Васил Терзиев за МОЧА: Този паметник символизира една историческа неистина

Монументът няма място в центъра на София, пише още той
14 авг 2023 18:00, Нели Христова
434
Васил Терзиев за МОЧА: Този паметник символизира една историческа неистина
Снимка: БГНЕС

Паметникът на Съветската армия в София принадлежи единствено на Музея на социалистическото изкуство, където трябва да продължи живота си като част от учебната програма по история. Това написа в своя профил във Facebook кандидатът за кмет на столицата Васил Терзиев. Той е издигнат от "Продължаваме Промяната" (ПП), "Демократична България" (ДБ) и "Спаси София", подкрепен и от "Екипът на София".

"Колкото и палаткови лагери в негова защита да бъдат организирани отпред, истината е една и тя трябва да се знае от всички български граждани - този паметник символизира една историческа неистина", смята Терзиев. Според него дискусията за мястото на паметника е полезна, защото дава възможност темата за историческото съветско влияние върху политическия и обществен живот в България да бъде достоверно представена на поколенията. "Но темата къде е мястото на този паметник не би трябвало да седи на дневен ред - монументът няма място в центъра на София", пише кандидатът за кмет.

"Колкото и да ми се иска конструкцията да бъде премахната още утре, се налага да се съобразим с техническите изисквания за тази операция", посочва Терзиев. "Може би много хора не си дават сметка, но този паметник реално представлява тонове бетон и метал, които трябва да бъдат премахнати по сигурен начин, така че никой да не пострада", пише още той.

"Относно терена около бъдещия бивш паметник, решението ще бъде взето от всички граждани на столицата. Това място трябва да е част от българската историческа памет, а конкретният му вид следва да е резултат от широка обществена дискусия сред столичани. Какво искаме да видим там, какво си представяме да правим в това пространство - ще кажем всички ние", коментира Терзиев. "Ще организирам и допитване до управата на други красиви европейски градове, които също са премахнали съветски символи от градската си среда, за да разберем в какво са превърнали освободените терени след това и какво символизират те в настоящия момент", пише Васил Терзиев.

В петък стана ясно, че Областната администрация на София-град не може да се ангажира с конкретен срок в рамките на тази година за финализиране на преместването на паметника. „Левицата!“ направи палатков лагер срещу премахването на Паметника на Съветската армия в сряда, а вечерта същия ден представители на „Възраждане“ и „БСП за България“ също дойдоха пред паметника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


434
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
403
1
 
1
 
! Отговори
Павел преди 9 месеца
Смешно и обидно е точно този човек да говори за историческа неистина.
402
2
 
7
 
! Отговори
Ангелина преди 9 месеца
Моите уважения към умственият капацитет на Васил Терзиев ,но е хубаво по- внимателно да чете историята. Този паметник символизира историята на нашия народ ,независимо от това ,дали тя се харесва или не на всички.Който не цени миналото си - добро или лошо ,няма памет - няма и бъдеще. Промените ще настъпят от хора ,при които има синхрон между интелект и ценностна система, но ако второто липсва - първото е без значение.
401
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Паметникът е БЕЗЦЕНЕН, защото ДОКАЗВА как победата над една нечовешка доктрина, каквато Е ФАШИЗМЪТ, може да доведе до поява на друга нечовешка доктрина, какъвто Е КОМУНИЗМЪТ. А младежът прилича на ГЕЙ и е антипатичен. Апропо, победата над комунизма ще доведе до появата на друга античовешка доктрина, какъвто е ГЛОБАЛИЗМЪТ и вероятно пренаписването на историята в стил 1984 на глобалистите им допада.
400
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Българска интелигенция хахах
399
0
 
9
 
! Отговори
Дзивко преди 9 месеца
В на тоя родата само котката не била в ДС ама иначе е демократ до мозъка на костите си, само демократ, студент на 20 г. може да си купи апартамент на Оборище, както се казваше в един виц всички ще бъдем зелени, ама едни са по светло зелени
398
2
 
3
 
! Отговори
Дддд преди 9 месеца
Паметник с такова име не съществува ,затова пък съществуват журналисти и простаци с такова име.
397
5
 
7
 
! Отговори
aZ-ът преди 9 месеца
За съжаление това л..но ще стане кмет. Това е сигурно. Вие се възмущавате от него , от миналото му, но истината е, че пепедебенцата са всички НЕГОВИЯ профил. Неособено интелигентни програмистчета , грантаджии , леко пазомагнали се софета , които гласувайки за този се опитват да скъсат с миналото си (монтанските и хасковски села), да демонстрират превъзходство над останалата част от България , да излекуват тежките си комплекси за малоценност.
396
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А Терзиев символизира най-презираната част на а тоталитарния режим.
395
2
 
4
 
! Отговори
Западна София преди 9 месеца
Г-н Терзиев какво символизира приватизацията? Дали твоите политически васали ще премахнат давността над нея, за да се ревизира? Какво символизира занемаряването на западните квартали в София? Какво предлагате за тях като кандидат за кмет. За нас това е по важно, а не политикантстването и политизирането на измислените теми и проблеми?
394
5
 
5
 
! Отговори
паметника в Сибир преди 9 месеца
До Niki13 Върнете паметника на руските дарители терористи! Демонтажа за тяхна сметка!
393
1
 
7
 
! Отговори
teo преди 9 месеца
ВЪЛК в овча кожа НЕ трябва да влиза във властта !!! СОЦДЪЖАВИТЕ, които ИГНОРИРАХА ХИТРИТЕ КОМУНИСТИ ОТ ВЛАСТТА, дръпнаха напред в ЕС ! Време е и ние да постъпим като тях ! Не вярвайте на техните комунистически манипулации и лъжи, защото КОМУНИСТА ОТ ДС Е ПО-ОПАСЕН ОТ ФАШИСТА !!!
392
0
 
5
 
! Отговори
СМЕНЕТЕ СТАТУЯТА преди 9 месеца
Лесно е! Сложете отгоре българския лъв и българския герб!
391
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ДС-племе, Дядовците- бивши генрал-лейтенати от ДС,бабите, таткото,майката бивши служители на ДС, а внукът - яростен демократ и кандидат за кмет на столицата от ПП! Как става тая?
390
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За Терзиев: вълкът кожата си мени, но нравът на рода си, никога.
389
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Този Терзиев трябва да бъде сложен като експонат в музея на ДС!
388
6
 
8
 
! Отговори
Владо преди 9 месеца
Плана на Хитлер е бил след евреите, *** и руснаците якички славяни включително и Българите да отидат в концентрационните лагери. Така, че трябва да сме благодарно на Съветската армия за спасението на Българи
387
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аха, значи комунистът вика - дръжте комуниста. А за тези които смятат да гласуват за него, да вземат да посетят страницата му "Васил Терзиев за София", където приоритетите му за са "за училището" - 5 изречения, "за децентрализацията" -7 изречения, и "за електронизацията" - 10 изречения. Туй то!
386
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ерекцията на моя дедо се дължи единствено на тоя паметник. Махнете ли го, ще трябва да му купуваме секс играчки, *** мноо скъпо е! Изчакайте барем да дигнат заплатите.
385
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Стърчилка, по която да се прехласвате сексуалните садисти от палатките.
384
6
 
9
 
! Отговори
Унуфри преди 9 месеца
Рашките са ни изтрили от историята си, време е най-накрая да премахнем всичко тяхно и да ги забравим, винаги са действали единствено в своя полза и всеобща вреда. Долу Русия!