Тагарев: Решени сме да осигурим адекватно финансиране на нашата отбрана

Министърът отбеляза, че трябва да бъде изградена силна защита в НАТО и ЕС
10 окт 2023 18:13, Нели Христова
104
Тагарев: Решени сме да осигурим адекватно финансиране на нашата отбрана
Снимка: БГНЕС

"Конференцията има важна роля за оформяне на национално и европейско ниво на разбиране за важността на отбранителната индустрия. България има политическата амбиция и индустриалния капацитет да допринесе за укрепването на споделената ни сигурност."

Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на първото българско участие в Европейската конференция за отбрана и сигурност, която се провежда в Брюксел.

Конференцията се утвърди като водещ форум на европейските институции по въпросите на Общата политика по сигурност и отбрана. Темата на третото издание на конференцията е: "Силен европейски стълб за сигурност и отбрана: Справяне с предизвикателствата и възприемане на възможности за сътрудничество".

„Рисковете и предизвикателствата за сигурността изискват бързо изграждане на силна защита в рамките на НАТО и ЕС и страната ни е готова да даде своя принос в съвместните действия“, отбеляза министър Тагарев. "България е насочена към ускорена модернизация на българските въоръжени сили. Решени сме да осигурим адекватно финансиране на нашата отбрана. През следващата година разходите за отбрана ще достигнат 2% от БВП – дял, който ще бъде надминат през следващите три години. Нашите основни приоритети за доставки включват бронирани превозни средства за механизирана бригада, многоцелеви изтребители и многофункционални модулни патрулни кораби за флота. Ние също така напредваме в придобиването на 3D радари, противовъздушна отбрана, системи за брегова отбрана и друго оборудване“, посочи той.

„Във време на кризи, когато рисковете и заплахите за сигурността нарастват, основната отговорност на страните-членки на ЕС е да осигурят и поддържат необходимите отбранителни способности, да осигурят бойната готовност на въоръжените сили и да повишат капацитета за изпълнение на военни мисии и операции“, заяви министър Тагарев. Той посочи, че укрепването на европейската отбранителна технологична база и използването на капацитета на отбранителните компании на всички държави-членки имат ключова роля в този процес и изтъкна, че българската отбранителна индустрия има капацитета и желанието да бъде активен участник за посрещане на критичните отбранителни нужди.

„Индустриалните мощности са важни не само за гарантиране на сигурността на Съюза, но също така играят важна роля в икономическото, технологичното и регионалното развитие на нашите икономики“, акцентира в изказването си министърът на отбраната. Той изрази увереност, че новите европейски инициативи ще стимулират устойчиви и силни инвестиции и ще допринесат за укрепването на европейската отбранителна технологична база, използвайки капацитета на отбранителните компании на всички държави-членки.

В рамките на форума министър Тодор Тагарев проведе срещи с изпълнителния директор на Европейската агенция по отбрана Иржи Шедиви и с директора на Сателитния център на ЕС Сорин Дукару.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 75 Не съм аз този, който обяви, че "си заслужаваме да ни обявяват за враг". Трябва да имаш някакво достойнство, все пак ....
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 72 - Така е, повечето с елементарно мислене съдят за другите по себе си. Пълзи си спокойно, навеждай се и нека ти изглеждат все по-големи господарите ти.
65
1
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 7 месеца
Те хората не се раждат и за да са 10 на фронта в ковчег Стайкър, ама дават милиарди. Така ли е? Когато България стане 50 млн., никой няма да посмее да я нападне, дори Турция.
64
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 71 В идеологията на руските фашисти и на терористите от Хамас е точно така - хората имат смисъл, само ако са каммикадзета за режима. ДАже т.нар. им "патриарх" каза "какъв смисъл има живота, ако не го пожертвате за родината". Искаше да каже "за режима", но те крепостните не правят разлика и нямаше нужда.
63
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До До Анонимен 58 Най-голямата чест за путинофилите е да се унижават пред руските си господари. Колкото по-ниско пълзят, толкова по-"големи" изглеждат руските им господари в очите им.
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Бай Дрън - Хората не се раждат за да ги убиват.
61
0
 
2
 
! Отговори
АЛО КВО СТАНА преди 7 месеца
С РЕШЕНИЕТО НА ЕС ОТ ПРЕДИ 5, 6 ГОДИНИ ЗА СЪВМЕСТНИ (ОБЩИ) ПОРЪЧКИ ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА ВОЕННА ТЕХНИКА ОТ ЕВРОПЕЙСКИ ДЪРЖАВИ, ИЛИ ЩЕ ПЪЛНИМ ДЖОБА НА КРАВАРИТЕ ПОЕДИНИЧНО, ЗА ДА НИ ЦАКАТ КАКТО СИ ИСКА ?? Българският и не само, интерес е да закупуваме с още няколко държави. Хем по-евтино, хем по-сигурно! Ако нас може да ни разиграват - платете сега, пък ще видим кога ще получите, то за германците примерно и още няколко държави закупчици няма да е престижно за краварите да ги размотават.
60
0
 
0
 
! Отговори
Е не преди 7 месеца
До Анонимен 67 Като гледам как директно премина към фантасмагориите, явно и за други неща знаеш, че само вицове разправяте.
59
1
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 58 преди 7 месеца
Вражеската държава сами си я заработихме, по-точно политиците ни я заработиха. Путин никога не е имал претенции към България за разлика от претенциите му към Украйна, при това основателни. Нали знаеш, каквото сам си направиш, не ти е крив Путин.
58
0
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 7 месеца
Решаване на демографскя ни проблем е най-сигурният път към укрепване на отбранителните ни способности. Вземете палестинците. Въдят се като хл...и и сега никой даже не знае 2 млн. ли са, 3млн. ли са. Били убили 1000. На тяхно място вахта застъпват 10000.
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 63 Другарю, неприятел и враг са едно и също нещо, поне си отвори нета, тълковен речник знам, че нямаш. А за останалите ти фантасмагории - те са още по-смешни и от другите пропуски.
56
2
 
2
 
! Отговори
Е не преди 7 месеца
До Анонимен 62 Е как "след 5 години на Украйна" другаре, нали Украйна "нямаше да я има до края на годината"?
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 58. А ти кажи ние приятелска държава ли сме на този, за който говориш? Не знаеш ли, че при няколко години ние, на форума на НАТО във Варшава, го обявихме, не за неприятел, а за враг? Не знаеш ли или се правиш на лyд? Ако знаеш, какви ти са претенциите?
54
1
 
6
 
! Отговори
нафърфорий преди 7 месеца
На Тагаренку не му дреме имаме ли армия способна реално да защити териториалната цялостност на държавата или не! Колко от вас дет не съ служили знаят кво е една Механизирана Бригадъ, бре??? И как Тагаренку шъ защити Бг с една Бригада от 4,000-5,000 души??? Абе, Тагаренкоулу, държавата има ли поне Една реално съществуваща и напълно окомплектованъ Дивизия????????????
53
0
 
6
 
! Отговори
Км преди 7 месеца
Патриот е братя,душа дава,но не своята душа братя,а душата на народа!!!!!
52
0
 
0
 
! Отговори
Кът та преди 7 месеца
Вида, и получавам оскумина на топурдяците.
51
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 57 От този, който ни е обвил за вражеска държава.
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
От кой враг се пазим?
49
6
 
2
 
! Отговори
Каи честно преди 7 месеца
До Анонимен 53 Путинофили ще определят кое били "български интереси"!
48
1
 
8
 
! Отговори
Бум преди 7 месеца
Ракетите за С300 дадени на Украйна се използват в Одеса,но падат преди да улучат целта.видео.https://politikus.info/video/156253-neudachnaya-rabota-pvo-ukrainy-v-odesse-nad-zhilym-kvartalami.html