Радев за будителите: Най-достойните представители на нашия народ

Националният флаг беше издигнат пред Президентството
Обновена: 1 ное 2023 11:22 | 1 ное 2023 11:20, Камелия Цветанова
91

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Повече от век 1 ноември ни припомня светлия пример на най-достойните представители на нашия народ. Това заяви президентът Румен Радев в приветствието си по случай Деня на народните будители.

"Днес, утре и винаги ще имаме нуждата от нашите учители и просветители. От мъдростта на духовните и морални стожери на България, за да не забравяме кои сме, за да помним най-важния урок, а именно – мъдростта и силата на будителството, които да ни водят през ветровете и изпитанията на времето", каза той.

По-рано днес националният флаг беше издигнат пред сградата на президентската институция по случай Деня на народните будители.

Президентът Румен Радев прие строя на Националната гвардейска част.

Денят на народните будители е посветен на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал.

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 г. в Пловдив. През 1922 г. министърът на просвещението Стоян Омарчевски внася предложение за отбелязване на 1 ноември като празник на народните будители, прието от 19-то Обикновено народно събрание на 13 декември 1922 г. С указ от 3 февруари 1923 г. на цар Борис Трети 1 ноември е определен за празник в памет на заслужилите българи. През 1945 г. денят е забранен.

Честването му се възстановява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-ото Народно събрание на 28 октомври 1992 г., когато е обявен за официален празник Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: будителиРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Какъв Радев, бе аланкоолу ??? Какво общо има президентството с народните будители ?? Какви са тия гвардейци, какви са тия простотии ?? Каква е тая шизофрения които ни наъресоха.....???
57
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Арестига с този псевдопатриотизъм!
56
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Интересно ми е будителите какво биха казали за руския резидент монтиран като президент на РБ.
55
4
 
9
 
! Отговори
Будител преди 6 месеца
Другарят Президент си служи с шаблони , нещо което е характерно от времето на социализма и тоталитаризма на другаря Тодор Живков. Това не е военно поделение в което има пряко подчинение и свеждане на заповеди . Медиите трябва с това да се съобразяват . Не сме фуражки .
54
4
 
4
 
! Отговори
въпросът преди 6 месеца
Ос раха ли се президентските партии на местния вот
53
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Радев не съобщи че будителите са русофили, защото няма такива.
52
1
 
5
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 6 месеца
Щом и днес показвате , че има цензура на мнения не съдържащи обидни думи (епитети) , това е най+голямото доказателство , че в Република България няма демокрация , а властта е тоталитарна . Фуражките властват от десетилетия .
51
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
радев дали ги мисли тези неща, които говори или само рецитира
50
4
 
4
 
! Отговори
СмрадРадев преди 6 месеца
Наздраве за будалите, най-често срещаните сред нашия народ!
49
2
 
6
 
! Отговори
Били са! преди 6 месеца
Били са най-достойните представители на нашия народ, но преди времето на соца. След 1944 г., ако е имало такива достойни, те са били рядкост и са се срещали или сред най-скромните преподаватели, на които НЕ се дава път за кариерно развитие, или тук-там някой майстор на перото е успявал да публикува нещо преди да успеят да му подложат динена ***. Всички останали са ловки ветропоказатели, нищо друго.
48
3
 
9
 
! Отговори
Стоян преди 6 месеца
Всичките Наши Будители ,никога не са били русофили !!!
47
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Колкото повече влакчета и пощи има, толкова е по - висок стандартът на живот в държавата. Това, че Гощо като се качи на Поршето и почне да се фука на мадамата седнала до него, колко е велик и като цапардоса някого на пешеходната пътека, понеже има пари да заплати на съдиите, това означава, че стандарта на живот в държавата е на ниско ниво, даже и поршетата в тази държава да са хиляди!
46
3
 
10
 
! Отговори
Из Преселение в Руси преди 6 месеца
"Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л. Каравелов, В. Левски, Хр. Ботйов, А. Кънчев, П. Волов, Г.Бенковски и пр., са били против официална Русия. Никога те не са апелираликъм нея, защото са знаели, че нейний камшик повече боли от турския..." Русчук, 1-й март 1886 г. Захарий Стоянов. Всички тези истински будители сигурно се въртят в гробовете си като гледат другаря начело на тяхното Отечество.
45
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тоя мерзавец няма право да мърси паметта на будителите. Те са се борили за добруването на България, тоя *** се бори за джоба си.
44
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Така е.... и така ще е ..понеже след идването на Сталин - СССР в българия и след като промени мозъците на Българина в Комунистически Славянски Мозък и промени Историята на Българина, че той не е Българин от Балканите, а е ПраБългарин от не знам си къде дошъл..., Ко искаш.. сега ни управляват хора с променени умствени славянски прабългарски клетки в мозъка!
43
3
 
2
 
! Отговори
карачанаков преди 6 месеца
До Анонимен 11 ,,Будителите са предимно хора от Възраждането на България .......,, И Костя Копейката е от ВЪЗРАЖДАНЕ само че на кого на Русия или на България.
42
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Туй изнасянето на Азбука и обучението им да пишат на Кирилица не е ли отживелица... Туй изнасянето на Православна Религия и ученето на религията на Исуса Христа не е ли отживелица? Туй изнасянето на култура и История не е ли отживелица? Туй изнасянето на производства не е ли отживелица? И ко стана окрадоха ни Азбуката, Религията, Културата, Историята, нарекоха ни славяни и че сме напридошли прабългари и 32 тона злато замина за Москва 1962 да го вардят? Будителите са Българи и са за Българи!
41
6
 
11
 
! Отговори
събуди се радев преди 6 месеца
руската подметка радев е жив?!?!
40
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Гумен Радев, тойс докара Киро, кокорчо и другите шарлатани, сега се готви да управлваля пак с другия шарлатанин гърка Пеканов
39
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Те, политиците, постоянно едни други се обвиняват в публичното пространство... че вредят на интересите на обществото... таааа спъват се още при първата стъпка...