Политолози: Местната власт ще затвърди сглобката на правителството

Виждаме едно към едно изпълняване на стратегията, която ПП очерта в записа
11 авг 2023 22:55, Йоана Цонева
39

Смениха няколко началници на областни дирекции на полицията. Това се случва в някои от най-големите градове в страната. Вътрешният министър Калин Стоянов заяви, че няма чистка.

"Виждаме едно към едно изпълняване на стратегията, която ПП очерта в записа. Вътрешният министър обяснява, че това не са политически чисти. Виждаме как корупцията затихна, такъв проблем в България няма, нито има маса нелегитимни институции. Залети сме от фалшива политика и дневен ред, който е много далеч от обществото", коментира политологът и преподавател в СУ доц. Мария Пиргова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ управляващата сглобка изглежда като стабилна коалиция. А при решението да се направи такава коалиция се е взело решение и кои браншове към коя партия ще бъдат пришити.

"ДПС неслучайно бута напред Делян Пеевски с участие в политиката и дразни всички, които смятат, че той не трябва да стои на първия ред. Там порциите са разпределени и цари спокойствие по този повод. Домашното насилие затри всички проблеми в държавата, няма друго. Акад. Денков е несъстоятелен и формален министър-председател", настоя доц. Пиргова.

"Не съм сигурен доколко ПП и ДБ имат нещо общо с тези промени, защото така и не изясниха кой министър от коя квота е. Чуваме, че вътрешният министър е от квотата на ГЕРБ. Факт е, че двама души от висшето ръководство на МВР станаха министри, сега са депутати от ГЕРБ. Вероятно тук можем да видим почерка на ГЕРБ. Че се прави преди местните избори, може да се направи предположение, че има нещо общо с местния вот. Години наред МВР участваше дейно в изборния процес, осигурявайки чадър върху контролиран вот и търговия с гласове", каза на свой ред политологът и преподавател в СУ доц. Милен Любенов.

Той отбеляза, че доста трудно е стартира това управление, но с всеки изминал ден нещата навлизат в своя нормален ритъм на работа.

"В някои от регулаторите се стигна до съгласие и бяха разпределени на партиен принцип. ДБ дори в Конституцията иска да направи такава поправка. Твърдяха, че регулаторите трябва да бъдат независими. Виждаме от назначенията, че тези органи се политизират. Виждаме стари практики в партиите, които имаха претенции, че ще правят промяна", изтъкна доц. Любенов.

Доц. Мария Пиргова е на мнение, че местната власт ще затвърди сглобката, тъй като и там "нещата са разпределени".

"В София бъдещият кмет Васил Терзиев е сигурен. Вероятно е получил потвърждение от ГЕРБ, че София е на ПП, а Пловдив ще остане на ГЕРБ. Бойко Борисов се интересува от собственото си избелване, те го избелиха вече. Запазва си кметовете по места, партията му ще бъде първа на евентуални следващи избори. ПП ще се утвърдят в столицата. Парламентът единствено освобождава време на Асен Василев, който да разиграва схемите. ДПС на ниско ниво са много силни и влиятелни", обясни тя.

Доц. Любенов не споделя мнението, че местните избори в столицата са предрешени и смята, че при балотаж в София нещата изглеждат непредвидими.

"Росен Желязков би бил силна кандидатура на ГЕРБ, има опит в Столичната община. Има може би повече от 15 години опит. Васил Терзиев е рискова кандидатура. На много места ПП и ДБ ще се явят с отделни кандидатури. Перспективата пред тази коалиция е до европейските избори, където те ще се явят поотделно", коментира политологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В момента, в който се светнаха, че Ботев и Левски не са подкрепяли руските интереси, копейките започнаха да се.рат върху националните ни герои. Това са новите "родолюбци". Какво да му коментираме повече.
15
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Българите сме комплексари. Или се ду-пим някому или си правим фалшиви идоли и си плюем на достойнството. Не ме интересуват САЩ, Русия, Китай и Еритрея, всеки си играе неговата игра. Но в името на ИСТИНАТА не можем да си затваряме очите. Путин нападна друга страна с фалшив предтекс и ние не можем да го поддържаме. Можеше провокирания от него конфликт да се разреши дипломатично още през 2014. Но става ясно, че всичко е инсценирано (Пригожен призна), за да нападне Украйна. Обмислено допреди 2014 г
14
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Американците живеят консуматорски като българите, но са по-богати. Повечето мязат на самодоволния Тръмп. Но някои тук приличат на рашките - пияндурници, бисексуали и вродени садисти.
13
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да се забрани да гласуват руснаци с двойно гражданство и малограмотните. Тогава Копой Копеич и Нинова нямат шанс.
12
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не харесвам управляващите, но при идеята да властват Радев, Копейката, Нинова, Мая или Слави, ми се повдига.
11
1
 
6
 
! Отговори
Райони Кметове преди 9 месеца
Спомням си, при родителите ми, 3-тият най-голям и богат квартал в София, предложения за кметове, само 3-***. Докато не се прочистят мъртвите души, купен вот, корпоративен вот, етнически вот, не се приеме 6 уседналост за гласуване, нищо не зависи от нас. Коалицийки със 7% ще се гаВрят с избирателите и ще им отнемат правото на глас-Референдум. Единственият шанс България да има шанс за по-добър живот са гражданите й, но те мислят за 3-те гънки 80%. Нищо не става, нямаме бъдеще като народ и държава.
10
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
1, 'На Бьлгария са и нужни нови Левски и Ботев' -- бандитите в парламента не ти ли стигат, че искаш тези бандити, расисти и убийци пак?
9
3
 
15
 
! Отговори
Накратко : преди 9 месеца
Гласуваш за про100 Киро - получаваш Ристю доноса, Банкянски Тиквуний и в добавка Пеефффски! Гарантирано и одобрено от посолството... ГнYсн0!!!
8
6
 
17
 
! Отговори
до 3 преди 9 месеца
Явно си в някоя друга орбита но със сигурност не си в Земната. България си е васална територия на сащ, ако бяхме Руски сателит щяхме да имаме икономика, образование, здравеопазване и армия както преди. Сега имаме само разруха и американски военни бази.
7
0
 
22
 
! Отговори
Нямам думи преди 9 месеца
Чудя се как има още хора, които вярват на тиквата и шарлатаните от ПП-LGBTQ-ДБ. Остава и пак да гласуват на машините и после пак ще има Ала-Бала но този път не с резидента а с кокорчо. Абе хора, не чухте ли записа ?
6
5
 
15
 
! Отговори
до Анонимен преди 9 месеца
"""България е руски сателит.""" ---- Неъ!!! Бг вече 34 години е американски сателит от момента когато Луканов и Лилов осъщесвиха държавния и партиен преврат, подписаха планът "Ран" и се подчиниха пряко на Щатите и техните спец служби, останалото беше пладнешки грабеж на държавата от различните български служби и партийни клики БКП, разбира се под строгия надзор на Щатите!
5
5
 
2
 
! Отговори
ББ преди 9 месеца
България няма нужда от "спасители"!България е оцеляла 1500 г. въпреки "управляващите"продаващи интиресите на Българите,въпреки османските ятагани,въпреки руските концлагери,въпреки предателството и не справедливоста насадена ни от ЕС,отново сме втора ръка хора според "съюзниците " ни от ЕС???!ЕС е руски свят...имат само печатници за пари!!!но нямат ковчези с чекмеджета да ги изнесат в...АДА!!!
4
3
 
11
 
! Отговори
Рендету преди 9 месеца
Любопитно ми е, колко от из.пр.остелия тотално "Матрял" ще гласува за ПП и Герб на местните избори??????
3
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
България е руски сателит. Всичко което става 33 години, хаоса, разграбването, групировките, разрухата всичко е по руски модел.
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сметнете какъв капацитет имат избирателите на ПП/ДБ. Стадото ще бъде стригано всеки път.
1
4
 
13
 
! Отговори
Тонката преди 9 месеца
На Бьлгария са и нужни нови Левски и Ботев. Иначе отиваме в небитето