Посланик Кенет Мертен: САЩ разбира ролята, която Русия е изиграла в България

Америка не се меси в делата на правителството
15 окт 2023 20:22, Нели Христова
113
Посланик Кенет Мертен: САЩ разбира ролята, която Русия е изиграла в България
Снимка: БГНЕС

САЩ не обсъждат планове за включването на нови имена по закона "Магнитски". Това заяви американският посланик Н. Пр. Кенет Мертен в интервю за NOVA.

"В общи линии не обсъждаме планове за добавяне или не на нови имена. Това не е тема, която обсъждаме", каза той.

В същото време посланик Мертен отбеляза, че изваждането от списъка е трудно.

"Не мисля, че е възможно да се извадиш от списъка, ако само помечтаеш за това. Смятам, че има механизъм, с който човек трябва да може да докаже, че събраната срещу него информация по някакъв начин е фалшива или несъответстваща. Но това е юридически процес. Има правни средства за защита, от които лицата в списъка биха могли да изберат да се възползват", каза той.

Посланик Мертен заяви, че САЩ се радват да видят стабилно българско правителство.

"Радваме се да видим правителство, формирано в съответствие с Конституцията, отразяващо волята и гласа на българските граждани от последните парламентарни избори. Радваме се да видим това правителство да работи и да се старае да направи възможно най-доброто за българите", каза той.

Според него е важно дали правителството може да функционира, да работи и да постига ползи за българските граждани.

"От нашата позиция на външни лица, изглежда го прави. Знаете, времената са трудни. Има война в Украйна, която води до редица последствия не само за Украйна, но и за икономиките на много държави по света, включително нарастващи цени на много храни, както и нестабилност, довела до увеличаването на цените на нефта. Има много последици. Смятам, че правителството се е справило добре с преодоляването на тежки времен", заяви американският посланик.

Той заяви, че САЩ разбират ролята, която е изиграла Русия в България и разбирам защо българите оценяват ролята, която Русия е изиграла тук в миналото.

„"аботата ми тук обаче е да се съсредоточа върху настоящето и бъдещето. Вярвам, че България е взела редица решения през последните години: първо, да се присъедини към ЕС, второ, да се присъедини към НАТО. Вярвам, че повечето българи разбират, че бъдещето на младите в тази страна е ориентирано към европейските им партньори или към Северна Америка. Не вярвам, че има много хора тук, гледащи на Русия като на икономическото или политическо бъдеще на България. Мисля, че повечето хора разбират, че бъдещето на страната е в това да е ценен член на ЕС и значим член на НАТО. Ние ще се радваме да продължим да работим съвместно с България, за да гарантираме, че тези решения ще продължат да се развиват по най-добрия за българите начин", каза посланик Мертен.

На въпрос дали България е застрашена от Русия, той отговори така: "Не бих казал застрашена. Смятам, че България има силни институции. България е силна демокрация. Една от сферите, в които успешно си сътрудничим с българските колеги, е сферата на дезинформацията. Неотдавна подписахме меморандум за разбирателство с българското правителство. Подписахме го във Вашингтон, когато вицепремиерът г-жа Габриел беше там за Стратегическия диалог преди 2-3 седмици. Подписахме меморандум за разбирателство за противодействие на дезинформацията. Дезинформацията, до голяма степен идваща от Русия, но не само, е предизвикателство за всички ни. Не е ограничена само до България, нито до Европа. Имаме тези предизвикателства и в Северна Америка. Според нашия анализ, най-добрият начин да се борим с дезинформацията, е да работим съвместно в намирането на противодействия“.

Посланик Мертен изрази задоволство, че българското правителство реши да вземе на въоръжение F-16.

"Смятаме, че са правилният инструмент за тях и работим заедно, за да гарантираме, че въвеждането на машините тук в България, когато бъдат готови, ще бъде успешно. Имаме колега от Министерството на отбраната на САЩ, който пристигна неотдавна в София. Помещава се в Министерството на отбраната. Работи с колегите от тукашното Министерство на отбраната, за да гарантира, че всичко ще бъде готово за пристигането на F-16. Към момента смятам, че сътрудничеството ни в тази сфера върви много добре", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Критикувания от някои читатели номер 89 вече е цитатчик под номер 79. Горещо ви го препоръчвам особено ако ви трябва убиец.
85
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Цитираната по надолу Сара Пейлин която по едно време беше доста популярна една такава миловидна да не повярваш че знае нещо за България а пък ти да видиш бомби щяла да хвърля и то ядрени баси...
84
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До "Златото от Челопеч кой го ограби , Русия ли ?" Не златото от Челопеч не го ограби Русия. Но колега на българския народ риторичните въпроси нищо не му говорят. На българите трябва да им се говори в прав текст това е !!!
83
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Така нареченото интервю/монолог е много дълго. Целта е никой да не го чете да остане само есенцията от заглавието. Но ефекта не е получен , на против ефекта е точно обратния. Повечето хора са разочаровани от него.
82
0
 
5
 
! Отговори
КенеFF Мьртьф : преди 6 месеца
"Дойдох за да наложа нашата краварската демокрация в колонията БългЕрия! Важно е колонията да не се отклонява от начертания план да бъде унищожавана,разграбвана и опустошавана от нас!А с помощта на нашите верни марионетки от Интимната НЕ-коалиция с премиера Дебелян Беефффски и двете му секретари - Денкова и ГарGамел,както и нашите медии,управлението на местните команчи и апачи е много лесно! ФАЩ разбира,че е възможно местните инdианци да мечтаят за независимост,но вече имаме успешен опит..."
81
0
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 6 месеца
това долно-пробно чен-ге оправи хаити сега се е захванал с българите цялотому изказване беше в стил не чух не видях а ние ти повярвахме
80
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ХЕЙ МЕРТЕН, ТИ ПРЕДСТАВИТЕЛ НА UNCLE SAM ЛИ СИ ИЛИ НА ШРИ ЛАНКА. Я КАЖИ, ПРАВИТЕЛСТВОТО ИЗПЪЛНЯВА ЛИ ЦЕННИТЕ УКАЗАНИЯ, КОИТО МУ ПОСТАВЯШ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ?!...
79
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 88 __ НЕ БЕ РАШЪНИТЕ ОГРАБИХА ЦЯЛА ЗЛАТНА ПЛАНИНА - НАЙ-ВЕЧЕ ОТ БРИЛЯНТНИТЕ ТИ ПРОСТОТИИ...
78
0
 
5
 
! Отговори
КенEFF Mи.ерен преди 6 месеца
А,този ще се окаже по мазен и от оная с арабското име. Да му припомним историята,а там факти бол.ФАЩ в момента са еднолична империя,която скоро ще се разпадне. Къде,къде по велики дървави от тях са били разрушени!Китай и Русия ще са локомотива за това,а Африка,Южна Америка,Арабския свят и част от Европа ще са вагоните! За ФАЩ и Мекотелите от Албиона няма място в композицията,вие драги *** сте АУТ !
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Номер 89 много добро описание на настоящето включително със заплаха за убийство.
76
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"първо, да се присъедини към ЕС, второ, да се присъедини към НАТО" .....или пък обратното беше..
75
0
 
11
 
! Отговори
Еххх преди 6 месеца
Тоя *** е дошъл да унищожи българите .
74
0
 
9
 
! Отговори
Малко за политика преди 6 месеца
Обещали са да си сътрудничим в дезинформацията. Много точно казано.
73
1
 
8
 
! Отговори
Ама разбира се преди 6 месеца
Сара Пейлин: Първата атомна бомба във войната срещу Русия, трябва да бъде пусната над България
72
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
89 един като теб се саморазстреля с газова писалка. Имаше снимка на Хитлер в шкафчето. Искаше луков марш с факли, подобно на бандерите. 89 г ви изтърваха ей такива които сте за затвора, измутряхте и се писахте сикаджии висаджии мутри всякакви превърнахте всичко във крадци и измамници от мистър 10% до бакшиша копърка, костовашките проватизатори и крадци реститутковци и "частници" на построеното до тогава. И още се краде.
71
26
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
'' ролята на САЩ а тя е меко казано смущаваща '' ....................................... ако не беше сащ още щеше да караш москвич, да виждаш банани и тоалетна хартия само по нова година, да те пребиват в милцията ако кажеш виц, да живееш в концлагер, така че ... такива служители на съветското посолство като теб, аз лично бих ви разстрелвал за национално предателство и още не е късно.
70
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Факта че посланника поставя този въпрос който не е негова работа след като САЩ направи всичко възможно чрез НПО и посолството да откъсне България от Русия да се поставя въпроса така е недопустимо неморално.
69
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
С главните букви да пишеш лъжи и да правиш инсинуации и да си измисляш нова история/ история.бг , хайде нема нужда лъжите не стават истина само защото ги пишеш с главни букви. Да кажем че изразяваш мнение по опорки.
68
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В случая ролята на Русия е едно на ръка , но в случая по важна е ролята на САЩ а тя е меко казано смущаваща. Меко казано не честна и не приятелска.
67
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Хр.Хр. и по предния коментатор относно подмяната на вота. Не само че са го подменили. Това се прави системно и подозирам в много страни в ЕС. Президентския вот в САЩ също за мене беше подменен или сменен все тая.