Ген. Събев: Няма начин да успеят опитите на Русия да пренареди регионалния ред в Черно море

Според него Министерство на отбраната трябва да засили морското наблюдение
26 юли 2023 08:47, Нели Христова
393
Ген. Събев: Няма начин да успеят опитите на Русия да пренареди регионалния ред в Черно море
Снимка: БГНЕС

Сега е моментът трите черноморски страни-членки на НАТО да засилят съвместното си патрулиране в района на Черно море. Русия трябва да бъде официално предупредена, че ще бъде отговорено на всякакви провокации срещу корабите на нашите три съюзни държави

Това заяви в интервю за БГНЕС Съби Събев, генерал-майор от запаса. Той е първият национален военен представител на България в главната квартира на НАТО след приемането на страната ни в алианса.

Според ген. Събев е твърде силно да се каже, че заплахите на Русия към корабоплаването в Черно море, ще доведат до конфликт.

„Но нараства рискът от провокации на Руския черноморски флот с чуждестранни кораби, ако те се отправят към украински пристанища, предупреди той.

Според него тук големият въпрос е може ли да продължи зърнената сделка при положение, че Русия излиза от нея и дали морският маршрут може да се измести в западна посока, така че от териториалните води на Украйна да премине край бреговете на Румъния, България и Турция, за да могат да бъдат изведени корабите. „Очевидно е, че износът на украинското зърно през морските и речните пристанища ще бъде затруднено заради руските удари по пристанищната инфраструктура на Одеса и по река Дунав“, посочи той.

Ген. Събев очаква, че на днешното първо редовно заседание на Съвета НАТО-Украйна, което е инициирано по искане на Киев, ще бъдат обсъдени евентуални мерки за сигурност в Черно море, евентуално за продължаване на износа на украинско зърно. „Във всички случаи ще има решения, които да гарантират както сигурността на черноморските пристанища на съюзните държави от НАТО, така и евентуална помощ за Украйна. Предполагам, че тя ще поиска повече средства за ПВО, които да усилят защитата на черноморските и речни пристанища“, заяви той.

Ген. Събев не изключи и засилване на съвместното патрулиране в Черно море с останалите черноморски държави. „Може би сега е моментът трите черноморски съюзни държави – България, Румъния и Турция - да засилят патрулирането в Черно море. Съвсем официално да бъде предупредена Русия, че ще бъде отговорено на всякакви провокации срещу корабите на нашите три съюзни държави“, каза той.

Според него НАТО трябва да вземе решение за изпращането на допълнителни кораби за гарантиране на сигурността на съюзните държави.

Ген. Събев е категоричен, че няма начин да успеят опитите на Русия да пренареди регионалния ред в Черно море.

„Кремъл мечтае да превърне Черно море в руско езеро, както беше по времето на Варшавския договор. Това няма как да стане, защото в Черно море има три съюзни държави и две партньорски на НАТО – Грузия и Украйна. Независимо от напрежението, което Русия създава в Черно море и агресията, която продължава в Украйна, тези намерения нямат реални възможности да се сбъднат. Те са повече в сферата на желанията и мечтите. Руските намерения ще срещнат първо противодействието на трите съюзни държави в НАТО и на алианса като организация“, предупреди военният експерт.

Той смята, че в тази ситуация нашето Министерство на отбраната трябва да засили морското наблюдение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


393
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До СМЕХ ГОЛЕМ, к.213 Да не гледаме БВП на РУсия и Ю.Корея. Ще направим едно сравнеие за мястото на България преди и след 10 ноември 1989г. Преди 10 ноември България беше на 27 място В СВЕТА по ниво на икономиката, а в областта на МИКРОЕЛЕКТРОНИКАТА беше на 2-о място в СИВ. Сега сме на 27 , т.е. последно място в ЕС, а в света да не говорим.Микроелектрониката по повеля на Големия брат зад океана я спряхме, остана автоелектрониката, по-конкретно -датчици за електронизирните сега коли
224
1
 
18
 
! Отговори
Каракольо преди 10 месеца
Путин заяви ,че ще третират всеки плавателен съд доближил украински води за военен обект. За това са тези изявления.
223
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сабев, когато се учеше във Военното училище пак ли така приказваше срещу Русия ? А оръжията материалите и учебните програми безплатно дарени от Русия, сега не ти удобно да ги споменаваш.
222
1
 
18
 
! Отговори
справедлив преди 10 месеца
Ген.Събчо Събев ,р.1950г. в с.Жельо войвода ,Сливенско.Цял живот щабен офицер ,без 1 ден на полигона! Нито един ден този дядка не е бил на учения ,стрелби и т.н. Та този мухлясъл селски бег с огромна пенсия ,сега фъфли нелепости по БГНЕС...На кой му пука за дъртия прислужник?
221
3
 
20
 
! Отговори
обективен преди 10 месеца
Съби е селско момче в пенсия ,което беше на натовска хранилка.Както и жалкия министър Тагаренко ,който се хвали че е бивш съветник на наркомана Зельо.Тези хора нямат собствено мнение , а обслужват интересите на ФАЩ.
220
2
 
7
 
! Отговори
до 238 преди 10 месеца
Дано децата ти са във българския черноморски флот ! предатели със предателите !
219
2
 
18
 
! Отговори
До този на снимката преди 10 месеца
Русия била провокирала ?! А кой неспази договора от Зърнената сделка ? Украйна и запада получиха каквото искаха но за сметка на това не изпълниха нищо от частта касаеща Русия. И още по нахално, използваха коридора за пускане на подводни и надводни дронове които са сглобени в Одеса ! Сега стана ли ви ясно защо Русия започна да бомбардира пристанището и съоръженията в Одеса и излезе от Зърнената сделка ? Освен това каза че ако се испълнят условията по договора за Русия, ще се върне в сделката.
218
3
 
13
 
! Отговори
Глупости преди 10 месеца
Как да нямаме подводен флоте ве? Ми нали кат ни потопят всичките гемии, всичките ще бъдат под вода ве нискочел
217
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Турция никога няма да застане срещу Русия, а нас и румънците ще ни издухат като глухарчета. Тоя какви ги сънува... Незнам. Нито флот имаме, нито подводен флот имаме, нито ВСС имаме, да не говорим пък за брегова ракетна отбрана или пък за противоракетна. Ефтин приказливко изпълняващ задачи на посолствата. Целта е да се опълчим на Русия неизвестно с какви оръжия.
216
3
 
12
 
! Отговори
Реплика преди 10 месеца
Защо генерал от запаса се занимава с преноса на украинско зърно през Черно море?
215
8
 
2
 
! Отговори
Георги Джуров преди 10 месеца
Е РУСКИ СЛУГА, СЛЕДОВАТЕЛНО ПРЕДАТЕЛ И БЕЗ РОДНИК!
214
8
 
4
 
! Отговори
Георги Джуров преди 10 месеца
Аз Армейски Генерал Георги Джуров веднага понижавам недоразумението в ранк редник 1ва степен. Руссия контролира черноморието от векове нискочел. Затова те понижих а сега ти връчвам самобръсначка и искам до утре портрета на Ленин на стената да е гладко избръснат :))))
213
0
 
5
 
! Отговори
ъц преди 10 месеца
Пускай Гемиите!!!! -))))))
212
2
 
14
 
! Отговори
ген.Събчо преди 10 месеца
Сега е моментът трите черноморски страни-членки на НАТО да засилят съвместното си патрулиране в района на Черно море....България ще извади от нафталина три КАНУТА и един леген за тази цел....Русия трябва да бъде официално предупредена, че ще бъде отговорено на всякакви провокации срещу плавателните средства на България и НАТОМАТОНАСРАТО.... ха-ха-ха....
211
6
 
16
 
! Отговори
книжен генерал преди 10 месеца
Кукла на ПОСОЛСТВОТО !!!!
210
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Генчо Събев, големия ястреб. Мен успя да ме уплаши
209
4
 
3
 
! Отговори
До 236 преди 10 месеца
Че Радев в какви бойни действия е участвал....
208
2
 
5
 
! Отговори
ДО 236 преди 10 месеца
Що бе ...другите български генерали в кви ли войни са участвали....
207
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
стамболов единствения оцелял апостол от въстанието - турски доносник и абсолютен мошеник - изкупил земята на половин днешна софия
206
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
преди 6 месеца ким чен преложи на москва 100 000 доброволци- вчера шойгу е там - както американците карат европа да плаща за изтреблението на укрите така и русия може да плати на ким не за 100 000 ами за 300 000 и после кой ще застане срещу тях - про-даж-ниците си мислят че ще се спасят с бягство но нито аржентина нито бразилия са същите както през 1945 г