Каримански: Възможно е да се наложи държавата да тегли нов заем

По думите му събираемостта от ДДС е намаляла с близо 125 млн. лв. към края на юни
Обновена: 9 авг 2023 21:10 | 9 авг 2023 21:00, Красимир Ангелов
17
Каримански: Възможно е да се наложи държавата да тегли нов заем

Напълно възможно е до края на годината държавата да изтегли нов заем. Това становище изрази финансистът Любомир Каримански в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му събираемостта от ДДС е намаляла с близо 125 млн. лв. към края на юни, в сравнение с миналата година. "Това е един от най-големите приходоизточници в бюджета. Щом не можем да имаме приходи от ДДС, когато говорим, че икономиката ни е наред, то тогава това трябва да ни алармира, че имаме проблеми в структурата на бюджета", обясни той.

По думите на Каримански вносът силно намалява и това означава, че събираемостта на ДДС няма да може да бъде изпълнена.

Относно терминала "Росенец" пред Bulgaria ON AIR той изрази подозрение, че целта там е да се овладее инфраструктурата на входа и изхода на петрола.

"Силно ме притеснява какво ще стане и с Българската банка за развитие. Имам информация, че там се готвят процеси, които са силно притеснителни около приватизацията на ББР", заяви финансистът, като обясни, че вероятно фондовете, които се управляват към Европейската инвестиционна банка, ще бъдат извадени от ББР, а банката ще остане да развива търговска дейност и след това приватизирана.

"Там има едни лоши кредити, за които някой трябва да даде обяснение. Тази информация не е публична и ясна. Да проследим този портфейл. Миналата година, когато "Продължаваме промяната" управляваха заедно с другите коалиционни партньори, се отпуснаха много бързи кредити само срещу лична карта. Нека да видим тяхното здраве, колко е здрав този портфейл и дали може да се влоши във времето", призова финансистът.

Във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост той каза, че страната ни е изпълнила само 33 от общо 66 критерия. Планът на правителството било до края на септември да бъде приет целият пакет от закони за ПВУ.

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
Въдможно е и на този баба му да е мъжка. Но ще трябва да й казва дядо. Объркването в държавата е пълно. Така е след трите правителства на мутрата от Банкя и многото служебни на зеления чорап. А пък да не споменавам изборите за парламата, наречена НС.
13
1
 
6
 
! Отговори
ТЕЛКА преди 8 месеца
Да тегли! Не един, осем заема ако ще! В един момент си дадох сметка, че родина, отечество, патриотизъм и т.н. са кухи думи, изпразнени от съдържание. В един момент си дадох сметка какви бубулечки сме. Търкаляме си топчето от ако стоически и изобщо не си задаваме /или много рядко/ въпросът - бе кой произвежда толкова ако. Пречупих се в конкретен и ясен момент. Децата са уредени в чужбина, аз си пазя една керемидка да не ме вали дъждът. Приключвайте я територията. Не ми дреме!
12
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Задължително е ИТН никога повече да не бъде допуснато до парламента. Там има достатъчно руски вредители та и ИТН да работи за Русия.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На тоя в главата му е само апокалипсис.Не може да преживее,че не стана шеф на БНБ.
10
2
 
8
 
! Отговори
Росен Кръстев преди 8 месеца
Тази държава се управлява от марионетки .Води се към фалит.Трябва със сила да се свали фашисткия режим.
9
2
 
5
 
! Отговори
Омбре преди 8 месеца
Че що за мародерско правителство ни управлява, като не можем да си покрием разходите Марш от управлението незабавно.
8
9
 
6
 
! Отговори
Апостол Апостолов преди 8 месеца
Много му се иска да е така на продажника на чалгаря,не е, всичко се събира много точно и в пъти повече . Спокойно България, посредствените, завистливите,продажните и ЗАВИСИМИ РУБЛАДЖИИ са бесни.Това е добре.
7
5
 
4
 
! Отговори
ъц преди 8 месеца
Щом Ококореното Асенчу и Дянкуф М.екия ви говорят, че Инфлация немъ, Доходите ви растът по-бърже от цените у магазинъ, Парите у Бюджетъ са в Излишък, значи всичкоту "Розов Домат" да си зрее спокойну..., Зимъска най-многу да ни напраят на Шопскъ Салатъ!!! -)))
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо да тегли, днес изтече информацията колко пари сме дали на Украйна - 240 млн долара. Оръжието е отделно. За сравнение Швейцария е дала- 40 млн долара оръжие и пари. Турция - 60 млн. и т. н.Да спрат да ни раздават парите, че както сме гладни, а човек без бъдеще е готов на всичко!
5
7
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
За да станем истинска европейска държава трябва да теглим поне 3 пъти повече заеми. А за да настигнем еврозоната - четири. Пък и милиардерите ни са малко!
4
1
 
2
 
! Отговори
ха поправка преди 8 месеца
Исках да кажа ЕС, а не РС
3
4
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
Да тегли! Все пак трябва да се измие срама пред партньорите, че нито един от близо 90те % евроатлантически про'с'така у нас не дари 1000 лева за Украйна.
2
3
 
12
 
! Отговори
ха преди 8 месеца
Това не е никаква изненада. Откакто мошениците от ПП влязоха във власта и в частност некадърника Кокорчо, България само дългове тегли.Скоро ще я спасяват,както спасяваха Гърция...Ако на някой в РС въобще му дреме за България,де!
1
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Е начи сичку е точно. Докато ги стигнем украинците със заеми 200-300 милиарда долара има време...Сега една войничка с Русия и сме готови...Тагарев, кажи бе! Кога са ти заръчали?