Керемедчиев: Токът от въглищните централи е по-скъп

Да се върнем на старото предложение - да влезем в Шенген на два етапа, посочи експертът
Обновена: 4 окт 2023 22:21 | 4 окт 2023 21:29, Красимир Ангелов
43

"Произведеният ток от въглищните централи е по-скъп от този от вятър или слънце заради придобиването, транспорта и още други. Така ние, потребителите, плащаме за това, че токът е по-скъп. А за да не плащаме по-скъп ток, трябва държавата през бюджета трябва да субсидира производителите на въглищните централи". Това каза бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му "ТЕЦ Марица изток 2" от 2020 година е получил 597 млн. лв. от БЕХ, който се равнява на "скрита държавна помощ".

"Пътят на ВЕИ ще бъде нагоре. Заявените мощности, които искат да бъдат включени в следващите 10 години на ВЕИ производството, се равнява на 3 пъти, което може да произведе един от нашите АЕЦ. Тук говорим за едно потребление, което ще намалява, защото е скъпо, излизат много по-евтини производства на електроенергия. Проблемът е при тези хора, които са си отдали живота на това, на тях не им се дава ясно обяснение", коментира бившият зам.-външен министър в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него през годините на бранша не е дадена конкурентна възможност през годините.

"Не се даде възможност на хората да се преквалифицират, те са вкопчили в едни изкуствено завишени заплати. Тези заплати ги плащаме ние, защото те минават през субсидиране. Предприятието е на загуба. Няма как то да излезе на печалба. Но хората очакват резултати и споразумение, което да се спазва", категоричен е Милен Керемедчиев.

Той смята, че може и да не наложи да си внасяме ток, а да се справим сами.

Керемедчиев призна, че влизането от всички пунктове в Шенген не звучи реалистично да се случи до края на годината: "Не само че Шенгенското пространство в момента не работи и скептицизмът към неговата работа е много висок, но в момента има граници между Италия и Австрия, между Унгария и Австрия. Ние в момента виждаме едно огромно увеличение на мигрантските потоци. Трябва да се върнем на старото предложение - да влезем на два етапа. Първият етап да е с летища и пристанища, а за другата година да оставим сухопътните ни граници. Имаше и други държави, които влязоха на два етапа."

Вижте видео с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Защо някой не обясни принципът на действие на мелниците и панелките и начинът им на работа, какви консумативи ползват, зависимост от време и т.н . Също вреда за околната среда. Има доста материал и то американски за *екологичните*мелници и панелки.
31
2
 
4
 
! Отговори
Fena преди 7 месеца
Сключването на 30 годишни договори за изкупуване за 700 лева за мегават сигурно не е "държавна помощ". А сметките за свързване защо да се плащат от ЕРП? А защо ВЕИ не сключват договори за заместване докато не работят? Все привилегии за едните и наказания за другите! А после - на пазарен принцип щял да остане по-добрия? Къде е пазарния принцип? Едните плащат глоби, а на другите им се спестяват даже технологичните разходи.
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А колко плаща България на американските централи? Явно го е срам да каже.
29
4
 
8
 
! Отговори
Лъжете мижитурки преди 7 месеца
Токът от въглища е много по евтин и надежден от солари и вятърни турбини. По непазарен начин за да го оскъпят Гейсъюза въвежда борса за въглеродни емисии, целта е да стане по скъп от ВЕИта. Освен това въглищата са местен и независим от външни фактори ресурс. Не зависят от слънцето, вятъра и водата, което ги прави надежден източник на енергия. Опитват се да ви лъжат и манипулират за да не подкрепите протестите на енергетици и миньори. Искат да разпределят около 3,5 милиарда лева на техни фирми.
28
2
 
4
 
! Отговори
Този е преди 7 месеца
. . . бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев . . и за външен министър не става! Какво разбира този kpeтенoид от физика или енергетика? Освен това да не се бръснеш не е cool style, а в този случай при него просто нечистоплътност! Тъй, че who cares!
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
до 27, я при една студена зима ,под -5 ,- 10 градуса да те видим на тези фотоволтаици какво правиш и дали ти е достатъчен аеца,ама от продажници които искат само да рушат
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
до "европееца" :)) какво ти е европейското бе,че те командват брюкселските зелки и се чува само-това не ви трябва,това събирало прах-дайте го,реактори -дайте ги,закривай аец,закривай тецове,закривай,закривай...
25
1
 
0
 
! Отговори
АЕЦ е достатъчен преди 7 месеца
Да правят мрежа капиталистите. Да помогне и бюджета .
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Според вас , човек може ли да има вяра на варненски гагауз,уредил цялата си рода в пощите,да точат кинти,а самият той си продал фирмата с големи данъчни задължения на албанци. Шмекер опасен ей.
23
7
 
5
 
! Отговори
Европеец преди 7 месеца
До излизане от ЕС. Не знам глу.пав ли си или тъn. И какво ще стане като излезем бе, шушляк? Ако досега бяхме последни в Европа, ще станем последни в Африка. Баси какви ка пу ти има.
22
2
 
8
 
! Отговори
Изнервен преди 7 месеца
Този Керемедчиев да му купят един хеликоптер и да прелита от телевизия в телевизия, и от предаване в предаване. Не знам дали изобщо се прибира вкъщи, но как не му омръзна да обикаля студията. То всичко си има някаква мярка.
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Три дни да се направи стачка в тецовете, за да видим дали Керемедчиев лъже като бхаратец. Обясняват му, че евтин, скъм - токът е нужен за баланса. Само работещи в системата енергетици да се изказват, но не шефовете от партиите, а оперативните шефове. Всякакви лудди неграмотници обикалят медиите, че даже сме им даали да управляват.
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Керемдчиев да си купува ток само от панелите. Да му спират тока от 16 часа и зимата. Големи тарикати и либертарианци на чужд гръб. Ще има ток по обед Керемедчиев, ако има късмет.
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Абе, закрийте Топлофикация-София. Десните пазарници защо все искат от държавата и не плащат газа. Защото софиянци живеят при комунизъм, а си мислят, че живеят добре, защото било пазарна икономика. Вили Лилков хленчи за 800 милиона лева за Топлофикация-София. Софиянци са свикнали държавата да ги храни, както са хранили римляните бедняци, а са скубели от провинцията.
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Правоверните не могат да кажак "гък" и клепат с уши. По им е лесно да се пуйчат на Русия.
17
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За да станем капиталисти трябваше д аразрушим всичко, за да влезем в ЕС трябваше да махнем реакторите, сега явно за Шенгеня трябва да доунищожим всичко останало. Не знам кво е това светло бъдеще което ни чака но непрекъснато изискванията за него са против нас.
16
1
 
9
 
! Отговори
Затова , само подск преди 7 месеца
ъпва тока. Първо беше микса, после за бизнеса на свободния пазар . Лъжата за петрол и газ и сметките . Слепите проглеждат .
15
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кво стана с АЕЦ "Белене" ? Не ни трябва нали ?
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ама го имаме като изградена производственност! Къде е " зелената енергия"? Къде са новите мощности на " новите демократи" след 1989 г? А референдума помниш ли мазнико? Когато МутроКомуниста каза,че имаме " мощности" за 30 г напред? И че нови Не са ни нужни? И после същият каза,че България трябва да помисли за нови мощности???! Затворят ли само 1 блок от АЕЦ Козлодуй и увяхваме !!!
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 999. Каква екология, само производството на маттериалите за тях колко замърява никой не иска да споменава че не излизат сметките...