Божанов: Не съм заплашвал министър Йоловски

Докладът на ДАНС буди съмнения
31 окт 2023 22:22, Стела Стоянова
34

Още по темата

Защо се стигна до скандал по темта за машинното гласуване?  И защо настоящият министър на електронното управление Александър Йоловски ходи с охрана?

"Говорим за изграждане, което произвежда софтуер и той има хешкод, който идентифицира, той е публичен, трябва да е еднакъв на всички машини и трябва всички да го видим на своите разписки - тези, които гласуват на машини. А ВАС констатира едно нещо - министърът на електронното управление не е следвал да упълномощава зам.-министъра да издава актове, свързани с машинното гласуване", каза бившият министър на електронното управление Божидар Божанов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му това е било практика в последните избори.

"Със сигурност има вътрешни правила, които казват, че всички части от процедурата по тестване трябва да се документират със снимки или видеозапис. Като кой точно трябва да прави видеозаписа - не е посочено, там има доста хора. И на практика нищо не е могло да се направи с този запис. Няма как да се манипулира каквото и да е. Тази процедура, която ще бъде утре и която е по довереното изграждане, се показва на всички присъстващи", допълни Божанов.

А процедурата ще бъде записана по същия начин.

"Най-вероятно ще има камера, която е сложена в средата и никой няма да я държи, за да не каже някой, че този или онзи записва. На минали избори тази процедура е била публична - канени са медии, имало е стрийм на сайта на министерството. Абсолютно недоумение буди това притеснение и съмнение, което ДАНС показва в своята справка", коментира бившият министър на електронното управление.

Той припомни, че в доклада си ДАНС твърди, че действията на зам.-министъра можело да създадат предпоставка за създаване на недоверие в изборния процес.

"Единствено софтуерът, който е изграден, подписан и приет от ЦИК, може да бъде инсталиран на машините, като никой друг софтуер не може да бъде инсталиран. Това, което видяхме в петъчния ден, беше, че доста представители на партии направиха призив, който беше почти като заповед към ЦИК да не се гласува с машини в неделя. И така ЦИК се съобрази. Решението на ВАС е дали министърът е имал право да упълномощи зам.-министъра", подчерта Божанов.

В ефира на Bulgaria ON AIR той отрече информацията, че е заплашвал министъра на електронното управление Александър Йоловски: "Това е абсолютно невярно. Не знам кой твърди това. Компетентните органи следва да проверят тези твърдения. Аз и г-н Петков ще съдействаме максимално, ще предоставим цялата информация, която имаме."

"Всички министри в парламента са одобрени от нашата парламентарна група. Да, г-н Йоловски беше мой зам.-министър. Много добре съм работил с него, не съм имал никакви пререкания. Явно предизборната обстановка е добър развъдник на интриги и на слухове, разбира се, с политически цели", категоричен е Божидар Божанов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Мда преди 5 месеца
В - пп , всичко е по конкурс включително щастливият божанко
16
5
 
1
 
! Отговори
карачанаков преди 5 месеца
До да ви обясна Алоу май не си си пил хаповете.Това обяснение за пред Мутрафонова ли е?
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да де....Ама нали имаш сестра ...
14
1
 
13
 
! Отговори
Доктор преди 5 месеца
БоЖанов е аутеист. Не бива да се сърдим на такива хора.Само че логично възниква въпроса,той трябва ли да бъде в парламента и да бъде канен редовно при Цветанка Ризова?
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ЦИК взе това решение за да спаси изборите, тъй като не 100 ами 200% ако бяха останали машините щяха да бъдат касирани и после айде още един път 100 милиона за избори!
12
1
 
5
 
! Отговори
КОЛЬО ЧАКАЛА преди 5 месеца
ЩЕ. ИМА. ОПЦИЯ НЕ. ПОДКРЕПЯМ. НИКОГО НО ТОВА. Е. ВСЕ ЕДНО ЧЕ НЕ. СИ ЧОВЕК А ЗОМБИ. ИГЛАСУВАШ. ПАК. ЗА. СТАТУКВОТО
11
10
 
3
 
! Отговори
ИВАН МАНАФА преди 5 месеца
СЛЕД. ИЗБОРИТЕ ** ЦИК **ТРЯБВА. ДА. СЕ РАЗПУСНЕ, ИЗБОРНИЯТ. ЗАКОН Е. ПЪЛНА. БОЗА, В. НИКАКЪВ. СЛУЧАЙ НЕ. ТРЯБВА. ДА. ИМА.ПАРТИЙНИ. КВОТИ.СЕГА. ** ЦИК ** Е ПАРТИЕНЗМИЯРНИК, ИЗЦЯЛО. ОБСЛУЖВАЩ. ГЕРБ, ДПС, ИТНБСП, И. ВЪЗРАЖДАНЕ.ЗАБЕЛЕЖЕТЕ. КАК НИКОЙ. НЕ КАЗА. НИЩО ДРУГО. ОСВЕНЧЕ. Е ДАЛАВЕРА . И **ВАС** ИДАНС, И **ЦИК**СИ. ИЗПЪЛНЯВАТ ПОРЪЧКАТАНА. ПАРТИЙНАТА ПРЕСТЪПНА КЛИКА.ПЪЛНО. РАЗСЛЕДВАНЕ. НА ЦИК. И. НА. ТАЗИ. МАШИНАЦИЯ КОЯТО СЪТВОРИХА. С. ПАРТИЙНАТА МАФИЯ.
10
3
 
13
 
! Отговори
Нямам обяснение преди 5 месеца
Но в ПП дб са най кривите типове, това нормален човек ли е? Що за външен вид? Нима не може да се подстриже нормално за мъж?
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Само съм споменавал къде учат децата му, кои са приятелите им, кой са роднината му, какво работят, къде живеят, кои са познатата му, какво си говорят...
8
13
 
3
 
! Отговори
Хихихи преди 5 месеца
Ох, много ги боли герберските тролчета май след изборите. Изпадат в някакви странни състояние и измислят най-глипавите партенки. Сериозно ли се опитват да ни убедят, че Божидар Божанов е ходил да заплашва някой ?
7
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
8 То се предава от поколение, на поколение. От партизанин на внук и от баща шеф в ДС, на син тарикат. Да лъжат и крадат, имам предвид. Дядото и бащата бяха по убийствата, синовете по доносите.
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
9 Прилича на стар ерген и задръстеняк, който си яде ноктите пред компютъра.
5
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Като гледам тази физиономия с прическа на прав път като сервитьор от 30-те години, не ми прилича на рекетьор. По ми прилича на човек, дето е попаднал в политиката, защото не е имало други желаещи.
4
6
 
13
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 5 месеца
СТИГА С ТОЗИ БОЙКО ЧОВЕКЪТ ИМА НАЗНАЧЕНА ОХРАНА ШАРЛАТАНИТЕ ЗА ПАРИ МНОГО ПАРИ ЩЕ СЕ ИЗБИЯТ ЗА НАШИ ФИРМИ ШАРЛАТАНИТЕ ВЪН ОТ ПАРЛАМЕНТА ДС ЧЕРВЕНОТО МИЛИОНЕРЧЕ ИСКА ДАОВЛАДЕЕ СОФИЯ И ДА СЕ РАЗПОРЕЖДА С ПАРИТЕ НА СОФИЯ НО ГРИГОРОВА ЩЕ ГО СПРЕ
3
6
 
12
 
! Отговори
Мдааа преди 5 месеца
На Бойко интригите нямат край!
2
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
не го е заплашвал, затова му сложиха охрана
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И аз не бих искал 20% от 640 милиона лева...