По-строги наказания за насилие: Затвор до 8 години за средна телесна повреда

Домашно насилие ще се признава и при интимна връзка
Обновена: 1 авг 2023 16:12 | 1 авг 2023 16:00, Камелия Цветанова
86
По-строги наказания за насилие: Затвор до 8 години за средна телесна повреда
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС поискаха увеличение на наказанията при насилие.

Повод за това стана зверството над 18-годишната Дебора от Стара Загора, която изтърпя 400 шева, защото беше нарязана с макетно ножче.

Още по темата
Освен това е със счупен нос и обръсната коса.

Първият проект на депутатите е за промяна на Наказателния кодекс. С него се завишават наказанията за причиняване на средна и лека телесна повреда.

Който причини другиму средна телесна повреда вече ще се наказва с до 8 години затвор, предвижда общият законопроект. В момента наказанието е до 6 години лишаване от свобода. Промяната е в чл. 129 от НК.
Възможността да се налага пробация при нанасяне на лека телесна повреда отпада от чл. 130 на НК. Наказанието е до 2 години затвор. Глобата се завишава и става от 500 до 1000 лв. В момента тя е от 100 до 300 лв.

Домашното насилие вече ще се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка, гласят поправки в чл. 2 на Закона за защита от домашно насилие, внесени отново с общ законопроект от трите парламентарни групи.

"Домашно насилие е всеки акт на физическо, сексуално, психическо, емоционално или икономическо насилие, както и опитът за такова насилие, принудителното ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права, извършени спрямо лица, които се намират в родствена връзка, които са или са били в семейна връзка или интимна връзка", гласи новият текст от закона. Той постановява, че „интимна връзка е доброволен относително траен съюз между две лица, който възниква и съществува като фактическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура и независимо дали лицата споделят едно домакинство, като водещ елемент е строго личния характер на техните отношения.”

Въвежда се и още една промяна. Защита по закона може да търси всяко лице, "което е роднина по права или по съребрена линия до четвърта степен включително, на лицето, с което се намира или е било в интимна връзка“.
С предлаганите изменения в Закона за защита от домашното насилие се разширява кръгът на лицата, които попаднат под защитата му, като по този начин се попълва една празнота по отношение на значителна група лица, които са в интимни фактически отношения, независимо дали споделят едно домакинство, гласят мотивите на вносителите.

Водени от дълга си пред обществото предлагаме промени, които да дадат адекватен отговор на зачестилите напоследък зверства, заявяват в мотивите си за промяна на НК трите групи в парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Като влязат в затвора биячите, ще трябва да им организират боксови мачове. В противен случай ще прегризат решетките от злост или ще изпаднат в амок без боксови круши.
78
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 73. Не сме балъци. Само ти ли си бил в Русия? Тлъста путинска мазна лъжа. Млатят се на поразия безнаказано Там и матрьоните яко си бият мъжете и - нищо. Кварталният само пише рапорт да се отчита дейност.
77
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Прах в очите...и 10 год да е по закон...не съм чел някъде някой да е влезнал за 6 год...Докато Съдебната система е на изкуствено дишане..няма да видим някой с подобно деяние и да я има максималната присъда...нали се видя как действат съдиите и прокурора в Стара Загора...
76
3
 
4
 
! Отговори
Сенеката преди 8 месеца
Тия ще напълнят затворите с домашни биячи и няма да има място за корумпираните политици хахаха...
75
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Dim Peter А ако те изнасилят тумба араби на Нова година на площада в Кьолн колко?
74
1
 
3
 
! Отговори
макетното ножче преди 8 месеца
Темида е с вързани очи докато и правят генг бенг
73
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 73 Абе не ми се вярва. Преди година беше, в русия в дълбоката провинция, в полицейски участък милиционерите се бяха напили и бяха изнасилили колежките си. В милицията. И някакво началство дълго време беше крило случая.
72
0
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 8 месеца
3. Насилието си е насилие! Какво значение има дали жертвата и престъпника са партньори или не? Защо трябва отделен закон за нещо което си е ясно формулирано? Убийство си е убийство, без значение дали се познават или не! Колкото по сложно се прави едно нещо, толкова повече вратички се оставят! Законите трябва да са ясно формулирани! За убийство от толкова до толкова, за тежка телесна повреда от толкова до толкова, за средна и тн.
71
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В русия за едни шамар върху жена пращаха директно в сибирските колонии , помня като бях в средата на 80-те
70
1
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 8 месеца
1. Приемане на закони на крак просто за да се тушира напрежението на тълпата е рецепта за още по големи проблеми. При първото дело в съда ще ревнат, че закона е написан от деца в детската градина! 2. Проблема не е толкова в наказанията, колкото в неработещите институции! Ако ще и доживотна да е присъдата, когато прокурор, съдебен медик и съдия класифицират делото като по леко, смисъла от по тежки присъди става нулев
69
2
 
3
 
! Отговори
Dim Peter преди 8 месеца
В Германия за един шамар си шест -> месеца в панделата...
68
0
 
1
 
! Отговори
Dim Peter преди 8 месеца
В Германия за един шамар си шест дена в панделата...
67
2
 
3
 
! Отговори
SS преди 8 месеца
Разпадането на семейството е вече факт .Скоро просто ще сме биомаса ненужна никому.
66
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 66, а защо ИК защитава само жените?
65
2
 
5
 
! Отговори
Упс преди 8 месеца
А защо НЕФЕЛНИТЕ СЪДИИ ОСТАВАТ НЕДОСЕГАЕМИ???... ПОНЕ НЯКАКВО АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ НЯМА ЛИ ЗА ТИЯ ?
64
1
 
7
 
! Отговори
До 64 преди 8 месеца
Мъж , жена - няма значение, ВСЕКИ НАСИЛНИК трябва да получи адекватен отговор ОТ ЗАКОНА.
63
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А закон за корумпирани решения на съдии и прокурори кога? Според мен лишаване от права и по 5 години им стигат.
62
5
 
4
 
! Отговори
Пижо преди 8 месеца
Сега разбрахте ли как ви прекараха... леко и незабележимо... вадейки случай отпреди месец?! "интимна връзка е доброволен траен съюз МЕЖДУ ДВЕ ЛИЦА". "Доброволният съюз между две лица" включва и лица от един и същи пол! Това беше една от задачите, които Киро и Ицо получиха от Полоствата - утвърждаване на еднополовите отношения! Честито на всички, прекарани от ПП-ДБ и ДПС отново!
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Що чак сега?
60
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тия циркове се разиграват през няколко месеца