Какво ще представлява базата на НАТО край Ямбол?

Базата ще е за 1500 души предимно италианци
15 сеп 2023 10:38, Нели Христова
448
Какво ще представлява базата на НАТО край Ямбол?
Снимка: БГНЕС

Базата на НАТО до Ямбол ще е за 1500 души, предимно италианци, но при нужда ще поеме и повече хора. Това съобщиха военни експерти по Нова тв.

Става дума за база за настаняване, гаражи и складове за техника в Кабиле на мястото на бившата 66-а армейска ракетна бригада, където вече имало изградени съоръжения.

Подробностите за базата за настаняване на бойна група на НАТО край Ямбол бяха коментирани от ген. Съби Събев, първият национален военен представител на България в НАТО, преподавателят по отбранителна сигурност доц. Георги Цветков и военният експерт Васил Данов.

Още по темата
Събев отбеляза, че няма да се тръгне от нулата за позиционирането на батальона край Ямбол - там вече имало изградени съоръжения, които ще се ремонтират. Мястото е отдалечено от населени места, каквото е било изискването навремето. Според него да се нарича това  военна база било "малко пресилено". Инфраструктурата пък щяла да е само за настаняване - помещения и гаражи за съхранение на техника, "за пълноценен живот на един военен контингент". Локацията от военна гледна точка е превъзходна, смята Събев.

Доброто разположение на базата бе отчетено и от Данов, особено предвид близостта с базата в Бургас. Основните сили на флота ще са съсредоточени там, пристанището е удобно и това близко разстояние до Кабиле помага да се вържат сухопътните, военновъздушните и военноморските сили, смята той.

Доц. Цветков посочи, че съоръженията край Ново село са с временен характер. Това, което се обсъжда, е концепция за развитие на националната бойна група в България, става въпрос за изграждане на постоянна структура, която да може да поема по-големи количества хора, защити той идеята за инвестицията.

Събев уточни, че в момента в бойната група водеща е Италия - около 700 души. "Ако тя трябва да нарасне до бригада, ще дойдат и други формирования, ще има и български. Откъде ще дойдат и с каква техника - никой не може да каже със сигурност", призна той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


448
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
292
5
 
17
 
! Отговори
Анти Тяло преди 7 месеца
Базата е по договор със САЩ, а не с НАТО!
291
6
 
12
 
! Отговори
аха преди 7 месеца
Някакви троляци на посолсвото си измислят победи на ВСУ и по цял ден ги повтарят. Това е тролеене от най-елементарен вид, но какво друго да правят горките. При тези успехи в реалността им остават само виртуалните победи. Въобще, тъжна история, накъм драма отиват нещата.
290
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ЩЕ ИМА РАБОТА ЗА РУСКИНИТЕ...
289
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А ВИЕ ЗАГУБИХТЕ ОК. 150 00 ДУШИ И МИЛИОН ИЗБЯГАЛИ НА ЗАПАД! А И НИЕ НИЩО НЕ СМЕ ИЗГУБИЛИ, ДАЖЕ СПЕЧЕЛИХМЕ,Ч Е СЕ ОТЪРВАМЕ ВЕЧЕ ОТ ВАС!
288
21
 
12
 
! Отговори
sev преди 7 месеца
Добра новина за Ямбол, много бизнвс щв има покрай базата, хотелите ше са на макс, ресторанти заеедения , търговия... А за хейтърите... да си броят стотинките и да си злобеят.
287
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
АМИ ХАХА ПРОВЕРИ ДЕ, НЕ МИ ЗАДАВАЙ ВЪПРОСИ, НЕ СЪМ ТИ ДАСКАЛ! АЙ ПОДГОТВИ СЕ И ТОГАВА ТЪ ПЕЙ ТУКА!
286
13
 
12
 
! Отговори
ХАА преди 7 месеца
ДЖУДЖЕТО КВО ПОСТИГНА: ТАДЖИКИСТАН, УЗБЕКИСТАН В ОРБИТАТА НА КИТАЙ, ТОЙ СТАНА БЕНЗИНКОЛОНКА НА КИТАЙ, КОЙТО МУ ПЛАЩА МИЗЕРНО ГАЗА, РАЗШИРЯВАНЕ НА НАТО, ДАЖЕ ГРУЗИЯ И МОЛДОВА ВЕЧЕ ИМАТ ЖЕЛАНИЕ ЗА НАТО, САЩ ИЗПОЛЗВАХА ПОВОДА ДА НАПРАВЯТ НАВСЯКЪДЕ ПО ЧЕРНО МОРЕ БАЗИ, РУСИЯ Е В ЖЕЛЯЗНА ЗАВЕСА... ПЪЛЕН ПРОВАЛ!
285
6
 
3
 
! Отговори
до 289, Абе, каква е преди 7 месеца
тази 72-ра бригада, която цял ден обясняваш, че я нямало вече? Да не се окаже, че въобще не е съществувала такава, а? :D
284
3
 
8
 
! Отговори
до 286 преди 7 месеца
Това кога се е случило? А колко села превзехте, докато загубихте 70 000 души?
283
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ВЗИМА СИ ДРЪ ЖКИ пУТИН! я ВИЖ ДНЕС НОВИНИТЕ В ИТИНСКИТЕ САЙТОВЕ КЪВ БОЙ ЯДЕТЕ!
282
7
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 7 месеца
на путин му е през оная работа че у нас имало бази - той си взема украйна щото е руска земя,кучетата да си лаят, а ний тука ще храним натовци за тоз дето духа!
281
1
 
11
 
! Отговори
Маалатъ преди 7 месеца
Мъъ, многу "италианци" шъ станат у Ямбул, бе, бате! -))))
280
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Товарищ, нали все питаш за контранаступа! тотално ос иране! 72 бригада уничтожена, няколко командири са при св. Петър. Кадиров в кома, изобщо сте пълна трагедия!
279
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Алооо атлантиците /измислени/ , стига сте вдигалЕ рейтинга на Копейкин , ПП-ДБ вече са зад ''ВЪЗРАЖДАНЕ'' .
278
4
 
3
 
! Отговори
психиатър преди 7 месеца
Мисля ,че се вдига тотална истерия за това нещо. "Обществото " вече е свръхчувствително за всичко и успешно се манипулира чрез страх.
277
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Примитивните , наричащи се , Бг-атлантици , постоянно заплашват тук пишещите с разправа , която е присъща за Зеленски и фашистите около него .
276
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Само гледайте..Гледаме , гледаме , от както сме в ЕС и нато , пенсии от 420 лева , заплати от 600-800 лева . Така ще си И останат , всички пари от Бг , отиват за нато и Укрите .После обяснявай на народа за заплатите и пенсиите .
275
2
 
10
 
! Отговори
нафърфорий преди 7 месеца
Ся, численоста на една Бригадъ по времету на Соцъ беше около 3,500 чилякъ, Миханизиранатъ бригадъ май беше повече, вече не помня колко. Каква е численоста на бригадатъ по стандартите на НАТО не зная, но горе-доле май пак толкуз. Та съ пита колку шъ е численоста на българите у таз Натовска бригадъ и кви функции шъ изпълнявъ, мене ми съ струва, че пак шъ сме "теляци"!? А, войничките ни ъъъ... е, сещатайте съ сами! -))))))
274
2
 
6
 
! Отговори
ам бубаджан преди 7 месеца
трябра да е в плевен, там ги оправят перфектно- командоси, тюлени, моржове или квито са там...
273
2
 
5
 
! Отговори
Гиб Мелъсне, недей преди 7 месеца
така, може да дойдат някакви мръхльовци, които не се различават от местните римляни :D