Еленко Божков: Решенията за АЕЦ "Козлодуй" се взимат на тъмно

Отрича се всичко, направено от служебните правителства, убеден е той
26 окт 2023 10:34, Анисия Иванова
25

Президентът Румен Радев разкритикува решението на правителството да стартира реализацията на проекта по изграждането на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Според държавния глава не са направени необходимите анализи.  

"Това е прибързано решение, прескочени са някои елементи, поставя се каруцата пред коня. Потвърждавам тезата на президента, че няма достатъчни анализи. На трето място се наблюдава патология на отричане на всичко направено от двете служебни правителства, включително с развитието на ядрената енергетика", коментира бившият зам.- министър на енергетиката Еленко Божков в студиото на "България сутрин".

По думите му е било редно да се спази решението на НС от 12.01.23 г. за междуправителствено споразумение със САЩ.

"Сегашното правителство прескача елементите и отива на т.нар. даване на принципно съгласие по чл. 45 от Закона за безопасно използване на ядрена енергетика за 8-и блок, а за 7-и се твърди, че е минало с друго решение. Работи се на тъмно", категоричен е Божков.

Пред Bulgaria ON AIR той беше категоричен, че няма как до 2033 г. 7-и блок на влезе в експлоатация.

"Това е изхвърляне, авантюристично е. А ползата от този реактор и тази мощност за електроенергийната система за страната е огромна. Ние се борим да запазим базовите мощности в комплекса "Марица Изток" до 38 г., процентът на успеваемост не е голям, трябва ни нова мощност", заяви гостът.

Той посочи, че от решението на МС става ясно, че финансирането ще бъде изцяло държавно, което означава вземане на кредит. Предполага, че ще бъде с американски източници на финансиране.

"Няма как цените при изплащането на кредита да не са по-високи както за бизнеса, така и за потребителите. Има 3 държави, които могат да проектират и строят - Китай, Америка, Русия. И четвърта, която влиза със сила, това е Франция. Трудно ще възстановим отношения с Русия, така че да се изграждат руски ядрени блокове", допълни Еленко Божков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Лунатик преди 6 месеца
Много са смешни копейковците. Ревяха защо няма АЕЦ,сега има решение за АЕЦ пак реват. Защото виждаш ли....не е по руската чернобилска технология. А ,те руснаците били са я подобрили ..но принципа е същия.От опит зная.....руските часовници са най бързите часовници....
22
2
 
0
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 6 месеца
Трябва икономически анализ. Колко ще струва 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй и колко ще струва АЕЦ "Белене", за която вече имаме реактори. Със сигурност 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй ще бъде в пъти по-скъп. Но за такова сравнение и дума не става. Е, на тъмно ли се взема решение за строителство на АЕЦ? На тъмно разбира се. Още преди да започне проучване от ПП-ДБ вече знаят какъв реактор ще се използва. И какво ще се получи? Ако изобщо се построи нещо, ще бъде по най-скъпият възможен начин и с безумни заеми.
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Партийните представители на властта осрраха АЕЦ Белене с частни собственици и пазарни принципи. Една частна централа в Белене щеше да е още един изнудвач на държавата и населението. Такава частна централа е вредна и опасна. Само частна държавна АЕЦ е полезна за икономиката и населението.
20
0
 
0
 
! Отговори
Щерю преди 6 месеца
С "Ариана"- тъмно...
19
0
 
2
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 6 месеца
Този експерт защо спира метрото и безнаказано си получава постове потрес
18
1
 
1
 
! Отговори
А преди 6 месеца
И Кой ще поеме отговорността за Цялата централа? Половината руска, другата половина американска. А цялата централа българска ...... работа.
17
0
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 6 месеца
щом са изкарали бънди да лае, нема начин и дедо еленко, "партийният номад", да се не появи да изкара неко лев хоно
16
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
3 реактара в америка и един в китай - това е построила тая измислена компания
15
0
 
3
 
! Отговори
Ние Българите преди 6 месеца
Имаме "страшни" експерти! Толкова страшни, че могат да торпилират държавата във всеки един момент! Този тук ни убеждава да не бързаме, работело се на тъмно и всякакви други простотии щото вече 20 години не се взимат НИКАКВИ РЕШЕНИЯ и все тупаме топката, надскачайки се кой е по-по-най експерт, а времето изтича като пясък през пръсти и с това тяхно НЕ БЪРЗАНЕ нищо чудно да ни спретнат пак някоя "дискотека" 3 часа няма, 1 има както в недалечното минало.
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
американския проект ена стойност 30 милиарда и отнработеното гориво остава у нас - руския е за 8 милиарда и отработеното гориво си го прибират - пързането е жестоко- целта икономическо то заробване да стане бързо защоото не са добри прогнозите за войната в украйна- уеснигхаусе пострлоила всиччко 5 реактора-. ние сме опитна площадка за тях която ще им плаща луди пари- - затова всичко се прави с експресна скопост- ами като на българина му е все тая че 30 години е слуга кой да се грижи за него
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
бат Еленко са го изключили от лапачката значи.
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Поради простотията на народа, управляващите си дъвчет локуми и си правят делаверата. Ако имахме държава/прокуратура, няколкопремиери и министри щяха да са в затвора, а Белене да произвежда ток. Сега имаме загубени милиарди и обещание за нови блокове в Козлодуй, които естествено ще се строят по нареждане от ПОСОЛСТВОТО с тяхнафирма, чието име е известно. Естествено ще струва няколко пъти по-скъпо от Белене и ще е по- калпава технология. Самата експлоатация също ще е по-скъпа.
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Фактите не могат да се променят с Пожелания за успехи на уестингхаус....
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Оглеждайте се добре какво правят другите около нас и МИСЛЕТЕ, ако можете!
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Турция Не е глупппава като нас. Кой строи там??? Защо Не е Уестингхаус? Пък уж в нато, уж първи приятелчета със сащ?
8
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
УесхингхаОс е ноправила 1 централа за 13 години и струва 34 млрд долара. :))))) ха ха ха ха!
7
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Събуди се Бочи един ден - няма да прайм Белене. Събуди се Бочи друг ден, след 21 години - ше прайме Козлодуй. И ние плащаме хрумванията на тоя гениален мозък... съзнавате ли колко е абсурдно?
6
2
 
3
 
! Отговори
Зрител преди 6 месеца
Нещо ново за контраотстъплението на хохлите.
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тоя защо не е в затвора за тероризъм?
4
3
 
10
 
! Отговори
А Еленко преди 6 месеца
Като спря тока в метрото,светло ли беше?