Експерти: Закъсняхме с либерализацията на пазара на тока

Изходът е в инвестициите във възобновяеми източници
31 авг 2023 15:09, Анисия Иванова
63

Премиерът академик Николай Денков увери, че няма да плащаме по-високи сметки за ток. Успокоението идва на фона на това, че заради подготвени промени в Закона за енергетиката и изпълнението на европейски стандарти, страната ни трябва по-стремглаво да се насочи към либерализация на пазара. С това се появиха и притесненията на бизнеса и битовите потребители как това ще рефлектира върху цените на тока.

"Закъснели сме с либерализацията на пазара на електроенергия, която започна още през 2008 година, а у нас първите наченки бяха през 2015 година. Сега е последната вълна, когато битовите потребители излизат на свободния пазар", коментира Виктор Минчев от Асоциация "Свободен енергиен пазар" в студиото на "България сутрин".

"В България има множество срокове, които текат. Един такъв срок са договорите с американските централи, които приключват догодина, а те са основен доставчик на енергията, която се използва в енергийни микс. На 1 януари 2024 г. е крайният срок по ПВУ да си предадем плановете, с които да се реформира индустрията във въглищните региони. Те ще бъдат много тежко засегнати от тази структурна промяна на пазара и ако не вземем тези пари, рискуваме да сринем голяма част от икономиката", обясни той.

По думите на Минчев либерализацията на енергийния пазар е "шок за всички", защото тя променя фундаментално всичко на пазара. Той поясни, че сега е моментът, в който трябва да бъде помислено за мерките, които ще бъдат приложени за компенсация на потребителите – дали ще се дават за основно жилище или на база на консумирана енергия. Според Минчев, когато има свободен пазар, корупционният риск отпада по естествен път.

"Когато различните доставчици се конкурират за цена на доставка на стока, злоупотребите и корупцията изпадат от пазара. Когато сме регулиран пазар, се получава така, че все тук-там хора успяват да си прокарат скандалните сделки. Либерализацията със сигурност ще намали злоупотребите в енергетиката, ролята на КЕВР ще бъде да регулира, че договорите между клиентите и снабдителите ще бъдат в рамките и ще бъдат спазени", допълни гостът.

Минчев допълни, че страната ни ще продължи да бъде износител на енергия и пред нея не се затварят възможностите да се правят инвестиции в допълнителни мощности.

"Ако реагираме бързо и адекватно и това ще ни даде възможност да сме още по-конкурентоспособни", смята той.

Според Минчев инвестицията на едно домакинство в соларен парк е със стъпка от 1000 лв. "Чисто технологично, това е по-гъвкаво и доста по-ефективно - хората могат да пускат капиталите си във всякакви инвестиции. Неслучайно сега има бум на соларни панели в дворовете и по покривите", каза още експертът.

Пред Bulgaria ON AIR Теодора Пенева от Института за икономически изследвания към БАН каза, че връзката между пазара и домакинствата е скъсана. Според нея не е ясен още механизмът за това коя точно институция ще управлява схемите за компенсациите на отделните потребители.

"Проблемът, който е между социалното и икономическото министерство, продължава и в момента, като всяко едно от тях абдикира от необходимостта за това как ще се компенсират енергийно бедните и домакинствата", коментира Пенева.

По думите ѝ трябва да се намери механизъм, по който компенсациите да бъдат обвързани с доходите на домакинствата, а не да се дава "на калпак".

"Ако продължаваме с подпомагане и компенсиране на киловатчас и литър, както беше при горивата, този фонд за електроенергийната система ще компенсира всички, независимо колко електромери имат", допълни Пенева и каза, че възможен механизъм е компенсациите да бъдат давани за определено изразходвано количество енергия.

Според нея изходът е в дългосрочните инвестиции във възобновяеми енергийни източници. "Това е най-добрият вариант, за да се компенсира зависимостта от свободния пазар, от динамиката на цените и рисковете, които това ще донесе. Ние трябва да се оборудваме, трябва да имаме възможност да сме независими от този пазар като клиенти. И това трябва да е държавна политика", подчерта Теодора Пенева.

Трябва да има механизъм компенсациите да бъдат насочени към рисковите групи, иначе е възможно да има напрежение, обърна внимание тя.

"Хората, които не могат да инвестират в собствена инсталация, трябва да бъдат защитени", категорична е Пенева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Лозунгът на капитализма: Напред към пещерите.
27
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
1000 ЛВ СТЪПКА ЗА СОЛАРНА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ СТИГА САМО 500 ВАТА МОЩНОСТ НА ПАНЕЛИТЕ БЕЗ ИНВЕРТОРИ, ОКАБЕЛЯВАНЕ, КОНТРОЛЕН ПАНЕЛ, ДА НЕ ГОВОРИМ, ЧЕ ХИПОТЕТИЧНО МОЖЕ ДА СА 100% ЕФЕКТИВНИ САМО 4 ЧАСА В ДЕНОНОЩИЕТО ПРИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЯСНО И СЛЪНЧЕВО ВРЕМЕ,КОИТО 100% ИЗИСКВАТ КОМПЮТЪРНА ОРИЕНТАЦИЯ НА ПАНЕЛИТЕ СЪС СЪОТВЕТНАТА СИСТЕМА ЗА ПРОМЯНА НА ОРИЕНТАЦИЯТА. КОЛКО СТРУВА ТОВА???! ПРЕЗ ОСТАНАЛОТО ВРЕМЕ НА ДЕНЯ ЕФЕКТИВНОСТТА ПАДА С МИНИМУМ 40%, ТАКА ЧЕ ВИ ОСТАВАТ НЯКАКВИ СИ 300 ВАТА. ЗА КАКВО ПО-НАПРЕД?!.
26
0
 
20
 
! Отговори
Политкоректен преди 9 месеца
Този специалист на снимката дали е магистър инженер по високоволтови токове? Питам просто. Или то вече такива няма?
25
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не е важно, че тока ще стане 5-10 лева киловата. Важното е да има банани и тоалетна хартия
24
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За България либерализация на цени означава вдигане на цените няколко пъти. Без регулирани цени оставаме на монополни цени за тока. Едно десетократно вдигане на цените ще е само началото. След 10 години един киловатчас ще ни струва 6 лева (3 евро).
23
1
 
26
 
! Отговори
Реалист преди 9 месеца
Всъщност избързваме с либерализацията, а тези "експерти" говорят общи приказки, които едно, че отдавна не важат и второ, специално при тока нещата са много различни.
22
3
 
7
 
! Отговори
бай Бай преди 9 месеца
До Анонимен хехехехех, хехеххехее, що пишеше глупости!!От ТЕЦовете енергията никак не е ефтина. Просто е отробатена технологията, а и ценообразуването на горивото е такова че цената му е ниска виж нашите лигнитни въглища на каква цена се продават и какво е кол. енергия добито от тях.А проблема със слънчаците е че те имат кратък живот и докато се направят се налага да се разходят много труд, материали и т.н. А краткия живот неможе да ги направи ефтини. А и ниско КПД!
21
2
 
20
 
! Отговори
ъ преди 9 месеца
Схващате ли намека, стадото? От 01.01.2024 г. всички на либерализирания пазар, че трябва да се краде бързо и по много. Кво се ослушвате?
20
2
 
18
 
! Отговори
бай Бай преди 9 месеца
До Ердоган и след няколко години ще ни продават и ток!!А ние ще я караме на зелено!!
19
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
, какво си закъснели Бе! Само да смучете пари от хората. Каква либерализация от какъв зор битовите абонати да ти плащат на тебе. Само лобизъм и кражби . Като стигне нетната енергия 1000 лв + доставка ( акциз) + задължения за обществото кой ще го плаща бе . Аман от наглеци !
18
3
 
15
 
! Отговори
бай Бай преди 9 месеца
ще ви разкажат играта и това всичкото е зада се плати така наречения зелен преход!!Някой някъде ще ти разиграва театрото за свободния пазар, през това време ще си пълнят джобовете другарите от неолибералния капитализъм. Каква ти компенсация ще му мислят. Имам 12 киловата инсталирани фотоволтаик и стек от батерии. Почти 100% си покриват енергията лятото която консумирам. Не вярвам че някой ще ми даде някаква компенсация че съм освободил енергетиката от мен. Няма да дадат щото не им плащам!!
17
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Зелената енергия е скъпа, големи инвестиции се влагат, няма начин да е евтина ел енергията и да не се купува от борсите. Евтина ел енергия е от ТЕЦ, ВЕЦ и АЕЦ, но те замърсяват околната среда:))
16
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
колко е хубаво да си богат - 20 киловата соларки, държавата ми върна 16 бона, от ВАШИТЕ данъци, сега не плащам стотинка на енергото.
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
То 1-2години закъснение добре но 35 години закъснение това не е закъснение това е безхаберие
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Няма да бъде каквото е било ами ще бъде квот си беше. Пак 3 монополиста на пазара пак те си определят цените и пак си правят каквото си искат с тая разлика че няма да си разделят страната на 3 парчета както е сега. Ще е същото както при мобилните оператори.
13
1
 
14
 
! Отговори
Утре преди 9 месеца
Трябва по някакъв начин да се отсяват тези "експерти". Не може да се поинтересуваш 2-3 месеца за енергетика от интернет и да започнеш да даваш акъл. Телевизиите също са пълни с "експерти" в техните си области и заливат народа с "експертиза". Сега за този красавец. Представете си, че масово се сложат солари в къщите. Енергията в тъмните часове ще бъде с огромно търсене, за да замести соларите и ще бъде изключително скъпа. Резулатът ще е по-лош. Да не говорим, че и технически това не е възможно
12
3
 
12
 
! Отговори
долу ЕС преди 9 месеца
изходът е терминал 1 и 2, само това мога да избера, хубавото е че резултата ще е съшия, хубав
11
1
 
23
 
! Отговори
Този е Лобист преди 9 месеца
Този е проеднят лобист който ни говори за светлото бъдеще. Пригтовил се е да открадне от хората пари като им продава тока на двоийна и четворна цена от себестойност. За хората в блоковете няма изход. А и ВИ източниците са силно ненадеждни.Най добре е да се откачаме от енергинйте закни в Европа и да ни няма. Като ще ни пада стандарта на живот за какво ни е това нещо. Същото ще се случи и с еврото пордната схема за източване на пари от националните Бюджети.
10
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В момента цената на борсата е около 3 пъти по-висока от тази на регулирания пазар. Не знам как Денков обещава хем да изкара домакинствата на борсата, хем да не купуват по борсови цени... Нека някои да ми обясни как деден производител, продаващ тока на 60 ст ще го накарате да го продава на 20 ст, защото Денков обещал... Ако някой вярва все още на ПП след стотиците им лъжи, много жалко за умственото му ниво!!!
9
1
 
16
 
! Отговори
българина преди 9 месеца
на пазара избирам домат от кой щанд да взема, защо не мога да избера производителя на ток, аец, тец или веи?????? ей това е въпроса на въпросите, ислам да избирам от кой да купя, другото не е пазар а грабеж! ще хвърчат либерални глави да си знаете