Гаджев: Можем да дадем дефектна техника на Украйна

Това нямало да застраши националната ни сигурност
14 сеп 2023 11:58, Нели Христова
24
Гаджев: Можем да дадем дефектна техника на Украйна
Снимка: БГНЕС

Допълнително ще предоставим оръжия за Украйна, призна депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев, който е шеф на военната комисия в НС.

„Можем да предадем излишна или дефектна техника, това не застрашава националната ни сигурност", отговори той на въпрос какво може да предоставим на Киев.

"Предполагам, не става въпрос за самите ПВО системи. Нека да видим какво може да се даде. Въпросът бе за ракети, не за системите, нека видим какво ще ни бъде представено на закритото заседание. Това е един от вариантите (даряването на дефектни ракети - бел. ред), но да видим какво ще ни бъде предоставено от Министерството на отбраната", лаконичен бе той в парламентарните кулоари. На въпрос дали тези оръжия са част от нов списък с искания от Киев, или са от стар, Гаджев заяви:

"Списъците, които са предоставяни, са горе-долу едни и същи от началото на войната насам. Няма голямо различие с тези от 2022 г. насам. И до ден днешен искат едни и същи неща, с които да им помогнем".

Шефът на отбранителната комисия коментира и разполагането на натовския батальон в Ямбол. Засиленото разполагане е започнало още 2014 г. Той уточни, че плановете са се активирали от правителството "Петков", през служебните кабинети.

"Липсва комуникация с местната общност в Ямболско, да се обясни, че това е от полза за страната ни и сигурността ни. Нека видим какви ще са крайните разчети, според мен се бавим, защото и проектирането не е започнало. Плановете са бойната група да нарасне до бригада“, заяви Гаджев. Още служебното правителство е направило оценка за разполагането на батальона. Според него голяма част от инфраструктурата, която е необходима съществува и в момента край Ямбол. Той настоя да се видят крайните разчети. Дори проектирането не е започнало, заяви Гаджев и прогнозира забавяне на плановете.

"Ако искаме на българска територия да се разгърнат такива сили, това са 500 човека в повече. Към момента има 1000, това означава още 500 да бъдат на българска територия. Трябва да се уточни, че освен тях говорим и за българския контингент", настоя Гаджев.

България ще продължи да дарява оръжие на Украйна, като един от вариантите, който се разглежда в момента е, като част от комплекта да се дадат и дефектни ракети от резервите на българската армия, обяви в кулоарите и Ивайло Мирчев, който е част от комисията по отбрана в НС.

"Зависи какво ще иска Украйна, но при всички положения България няма излишни ПВО комплекси. Затова трябва да изчакаме експертите от Министерството на отбраната да кажат дали имаме излишни, например дефектни ракети или нещо подобно, което може да бъде предоставено", каза Мирчев. Според него обаче въпросните дефектни ракети биха били полезни на Киев за резервни части.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
То по-добре нищо не давай, отколкото нещо дефектно. Аз никак не обичам, укрите, но от това което даваме зависят човешки животи. И укрите са донякъде хора, все пак.
18
0
 
1
 
! Отговори
Въййй чуек преди 7 месеца
*** кви сме приятели на Укрейна. Все едно да дадеш на някой спукан кондом и да го пратиш да спи със спинозна....
17
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ми дайте им я щом е дефектна за кво ние на нас само скрап да събираме
16
1
 
2
 
! Отговори
SS преди 7 месеца
Айде пак Дайте да дадем !Нищо ново не са научили,нищо старо не са забравили.!НАЛИ ВСИЧКИ ПАРТИИ ИМАТ ЕДНА ОБЩА ПЪПНА ВРЪВ БКП ...??!
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
От СВ-и останая кирке, лопате и противогазе без маркуче.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Техниката, ако е дефектирала - за какво им е на укритата? А ако може да бъде ремонтирана - защо ние не си я ремонтираме? Цялата работа отива пак да прикрият как ще ПОдарят нещо държавно за без пари, че да получат потупване по рамото от посолствоТО. А народа - да се спасява както може.
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ще дадем дефектните ракети, после ще се окаже, че почти всички са били дефектни, останалите ще се окажат прекалено малко и няма да ни вършат работа, а накрая за какво са ни комплекси без ракети? И така ще дадем всичко
12
3
 
0
 
! Отговори
българин преди 7 месеца
Като знам каква електроника са правели руснаците преди 40-50 години с тези С 300 сме си като без тях!Дали ще ги дадем или не си е все тая.Нито на нас ще ни помогнат,нито на украинците.Само ще ги разкараме,като да не са у нас.
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Гаджев, като си обратно на път не го демострирай, видно е
10
2
 
5
 
! Отговори
Господин Путин преди 7 месеца
Моля ако продължават да ви провокират от България, първата ракета върху НСъбрание, втората по Министерство на Отбраната а третата върху партийтата централа на ПП,Мерси!
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
240 национални предателя депутати също можем да им предадем с условието веднага на предна линия! Може после да ни ги върнат накуп в общ чувал. Не държим на подробности!
8
11
 
2
 
! Отговори
Сержант преди 7 месеца
Правилно казва човека. Ния само дараци имаме в армията. Онези, където ревяха за 100те БТР а. Нека се качат на тях и да ги ползват. Та те за скрап само стават.
7
10
 
2
 
! Отговори
Дон Кикот преди 7 месеца
Копейките пак ще плачкат :)
6
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е, сами се слагат в списъка на следващия Народен съд! И пак ще се мислят за елит на нацията.
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"България ще продължи да дарява оръжие на Украйна,.. " И в същото време ,ще си купува "модерни" оръжия от САЩ .:))))
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За какво им е дефектна техника ? Толкова е неспособен да мисли , че дори не осъзнава какво е казал . Обаче депутат.
3
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ясно е че лъжат. Техниката няма да е дефектна иначе отдавна да де дадена за скрап
2
5
 
18
 
! Отговори
Гербера3те, преди 7 месеца
не забравяй да дадеш и г3ьт си на Уссрайна!!!
1
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Другари (от ГЕРБ) дайте да (им) дадем