 
! Отговори
Евроатлантик преди 10 месеца
Цялата руZка агентура е впрегната да плюе срещу редовното правителство на България!
3
3
 
9
 
! Отговори
Красимир Петрофф!! преди 10 месеца
важното е че бойко е изпран, кюлчетата пак потекоха, пеефски пак командва, а тия лавандули - избирателите на ПП и ДБ са с пръст в зъг!
2
1
 
4
 
! Отговори
пришълецът преди 10 месеца
Рубладжите:)))комунистическа банка ли ще градите и ресурсна икономика:))) по-зле и от алкаши...:)))
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бюджета е мижи да те лажем като коалицията между шарлатаните и шайката подкрепена от златния пръст на ДПС.