Модернизацията на армията ни отдавна е закъсняла

Свинаров: Дано ракетите ни помогнат на Украйна
Обновена: 26 сеп 2023 20:26 | 26 сеп 2023 19:53, Камелия Цветанова
54
Модернизацията на армията ни отдавна е закъсняла
Снимка: Dnes.bg, архив

България ще изпрати на Украйна боеприпаси, които имат дефекти и не са нужни на армията ни. Президентът Румен Радев заяви, че кабинетът и парламентът следва да съхраняват и развиват отбранителните способности на Българската армия, а не да я ползват за донор на чужди армии.

"България изпусна момента на тристранните сделки, които можеха да доведат до частично превъоръжаване на армията. По отношение на войната президентът винаги е имал различно мнение от предишното и сегашното правителство. За Украйна, каквото и да дадем - ще бъде малко, и когато и да го дадем - ще бъде късно. Взетото решение от комисията по отбрана е добър знак, че България продължава линията на партньорство с ЕС и НАТО", коментира бившият военен министър Николай Свинаров в "Денят ON AIR".

По думите му, ако тези ракети не бъдат ремонтирани и използвани в кратък срок, те няма да станат по-годни за употреба.

"Това са ракети със сравнително дълъг обсег, надявам се, че ще подпомогнат отбраната на нападнатата Украйна", отбеляза Свинаров пред Bulgaria ON AIR.

"Още през 2004 г. бяхме приели план за модернизация на Българската армия, който включваше 16 проекта. Беше ясно, че България може да направи това за 10 години само с бюджета за отбрана. Още през 2005 г. се прие бюджет за 2006 г., който беше 1,3% от БВП. Модернизацията отдавна е закъсняла, ще стане бавно и много по-скъпо", обясни бившият военен министър.

Свинаров е категоричен, че няма как да не разчитаме на НАТО, а системата за колективна отбрана продължава да бъде безалтернативна.

"Нека не си мислим, че евентуално превъоръжаване би ни направило годни да се противопоставяме дори на съседни държави. България трябва да бъде адекватен член на Алианса, не става въпрос за предоверяване", уточни гостът в студиото.

Според Свинаров дронът в тюленово няма нищо общо с отбраната на страната ни. "Морето го е изпратило до брега. Не беше снабдено с оръжие, което може да направи страхотни вреди за държавата ни", смята бившият военен министър.

Свинаров обърна внимание, че не изоставаме само в превъоръжаването, а също в здравеопазване, образование, инвестиции в промишлеността.

Скандалът с Руската църква и шпионите

Не знаем какъв процент от руските разузнавачи са разкрити от ДАНС. В последните години се работи на още по-високи обороти. Службите имат нужда също от много техническо оборудване и сериозни средства за агентурен апарат. Не можем да виним службите за тяхното действие.

Сливането на службите за сигурност

Всички министри на отбраната смятат, че не трябва да има сливане на службите. Военното разузнаване, ако се събере с цивилното, ще загуби възможностите, които има с агентурен апарат. Това не значи, че не трябва да има оптимизиране на дейността. Не сме попаднали на човек, който адекватно би могъл да отговаря еднолично. Политиката задължително трябва да се меси в работата на службите. Службите трябва да изнасят пълната информация на премиера, президента и председателя на НС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: армиявоенни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Майната ти преди 6 месеца
Военно разузнаване,смешници...тия под гилотината, харчене пари на народа..началника им комплексар без покритие..1,50 с вдигнати ръце,,пародияяяяя
44
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вие сега с тези статии се опитвате да убедите хората, че е напълно нормално да си раздадем оръжието за без пари, така ли? И след това да купим за 10-ки милиарда американски оръжия с неизвестен срок на доставка!?
43
2
 
2
 
! Отговори
Samo minavam преди 6 месеца
И като ги видя толу..те с дрънчащата тояга АК и да ти такова и армията
42
1
 
8
 
! Отговори
Бог да пази България преди 6 месеца
Закъсняла модернизация, какви глупости говорите,как да модернизираме нещо което не съществува?Каква армия, какви пет лева?!Имаме Ф16 на хартия,пълна скръб, господ да пази България!
41
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вярно всеки говори за едни "чертежи" на самолети, но пък никой не си задава въпроса "Защо не ни ги дават тия самолети?"
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Как бе,нали имаме чертежи на едни фърчиплани,за какво закъснение говори тоя?
39
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И тоя с квадратна украйнска кофа.Мяза на Димитро Кулеба.Квадратна кофа,зурлести джуки, бичи поглед и безкрайна любов към украйнският колхоз.Ако в Бг почнат да падат бомби и ракети както всички украйнски храбреци призоваващи за още кръв ще си вземе дисагите и ще избяга в Германия или Полша.Не мога да ги понасям такива.Разпалват войни и после бягат като бити пеер-си.
38
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Kва модернизация, моралът на българските военни е нулев. На офицерите е нулев, какво да говорим за обикновените дирници.
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И за какъв зор му е на Китай да те шпионира... Какво ще ти открадне... Чушкопека вероятно.
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Помня, че щяхме да даваме на Украйна бойни санитари. Денков не лъже, Тагарев не лъже
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да разбираме ли, че в България няма нито един гръцки, румънски, турски, македонски, сръбски, френски, немски, американски шпионин? Защото не си спомням ДАНС да е изгонила такъв шпионин. Китай е голяма държава и те нямат нито един шпионин в България?
34
0
 
9
 
! Отговори
КуКлус преди 6 месеца
Защо не ги дадохме на Армения ? ....аа да защото са дефектни ала бала и ...за Украйна те там ще ги претопят сигурно ....
33
1
 
2
 
! Отговори
Маршал Тиквоний преди 6 месеца
Още от войната в Югославия.
32
0
 
8
 
! Отговори
Бум преди 6 месеца
От 20 000 армия 50 % са пенсионери,АПЗ.(Ааванс- пенсия-заплата.
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Армия не ни трябва само да взимат пари за лежане.Нали НАТО ни пази.
30
0
 
10
 
! Отговори
ХХХ преди 6 месеца
Нали уж ракетите не ставали ? Защо ще ги даваме на Украйна да ги ползва след като не стават ? Открити лъжи ! Ами направо да пренасочим Ф-16 от САЩ директно в Украйна че били дефектни и не стават за ползване ? Скоро да очакваме ли и малкото ни танкове да "нестават " ? Как си противоречат само и лъжат народа в очите .....ама така е ...България отдавна е един к**еф !
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тоя откъде го изровихте да ломоти глупости бе ? "Дрона" за да направи "страхотни бели на държавата" както се изрази "господина" би трябвало да е въоръжен най-малко с тактическо ядрено оръжие.
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нали произвдителят бил казал, че ракетите не подлежат на ремонт. Украинците някакви извънземни факири ли са ?
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ние нямаме армия за да имаш армия ти трябват минимум 80 хиляди войници, ние имаме корпус, който минимум трябва да наброява 20 хиляди войници, ние имаме 25 хиляди, значи имаме корпус, а не армия.
26
1
 
1
 
! Отговори
Сержант преди 6 месеца
При бай то Тошо, имахте статистика. Тя важеше за всичко. Бяхме много напреднали по всички линии , но бяхме пак най-бедни. Сега поне, всеки си решава как и къде да си изкарва прехраната.