Отменете преференциалното гласуване, без кметове с десетилетия

Това обяви Светослав Живков
Обновена: 4 авг 2023 07:02 | 4 авг 2023 07:02, Росен Стойчев
25

"При формирането на сегашната конфигурация се прокрадна идея, че ГЕРБ-СДС е склонна на ревизия в Изборния кодекс, с идея отмяна на хартиеното гласуване.
Още по темата
От една страна времето притиска законотворците, изборите са вече насрочени за 29 октомври. Технически време има, но ако ще се правят поправки, ще е пак набързо. Местните избори са едни от най-трудните за организиране, имаме провеждане на избори на няколко позиции. Твърде е възможно да настане хаос, защото не е само избор на общински кмет", коментира експертът по изборни системи доц. Светослав Живков в Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че всички населени места с над 100 души ще изберат свой кмет, отделно гражданите ще имат избор за общински съвет, преференциално гласуване, а в София, Пловдив и Варна ще има избор за районни кметове.

"Самите избиратели няма да ги затрудни толкова гласуването, затруднения ще има секционната комисия. Едно евентуално отпадане на хартиената бюлетина ще улесни изборния процес. Неведнъж съм си изказвал мнение, че независимо дали ще изберем техниката на гласуване с хартия или машина, и едното, и другото си има своите плюсове и минуси, но в момента този междинен вариант е най-лошият", изтъкна доц. Живков.

Според него в малките общини преференциалното гласуване трябва да бъде отменено, а мандатите на кметовете да бъдат ограничени до три. "Не трябва да се допуска в няколко общини кметовете да са от 30-40 години", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: вотСветослав Живков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
а гербаджиите и другарете дали са съгласни "без кметове от десетилетия"?...
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Къв е тоя аутист ве. Я бягай.
20
1
 
1
 
! Отговори
xc преди 9 месеца
Ако Бойко допусне махане на хартиената бюлетина само и само да угоди на ДжеHдьрите ще гласувам за слави или костадионов другия път.
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Два мандата са достатъчни и за кмет, и за депутат! Няма нужда от феодализиране на общините, а депутат не е професия. Електронното гласуване е отменено в европейските държави, поради констатираните недостатъци. Не сме пробвали машинното броене, ред му е...
18
1
 
1
 
! Отговори
Йфндньй преди 9 месеца
Да зачитат гласувалите с не подкрепям никой
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
1 мандат за депутатите и после - на трудовия пазар.
16
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
С машинките може направо цялото гласуване да отмените.Ботовете в машинките гласуват вместо вас,защото имат хак.За какво да се разхождаме като с ала бала взимат изборите и после плащат на тpoлове да ни убеждават,че сами сме ги избрали?
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хи-хи-хи. Нормално е да се счита, че когато някой бъде преизбиран много години наред, независимо дали за кмет или депутат, означава, че си върши добре работата. Особено при "честното и точно" машинно гласуване. Какво казвате сега? Хората не знаят за кого гласуват или хората са подкупни и затова гласуват пак за същия кмет? Ами осведомете ги тогава за колко лош кмет гласуват десетилетия наред. Или целта е промяна заради самата промяна?
14
1
 
1
 
! Отговори
да ама не преди 9 месеца
въвеждат мандатност за местата край казана с чорбата за да може и други да лапат .ще сме свидетели на по-интенивно гребане с лъжици пред което световното по гребане ряпа да яде.
13
0
 
5
 
! Отговори
Нено от Тутракан преди 9 месеца
Каквото и да предлагате, цялото българско общество е на релсите на нецивилизацията, всеки си е заел някаква позиция, позицийка или кьошенце, и се е устроил криво-ляво, а някои са супер даже, трудно е да разбуташ такъв бар Дак.
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Kakъв виg egъp rpизaч e тoя, мopcko cвинчe, бoбъp...?
11
4
 
3
 
! Отговори
Мразя БГ преди 9 месеца
Обичам свободния Запад!
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Къв е тоя бот
9
0
 
15
 
! Отговори
РИК преди 9 месеца
А за Общинските съветници, няма ли да има мандатност, защото според мен те са по голямото зло особено в малки общини крият се зад кмета и само лапат?
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Begнъж gokonaт ли ce go влacттa, nocлe Пpoмeнaтa gpyro щe зaneят...
7
0
 
11
 
! Отговори
Врачанин преди 9 месеца
До Анонимен 3 Уникален беше Георги Божинов от Враца.Цялия му трудов стаж е в НС.Нинова най после го изрита.
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако се въвежда мандатност трябва да има навсякъде включително в Нардоното събрание. Но тези които правят законите не искат да си режат клона на който седят и искат да слагат ограничения само на другите. Ограничението на мандата е глупаво. Хората трябва да работят докато имат желание и способности да си вършат работата. Има избори и там се решава дали да продължи някой да работи или да се сменя.
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Глупости. Дай да сменяме нещо за да се правим че променяме нещо. В малките общини пък точно какъв е проблема да има дългогодишен кмет ако си върши добре работата? С кой ще се сменя с някой дето не може да я върши, само за да не е можещия? Ако кмета не си върши работата или прави нарушения тогава трябва да се сменя а не да му се ограничава мандата изкуствено.
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ного просто - отивам за гъби !3
3
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А в Народното събрание доживотно,така ли?Някой хора им мина животеца там,да лобират със закони за частни интереси и да взимат проценти.