Дацов: Непрофесионално е изказването, че с "с дълг ще борим дефицит"

Данъчните приходи ще са 1,5 млрд. по-малко
17 окт 2023 22:47, Нели Христова
15

(Не)коалицията се тресе по финансови въпроси, особено около тегленето на пореден дълг.

"Елементарно правило е дълг да се тегли, за да финансира дефицита. Когато одобрим бюджет, в който има дефицит, трябва да изтеглим дълг", коментира финансистът Любомир Дацов в студиото на "Денят ON AIR".

Неговите разчети показват, че данъчните приходи ще са 1,5 млрд. по-малко, помощите по линия на ЕС и трансферите може да са от 1,5 до 3 млрд. по-малко.

"В разходната част, благодарение на капиталовите разходи, имаме по-нисък дефицит към момента. 11 млрд. бяха първоначално планираните, бюджетът беше приет с 9 млрд., изпълнението ще е около 3,5 - 4,5 млрд. Дефицитът не се дължи на нещо друго, а на нехарчене на пари, които трябва да бъдат прехвърлени към икономиката за следващата година", прогнозира финансистът.

Пред Bulgaria ON AIR той изрази мнение, че има неразбиране, че не трябва да се правят дефицити. А думите на финансовия министър, че "с дълг ще борим дефицит" определи като непрофесионални.

"Дългът финансира дефицита, съществува, защото има дефицит, няма ли дефицит, не се взима дълг. Взимането на дълг води до неоправдани разходи. МФ няма намерение да излиза на вътрешния пазар. В момента условията са такива, че можем да вземем само скъп дълг", категоричен е Дацов.

Гостът заяви също, че с финансовата политика се гонят инвеститори от страната.

"Какво се случи с ел. ваучерите - струват близо 30 млн. на бизнеса, а уж бяха за облекчаване. Сигурно ще има доста магазинчета, които ще фалират, след като трябва да назначат от 3 до 8 човека. Товари се бизнесът с допълнителни разходи, които не водят до нищо добро", добави Дацов.

По думите му таван на минималната цена хранителни стоки като хляб и мляко няма да имат ефект.

"Проблемът е, че няма политика в областта на земеделието, работата на икономическото министерство е да прави условията за работа по-добри, тенденцията е бизнесът да се третира като враг. Не сядат да говорят с него на масата, създават допълнителни разходи", коментира финансистът.

Той също така подчерта, че като гледа заетостта на софийските заведения - няма изгледи за фалити. А недоволството от бранша идвало от хотелиерите, които не са успели да реализират очаквания летен сезон.

Любомир Дацов не очаква финансовият министър Асен Василев да заяви, че шефът на НАП - Румен Спецов, който лично е назначил, не се справя със събираемостта. Професионалното му мнение е, че дефицитът за следващата година трябва да бъде на ниво минус едно, но не очаква, че ще бъде заложен с тези параметри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 6 месеца
Професионалистите знаят това, но на токсичните шарлатани това е една от многото неизвестности.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Макар и неидеална, държавата си беше наред и вървеше напред, преди клика от токсични софийски napaзити да решат да мo4aт до noжълтявaнe паветата в продължение на две години, за кефа на подгонени от правосъдието мафиоти и олигарски и заради грантове от nocoлcтвoто...
7
9
 
5
 
! Отговори
Даа преди 6 месеца
Асен знае какво прави, измъкна се от две фалиращи фирми и дела в Америка! Аз му вярвам на 100% че ще измъкне и българия а не само себеси
6
1
 
12
 
! Отговори
Libre comme air преди 6 месеца
И без човек да се пише финансист е ясно че взема заем този който няма пари...!!!А пък България няма пари и едва ли скоро ще има по много причини които се виждат и с просто ако...защото няма производство а има много търтеи...
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До10 От 1 януари ще вдигнем безработицата. Разходът на бизнеса ще се вдигне с 15-20% на един работник и ще бъде "убит" малкият бизнес, който е двигател на икономиката.
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Повишаването на МРЗ с близо 20% до 933 лева от 1 януари 2024 г. е грешен ход на управляващите. Не знам защо не започнаха смеркисрещуинфлацията. Тя се бори, като се увеличавапредлагането повече стоки на пазара, по-добра конкурентна среда. Ние, в България, не работим върху тезимерки, ние работим върху други, които са обратни на икономиката. Това е изцяло предизборен инструмент за привличане на гласове. Вдигането на МРЗ не само в държавния сектор, но и в частния, трябва да дойде отповишаванена производствените мощности или от качество, уникалност на продукт, който се предлага.Трябват
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Кокорчо не е професионалист, а измамник!
2
1
 
18
 
! Отговори
х преди 6 месеца
"Той също така подчерта, че като гледа заетостта на софийските заведения - няма изгледи за фалити." Ако на някой не му е ясно - така е било и преди ВСВ: пълни заведения в центъра на София, няколко хиляди души, в една изостанала и супер бедна държава. Почти сто години по-късно пак сме си там. Заради гении като г-на
1
0
 
16
 
! Отговори
профи преди 6 месеца
Ама те нашите "управляващи" могат само да крадат професионално ! За друго не ги търси !