Дачев: Дори български предприемачи изнасят капиталите извън страната

Обществото вече не вярва на никого, каза председателят на БТПП
4 сеп 2023 21:50, Анисия Иванова
49

Реалният бизнес изпитва трудности и очевидно се влошават условията за инвестиране у нас. Дори български предприемачи започват да изнасят капиталите извън страната. Това е констатация и на БНБ. Лошата е, че тази истерия, която се вихри в държавата, в никакъв случай не помага на бизнеса. Това каза председателят на Българска търговско-промишлена палата (БТПП) Красимир Дачев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му бизнесът иска устойчивост и спокойствие.

"Истерията е на всички нива, износът започва устойчиво да върви надолу, вносът устойчиво да върви надолу. НСИ отчита много по-малко сгради, въведени в експлоатация, което означава, че това е тенденция. НСИ казва, че икономиката е спряла да расте, с изключение на туризма и ако не е Украйна - ние ще бъдем хептен зле. Страната спасява голяма част от износа", допълни Дачев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Самият той пък е отписал ПВУ-то.

"Виждам, че секторът "Дърводобив" се развива равно увеличителна всяка година и ние инвестираме. Обаче от 5 години той тръгва надолу. Няма политическа воля да се управлява процесът. Това е възстановяем ресурс, който 80% принадлежи на държавите и общините, а държавата получава 0,8% от БВП от горите. Има европейски държави, които са с по-малко гори и получават 20% от БВП от горите. Нашите гори се използват за популизъм, за горене, за купуване на гласове", подчерта председателят на БТПП.

Той поясни, че горите не се почистват и не се обработват.

"Не се взимат решения с предвидим край, взимат се решения от днес за утре. Всеки ден се променят решения, свързани с икономиката, с обществото. Виждате, че обществото вече няма търпимост - никой не търпи другия, никой не търпи друго мнение. Девалвация на всички ценности. Очевидно, че се взимат мерки за пияните шофьори, неизбежно, но тази истерия, която започна в парламента, вече е между населението", добави Красимир Дачев.

Според него обществото вече не вярва на никого и заради това се стига до саморазправи: "Това е началото на края и е изключително опасна тенденция."

"За да има чужди инвестиции, трябва да има български - от 100% инвестиции в страната чуждестранните са 9-10%, другите са български. Сега идват изборите и някой иска да се направи на красив. Няма предвидимост за предприемачите, няма последователност, много е трудно", възмути се той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: икономикаBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
2
 
! Отговори
Харалампи преди 8 месеца
Трябва всички : приватизирали големи предприятия в България ; бивши премиери и министри ; олигарси ; депутати да бъдат избити ,а имуществото им върнато в бюджета на държавата . Това са не повече от 10 000 души...за да започнат да се оправят нещата. Ами да започваме тогава !!! Кой ще бъде първи? Онзи дето разпределяше баницата ??... или може би Тиквата от Банкя?...
36
0
 
5
 
! Отговори
Другаря Д преди 8 месеца
вероятно под изнасяне на капитали има предвид неплатени данъци ... кога ги спечелиха, кога ги изнесоха :)
35
0
 
8
 
! Отговори
Анализатор преди 8 месеца
Унищожаването започна при СДС като раздадоха на хората животните и се почна разграбването.
34
0
 
7
 
! Отговори
Гунчо преди 8 месеца
Въпрос на време,няма вече държава,има една крадлива *** която чака едни милярди да прибере и сбогом Мария,аз тръгвам вече съмна се!
33
6
 
0
 
! Отговори
НДП преди 8 месеца
Толкова сте зле българите. Всеки ден палете свещ, че сте в ЕС и НАТО, че такива олигота, като вас, безподобни
32
1
 
11
 
! Отговори
Qwerty преди 8 месеца
Родния бизнес е толкова сбъркан, че нямам думи. Него му е най-добре да влизаме от криза в криза, за да смуче помощи от държавата и от Европа. С две думи - всички сме му длъжни. Как всичко у нас пречи бизнеса, как за толкова години само българския бизнес не успя да се адаптира и да стане устойчив. Иначе родните бизнесмени успяха да достигнат един завиден дори и за Европа стандарт на живот и по нищо не отстъпват на западните си колеги, а за заплати не им се говори...
31
1
 
10
 
! Отговори
Избирател Пп преди 8 месеца
Еми нали затова им плащаме тока - да изнасят всичко придобито извьн страната
30
0
 
20
 
! Отговори
Ана преди 8 месеца
Поредният "бизнесмен": - агент на ДС , заграбил за 0 стотинки предприятие Свилоза оценено за 100 000 000. Поредният Наглец и Безсрамник!!!! Обикаля тв студията, и риве ли риве! Малко му милионите, диамантите му не светят силно. И продажните ***- кудкудякат ли кудкудякат!
29
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ами бягайте, ама там ще си плащате яко данъци. Няма наши, няма ваши.
28
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Взех едни куфарчетата, едни фабрики! Давам леб на много хора! Държавата трева да ми помага!
27
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Проблемът на България са бизнесмените като Дачев.Нещо като проблемът на България през 14 век, тогава беше аристокрацията й!Глупава и комична проигра България и отиде да прави Османска империя с турците.
26
9
 
8
 
! Отговори
А не бе преди 8 месеца
Това е под натиска на ЕС! Някой убива държавата ни главоломно! Пълнат ни с ци.ани и укри народа ни се топи от тук тръгнал на гурбет из света пари да вади защото тук няма.До 20г мах сме затрити от картата на Европа тук ще стане един ци.ански концлагер превзет от Западните тирани!!!! Нито това правителство,нито еврото ни е спасението!
25
1
 
0
 
! Отговори
Dff преди 8 месеца
До 35,а в къщи на какво седиш,на какво ядеш,в какво ти стоят дрехите, вилата ти с какво е построена. Пластмаса???
24
1
 
17
 
! Отговори
Визе преди 8 месеца
Мамати шантава едно дърво не си засял дърводобив. Това трябва да е забранено със закон бе тапир.
23
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дачев имаш мозък като на мисирка. Ползваш го само като вървиш да запазиш равновесие за да не паднеш. ДС казаха да им връщаш насраните *** и скъсаните чорапи за да не последваш трактора
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Странно! Къде го изнасят, как наемат нови евтини работници,с какви излишни средства разполагат за преместването и изобщо какъв е този бизнес?
21
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Купете си замъче, някое островче. Отпуснете му края. Тук все ще се оправим и без вашта бащинска ръка, дето само граби.
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бегайте, тук ще леем крокодилски сълзи по вас.
19
7
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
Нали гласувате за ЕС и НАТО? Какво ревете, про'с'таци европеидни?!
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма нужда да се изсичат горите . Има нови технологии за много по евтина дървесина . Сега да секат по късно като падне ЕС то ще видите че не е трябвало да сме в членство. Има друг начин .