Акад. Денков за ДПС в Сглобката, Лукойл и рисковете в Черно море

Нормално е да има търкания и спорове, когато се прави политическа конструкция
Обновена: 10 авг 2023 22:25 | 10 авг 2023 21:39, Йоана Цонева
184
Акад. Денков за ДПС в Сглобката, Лукойл и рисковете в Черно море

Нормално е да има търкания и спорове, когато се прави политическа конструкция.

"Въпросът е може ли да се взимат правилни решения - това усилие си струваше", заяви министър-председателят акад. Николай Денков.

Той подчерта, че не е имало време и особено желание за изготвянето на коалиционно споразумение. Затова е заложено на управленска програма.

"Остава да се дефинира как се взимат решения по важните въпроси. Повечето въпроси изскачат в НС - кои законопроекти да се подкрепят заедно, как да бъдат представени. Там става дума и за начина, по който ще се осъществи ротацията - когато стигнем до този момент, ще се знае как ще се осъществи. Умерен оптимист съм, че ще се стигне до нея", заяви позицията си премиерът.

Акад. Денков подчерта пред Bulgaria ON AIR, че с Мария Габриел се разбират с аргументи и се слушат внимателно. Като по-сложно посочи политическото противоборство между различните партии, които подкрепят правителството.

Участието на ДПС в "сглобката"

Премиерът коментира все по-честото участие на ДПС при взимането на решения в пленарната зала.

"Има няколко групи въпроси, които изискват квалифицирано мнозинство от 2/3 - като промените в Конституция, ЗСВ, НК. Има някои регулатори, чийто състав също се взима с 2/3 мнозинство. Добре би било да се работи и с другите участници в НС, но това, което виждаме е, че част от тях показват доста антиевропейски позиции. За мен е важно под какво се подписват, дали ни води в правилната посока, дали ще създаде по-добри условия за бизнеса, за живот, като при бюджета - няма значение кой го е подписал", даде пример акад. Денков.

Приходите в бюджета

Министър-председателят определи като неоснователни обвиненията на депутата от ГЕРБ-СДС Делян Добрев за 700 млн. скрити от ДДС.

"Има закачка между Делян Добрев и Асен Василев, те имат общо минало, оказва се, че имат по някакъв начин и общо бъдеще. Критиките имат и доста силен личен елемент. Нищо не сме скрили, основната част е от периода по време на служебното правителство", каза акад. Денков.

Събеседникът на Ганиела Ангелова подчерта, че през първите 5 месеца на годината е имало понижена събираемост на ДДС, но след идването на редовното правителството е започнало ускоряване на събирането на средствата. И благодарение на тези приходи има средства за увеличение на пенсии, ремонти на пътища. Акад. Денков е категоричен, че няма опасност от декапитализация на БЕХ, който има няколко милиарда в сметката си.  

"Лукойл" и горивата

Министър-председателят припомни, че парите, които "Лукойл" трябва да внесе във Фонда за сигурност на енергийната система, не са за понижаване на цените на горивата в колонките.

"С "Лукойл" трябва да видим как отчитат към българския бюджет разликата между руския и неруския нефт, това не е направено. Условието не е изпълнено", обяви акад. Денков и изрази очакване за споразумение, с което държавата да си върне контрола над "Росенец".

"Започнали сме разговори с идеята, че може да приключат с взаимноизгодно споразумение. Ако "Лукойл" не се съгласи, влизаме в друга процедура - неприятна и дълга и може да създаде рискове за цената на бензина и дизела", предупреди министър-председателят.

Като причина да се стигне до този риск премиерът посочи несъгласуването с правителството на промени, които НС предприема.

Договорът с "Боташ"

Акад. Николай Денков защити позицията си, че договорът с "Боташ" не защитава националните ни интереси. Той го определи като "дълъг и асиметричен", а в него не са отчетени възможностите, които ще има страната ни, след като заработят два терминала в Александруполис. Като част от асиметрията той посочи риска "Боташ" да измести "Булгаргаз".

В момента Министерството на енергетиката подготвя анекс за "Боташ".

"Този първи документ е наречен меморандум, но като се погледнат клаузите прилича на договор. Съгласно меморандума трябва договор, при този преход от меморандума към истинския договор се опитваме да сключим клаузи, които не знам дали ще се случат. Ако решим да прекратим договора и не можем да се обосновем, означава да влезем в съдебно дело, тази опция не я разглеждаме. Опитваме се с турската страна, която си е защитавала нейните интереси, да потърсим общ взаимен интерес, който да позволи и за България да е изгодно, както за Турция е изгодно", подчерта акад. Денков.

Премиерът също така заяви, че страната ни ще направи максималното, за да продаде на Украйна оборудването, което имаме за АЕЦ "Белене". А ние ще разчитаме на VII и VII блок на АЕЦ "Козлодуй", докато са в експлоатация V и VI блок.

Рокадите в МВР

Премиерът е дал свобода на вътрешния министър да извърши нужните рокади, за да се стигне до очакваните в системата резултати.

"Има методика, по която е оценил как работят и сменя тези, които не се справят с работата по тази оценка. Не съм обсъждал с него, не знам кои ще сменя, казал съм му, че ако има ясно обяснение защо ги сменя и може да го защити публично, това е негово право. Цялата отговорност я носи той, няма как да не му дадем свободата той да изгради екипите си. Както той ще иска резултатите по области, така аз от него", мотивира се акад. Денков.

Борбата с домашното насилие

Министър-председателят приветства решението на депутатите да прекратят лятната си ваканция, за да направят законодателни промени, свързани с подобряване на борбата с домашното насилие. До месец също така трябва да бъде дадена по-голяма конкретика по 15-те точки, които днес МС набеляза в тази насока.

"След един месец ще излезем със списъка и ще кажем кои мерки работят, някои ще изискват повече време. Важното е да стартира работата по тези дейности, резултатите след това ще дойдат", каза министър-председателят.

Войната в Украйна

Премиерът е категоричен, че рисковете за България от войната в Украйна не са се увеличили през последните седмици, въпреки милитаризацията в Черно море.

"Тази опасност стои дотолкова, доколкото Руската федерация наруши международното право и нападна Украйна. Това стана още през 2014 г. с окупацията на Крим. Крим играе стратегическа роля по отношение на контрола в Черно море. Русия се опитва да завземе стратегическо предимство в акваторията на Черно море. България е член на НАТО, не мисля, че има непосредствена опасност за нас", каза акад. Денков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
1
 
0
 
! Отговори
ТТттт преди 8 месеца
До Антикомунистка СофияБабо сложи си първо ЗЪБКИГЕ и тогава говори за любимите ти антикомундета
107
2
 
6
 
! Отговори
Мда преди 8 месеца
Много добре е че направиха Четворната коалиция-ГЕРБ+ПП+ДБ+ДПС. Така лъснаха националните предатели готови на сичко за да са във властта. За бъдещия Народен съд става много по-лесно.
106
2
 
2
 
! Отговори
Цецо преди 8 месеца
При горива на цени от 4,5 лева за литър ще налапат цялата ротационни хурка,до край и наведнъж!Жалки проскубани кокошки,без петли!
105
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Мижитурка и кукла на конци,***
104
1
 
2
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 8 месеца
Това пак ли опитва да мисли ? Защо ? Защо си усложнява живота ? Какво правим с 3 март . Имат задачи, разсейват се.
103
2
 
5
 
! Отговори
Слаба памет преди 8 месеца
Този казал ли е нещо смислено и приложимо? Прилича ми на под ъл и про даж Ен. Кой го лансира толкова?
102
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
пинокио пак да си каже с нежното гласче. Е, по противен премиер досега не сме имали
101
4
 
8
 
! Отговори
Марчето и академика преди 8 месеца
Нищо смислено и конкретно от академика. Общи приказки за замазване на очите. Как се чувстват гласувалите за ПП; ГЕРБ, ДСБ. Избирателите на ДПС са доволни. Бойки също е доволен. Ще мине давността на далавеите.
100
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
След Трети Март ще бъде забранен и 6 ти Септември по искане на Денков и Кирил Петков.
99
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Денков стана академик по време на управлението на Кирил Петков.
98
2
 
11
 
! Отговори
Едно НЕ Разбрах преди 8 месеца
как Русия ЗаПлашВа България, че да Трябва НАТО да ни Пази от Русия?!
97
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
.
96
4
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 8 месеца
Молец, знаем, че си слуга на Асан Василев. Оставка. Веднага! Само простотии вършите.
95
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Национален Предател !
94
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Наблюдател 163, Защото има вид на давен плъх и само говори чужди мисли, като всички виждат, че е кукла на конци. Титуловането за щяло и не щяло му придава авторитет, някой може да реши, че има смисъл в това, което са му казали да каже.
93
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Гласувайте за "Продължаваме измамата" + "Дай България" - получавате ДПС! Гласувайте за ОПГ ГРОБ + сДС - получавате ДПС! Скъпи заспали сънародници, до там я докарахте с "нашата" "национална независимост" - да сме на дистанционно управление от "Козяк" и Анкара.
92
4
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 месеца
Какви са тези титулувания на гражданско лице ??? Защо мин.-председателят се титулува академик , когато той не изпълнява никаква академична дейност ??? Той е гражданина Денков, г-н Денков , но не е академик вече ! А и се е самопроизвел в академик , не е признат от останалите учени по нормален път !
91
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Как няма повишена опастност за България бе хамстер?Нали Магарев преди няколко дни каза че се готви за война?Той ли лъже или ти? Или и двамата?
90
8
 
8
 
! Отговори
Молеца Денк0ФФ : преди 8 месеца
Мън мън мън мън мън мррррръъъън мън мън мън...
89
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Денков, не се ослушвай момче! Свиквайте незабавно заседание да осъдите френските терористични атаки над Нигер. Трябват декларации и боеприпаси да се изпращат срещу вероломното посегателство над демократичната страна от фашиста Микрон