БСП дава на КС поправките в Закона за защита от домашното насилие

Тестовете - приети прибързано и непрецизни
18
БСП дава на КС поправките в Закона за защита от домашното насилие
Снимка: БСП

Вчера станахме свидетели на абсурден подход към промяна на важно законодателство, коментира пред БНТ Кристиан Вигенин, зам.-председател на НС и депутат от ПГ на "БСП за България" по повод приетите вчера от НС промени в Закона за защита от домашно насилие.

Още по темата

"Не се гордеем за крайния изход, който се получи като текст и заради начина, по който беше прието. За нас беше непонятно това бързане, паническа реакция, която не би трябвало да е присъща за един сериозно работещ парламент. Това е Народно събрание с традиции, които се нарушават постоянно", каза Вигенин.

По думите му приетите текстове са непрецизни, а също така са гласувани на второ четене на същото заседание, което изрично е забранено от правилника на НС, когато има предложения за промени между първо и второ четене.
"Има конституционно решение, което изрично казва, че възможността на депутатите да правят предложения между двете четения е част от законодателния процес в една демократична държава и това е недопустимо от конституционна гледна точка. Готови сме да сезираме КС. От една страна заради непрецизните текстове, които с нищо няма да променят борбата с домашното насилие и заради начина, по който се прави. Когато се приемат две четения в едно заседание, не е нормално в демократична европейска държава. Когато самият парламент системно и грубо гази законите, какъв сигнал даваме на хората", риторично попита Вигенин.

Според него прибързаното гласуване е било с цел да се успокои обществото след случая в Стара Загора, но "вместо да се мисли задълбочено и системно, се променя панически закона, за да се замажат очите на хората".
Вигенин съобщи, че БСП е във финалната фаза за номиниране на своите кандидати за кметове и общински съветници, което ще приключи в началото на септември.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: БСПКристиан Вигенин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Поджeндъросването преди 8 месеца
Поправките няма да защитят жените от насилие, но джeндърите ще бъдат приравнени към женените и живеещите на семейни начала.
12
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 8 месеца
За какво да се произнася КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД,затова ЧЕ В БЪЛГАСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ИМА НЕГРАМОТНИ ЛИЦА ЛИ!
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Липса на животоспасяващи лекарства ,неадекватна мед.помощ..........важни са кучетата и к..вите .
10
0
 
1
 
! Отговори
Бързата работа .... преди 8 месеца
Бързата работа - срам за майстора. Не се прави така, особено за закони. В един ден и първо и второ четене. Ударно като петилетката предсрочно по бай-Тошово време. Няма време да бъдат обсъдени в по-широк кръг и да се помисли за по-добър вариант.
9
2
 
3
 
! Отговори
Сашо преди 8 месеца
Викате дайте първо комисий, после възражения, после пак комисий, пак възражения..да си вземете пари към заплатите за тия комисии....и така да мине има няма 1-2 години...през това време да загине още сумати народ...Хората искат промяна СЕГА!И да Ви припомня по времето на дългото управление на БСП-БКП - темата за домашното насилие беше срамна и табу - а масово мъжете си пребиваха жените без последствия!Вие комунистите сте виновни за това поколения да са приели насилието за нормално поведение!
8
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
8- РАШКИТЕ ПЛАЩАТ ЛИ ДОБРЕ ДА ПОВТАРЯШ НАРАТИВИТЕ НА КРЕМЪЛ- ЗА МИЛИОНЕРКАТА СОЦИАЛИСТКА ЗА КОПЕЙКИН СМЕ СИГУРНИ В ТОВА- НЕ ПОДЪРЖАТ НАРАТИВИТЕ - СПОДЕЛЯТ СЪДБАТА НА СЪЩИТЕ В РАША- СТРАННО ИЗЧЕЗНАЛ ИЛИ СТРАННО ЗАГИНАЛ- ВИЖТЕ КАКВО СЕ СЛУЧИ С ЕДНИ МОМЧЕТА НАЗНАЧЕНИ ЗА МИЛИОНЕРИ- ЗАМИНАХА СИ...
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тия в парламента си гласуваха нещо като нищо.Какво значение има дали двама души са в интимна връзка,щом има насилие?Щом някой е посегнал на здравето и живота на друг човек,закона трябва да се прилага в цялата му строгост,а не да се тълкува според вижданията и интереса на съдията.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 5/насилник Про'с'так неграмотен, първо виж за каква нередност сезират Конституционния съд, пък тогаз ръси опорките на посолството.
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това правителство от първия си ден иска да покаже,че е готово да гази законите в името на изпълняване на съмнителни нареждания,дадени от амбасадата на една определено терористична държава,намираща се отвъд голямата атлантическа локва.
4
6
 
3
 
! Отговори
насилник преди 8 месеца
другари и другарки от бсп , бяхте на власт немалко години , защо не направихте перфектния закон за защита от домашно насилие и въобще срещу насилието , или по ваше време нямаше насилие ?
3
5
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
Евроатлантиците, понеже са ес демократи, не признават конституциите на държавите.
2
4
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
До 1 Какво море ни е блокирала Русия бе, про'с'так неграмотен?
1
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Русия ви е блокирала морето, а вашия продажен Академик Булков не смее да й обяви война от страх от народната любов и че НАТО няма да го защити. Още такива смешни случки ще се случват с Русия от които БГ ще страда, докато ГЕРБ-ПП-ДПС сами не се свалят от власт която повече няма да видят!