Ще гарантира ли сигурност спешна реформа в службите?

"Смените в службите не са реформи, а политически промени"
23 авг 2023 07:08, Йоана Цонева
10

"Тези смени не са реформи, те са политически промени, които станаха традиция в България. Всяко ново правителство сменя шефовете на всички служби, важни секретари, областни директори на МВР. Това води единствено до политизация на тези структури, не съм чул засега ясни реформи, освен заявки. Как точно и какво точно смятат да правят управляващите не съм чул, нито има обяснено в техните програмни документи. Това не е никаква реформа", категорично заяви бившият зам.-министър на МВР Филип Гунев.

По негови думи в закона не са заложени никакви стриктни критерии. "Обикновено се премахват някакви опитни хора, независимо как са се издигнали, в случая с главния секретар. Много бързо някой може да направи кариера и да се изстреля на позицията на главен секретар, същото се отнася и за областни директори", коментира още Гунев.

"Министрите са принудени да си сменят и назначават хора, на които имат доверие. Този министър ясно си каза на тези хора им нямам доверие, ще си назнача мои хора. Тъй като в системата няма обективни критерии за оценка на работата на тези хора, единственото, което остава, е някаква форма на лично доверие", каза още бившият зам.-министър на МВР пред Bulgaria ON AIR.

Според него държавата няма никаква устойчивост заради "политизацията на администрацията". "Шефове на НАП и "Митници" биват сменяни. В другите държави също има политизации, но има някаква устойчивост на тази администрация. Може да бъде такава чрез устойчиви системи за кариерно развитие, по този начин ги контролираш и те са защитени от политически промени. Ако се направи реформа, където шефове на служби и главен секретар да бъдат на мандатен принцип, но и да бъдат променяни с квалифицирани мнозинства, много бързо ще бъде прекратена тази такава честа политическа чистка по върховете", смята Гунев.

По негови думи, за да се направи всичко това, трябва да има изградени структури за контрол на службите. "За момента нямаме изградени структури за контрол върху служби и в МВР. Министър Демерджиев, който в момента коментира, че се прави политическа чистка, миналата година, като уволни всички директори на районни управления в София, каза това не е политическо, имам аргументи. В системата на МВР няма изградена система за обективна оценка за работата на тези хора. Те ще бъдат заменени с близкия окръжаващ кръг на сегашния министър", допълни още Гунев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
България е загубена кауза , сбогом богати роби и успех с корупцията.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Те назначенията в МВР са ясни каквото каже СИK, а за някои посолството нарежда къде да назначат шпионина им.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
След всяка реформа службите работят по-лошо.
6
2
 
1
 
! Отговори
Военен Трибунал преди 8 месеца
За националните предатели русофили
5
2
 
2
 
! Отговори
Ханко Брат преди 8 месеца
Вън Русняците РуменХуйло от БГ службите
4
0
 
3
 
! Отговори
Василев преди 8 месеца
И така ще бъде.Винаги.Парата контролира всичко.А влиянието на поюицията върху изборните резултати? Те са взимносвързани процеси.Всичко това започна още с т.н.преход. Но се *** в степен до пълна тотал щета за полицейските структури след 2009г.И не се вижда светлина в тунела Полицията е отражение на състоянието на държавата.
3
1
 
0
 
! Отговори
Посолството : преди 8 месеца
Не! Всичко е съгласувано и одобрено от нас!
2
1
 
3
 
! Отговори
Василев преди 8 месеца
За управляващите на полицейска дирекция като Хасково им е необходим един послушко и професионален некадърник.Те ще контролират всички процеси по границата,разбирай канали и златни гьолове,които са източник на много,ама на много финансови потоци.Така преди време едно служебно правителство смени читав полицейски шеф,който се беше осмелил да ограничи до голяма степен прихода на тези пари.И накърнените " бизнесмени" си платиха .Куфарче с пари снени този полицейски шеф с удобен за тях фигурант.
1
1
 
6
 
! Отговори
Василев преди 8 месеца
Докато политиката ,разбирай партиите ,не спре да се меси в силовите структури ,оправия няма да има.И затова те са тоя хал в момента.Липса на всякакъв професионализъм.Издигаш един некадърник,но послушко за областен директор на полицията и той съответно се обгражда с такива като него.И започва мачкането на,всичко що е читаво и останало в системата на МВР.От друга страна има възлови полицейски дирекции от икономическа гледна точка.Пример хаскоската,граничеща с две държави.