Денков: Преди седмица не знаехме за български заложници

Спазвам закона, заяви той за оставката на шефа на ДАНС
Обновена: 7 ное 2023 11:49 | 7 ное 2023 11:33, Нели Христова
146

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Заложниците на "Хамас" са с български произход. Техните баби и дядовци са живели в България, след което са заминали за Израел. Г-жа Йотова много добре знае, че всичко, което трябваше и можеше да бъде направено – вече е направено. Съдействаме максимално на израелските власти, за да могат да преговарят и да търсят възможности за позитивно развитие на ситуацията. Така премиерът Николай Денков коментира въпроса за вицепрезидента Йотова, която попита вчера, дали заложниците с български произход имат и български паспорти.

Той подчерта, че не е знаел преди две седмици за български заложници, когато в медиите се появи такава информация. Тогава нямахме подобни данни. Но междувременно се появиха. Това беше и причината с г-жа Габриел да заминем за Израел", категоричен е Денков, цитиран от Нова тв.

Премиерът коментира и въпроса с искането да бъде освободен шефът на ДАНС Пламен Тончев.

"Мисля, че позициите бяха ясно казани. Изпратил съм мотивирано писмо до президента, което трябва вече да е качено на сайта на МС. В него има законови мотиви, защо има проблем с председателя на ДАНС. Колкото по-бързо бъде решен този казус, толкова по-добре", подчерта Денков. И допълни: "Това, което мога да направя, е да спазвам закона. В същото време е ясно, че отговорността за националната сигурност е на правителството и лично моя. Затова се надявам президентът да разбере, че позицията му е незащитима в момента".

На въпрос какво ще правят след края на следващата година, когато ротацията на премиерското място изрече, той посочи: "Надявам се, че ще се стигне до ротацията, защото имаме програма, която трябва да изпълним. Дали ще стана премиер зависи от това дали има ясно разписани приоритети – повишаване качеството на живот и преодоляване на демографската криза в България. Ако успеем да поставим тези приоритети ясно на масата, аз имам идея как могат да бъдат решени. Тези идеи трябва да бъдат прехвърлени в управленска програма за 2025-2026 г. Тогава с удоволствие бих се включил отново", посочи той.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел обяви в понеделник, че има двама българи сред заложниците на "Хамас". Добави, че ще има повече детайли, когато има повече информация, за да не се застрашава тяхното спасяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Противен ,продажен краварски прислужник...
49
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Денков и подплатената клика са едни изключително вредни за България хора. Нека тези хора знаят, че на когого помагат - тази съдба ще споделят. Съдбата на лъжци, лицемери, крадци, интриганти, войнолюбци и алчни хора никак, ама НИКАК няма да ви се хареса. Пътя, по който сте тръгнали няма да ви изведе до добър край. Не си правете илюзиите, че вашите "приятели" ще ви защитят.
48
7
 
6
 
! Отговори
Милен преди 6 месеца
Проф. Денков, разменете ги за Копейкин, Румен-фонтана и другите кремълски слуги.
47
2
 
14
 
! Отговори
СМЕХ преди 6 месеца
Чичо ми и леля ми живяха 3 години в Германия, следователно и аз съм германец, искам немско гражданство
46
3
 
8
 
! Отговори
аха преди 6 месеца
Цивилните заложници трябва да бъдат пуснати, независимо от народността им. Другите не са заложници, а военнопленници. Обаче остава едно лошо чувство, че евреите привикаха Молеца и му наредиха за двамата "с български произход". Да може да ни набутат и нас в какамангата, че другите простотии на Сглобката са ни малко. Молците направо опасоха територията.
45
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Неуважаеми г-н премиер, разбирате ли какви последствия може има от този абсурд със заложниците. Казвате, че само толкова ще кажете, че имало двама заложници, заради тяхната безопасност. А защо това не се пази в тайна (че има заложници уж българи), вместо да се тръби по всички медии два дена ? Не е ли по - лошо да се открие това в медията, вместо да се пази в тайна ? Какви са ползите от това ? Какво е това безгръбначие - да правиш каквото ти наредят и то - само глупост след глупост
44
2
 
5
 
! Отговори
Public enemies преди 6 месеца
Как да обясним тоя човек че са ни на някои части от тялото тези евреи с 50 паспорта включително български.
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Краварска пропаганда . Смешни жалки прислужници
42
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
По последни речи на г-н премиер молец, двата фантома са "с български корени". Искам да отбележа, че между българи, български граждани и хора с български корени, има огромна разлика. Има хора с български корени навсякъде по света и то сигурно милиони. Изведнъж просто стана удобно България да бъде нанесена като жертва по някакъв начин и по отношение на заложниците на Хамаз. Пълен смях. А че Израел е убил и осакатил десетки хиляди палестинци, включително и деца, там български корени удобно няма...
41
3
 
20
 
! Отговори
ОСТАВКА! преди 6 месеца
Оставка на некомпетентното и корумпирано правителство!
40
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Как върви Украинската " контричка" другарю Американофил??-:))
39
3
 
22
 
! Отговори
Хмм преди 6 месеца
То и сега не знаем. Това, че на някой дядо му е живял в България не го прави българин. Даже се носят слухове, че смятате да им направите експресно фалшиви български паспорти, за да се води, че България е засегната от атаките на Хамас.
38
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Има много бежанци, които живеят в България. И те ли са български граждани?! Защото баба и дядо живяли в България звучи доста несериозно! Звучи ми като израелците искат да спасят конкретни заложници и привикват лидери от чужди държави, които да ги обявят и за техни граждани. Обявете имената на заложниците от предполагаем произход и бързо всичко ще лъсне
37
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Искането за отстраняване на шеф или зам.шеф на ДАНС се прави от МС и се гласува от МС, а не от отделен министър пък бил той и министър председателя, поне си прочети закона преди да искаш нещо, "академик":) циркаджия си ти
36
3
 
26
 
! Отговори
ФАКТ преди 6 месеца
Най-слабият премиер в историята на България от нейното основаване. Абсолютен фарфалячо!
35
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Родили са се в България ама друг път! Пта баба им сафради може да е била в България и оттам да ги пишат и твх българи, а може и испанци да ги пишат
34
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Явно има доста важни ционистки заложници които Хамас държи и нашите ще им осигурят български паспорти за да ги представят като "българи" само за да бъдат освободени. Нетаняху за това е извикал Габриел и Денков. Няма как да са българи и Хамас да ги държи като заложници. То и Хамас да ги пусне Израел няма да им позволи да напуснат. Та те бомбардират линейки. Стрелят по журналисти. Убиха журналист на Ройтерс въпреки че е обозначен със символ PRESS..
33
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ИМАШЕ ПУСНАТО ТВЪРДЕНИЕ ЧЕ ИМА БЪЛГАРИТОГАВА ОТРИЧАХТЕ ЧЕ НЯМА ТАКОВА НЕЩО ВСИЧКО БИЛО ПРОУЧЕНО И ТОВА БИЛИ ФЕЙК НОВИНИСЕГА КАКВО Е??????? ОСТАВКАТА СИ ДАВАЙ БЪРЗОООООООО НЕГРАМОТЕН Г*Е*Й
32
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
То ти друго не знаеш, освен сутрешната сводка от шефа ти в посолството. Пък той не се вълнува ни от български заложници, ни от българи, ни от България. Какво да ти говори за тях? Гледа само колко слушкате, че ако не слушкате достатъчно да ви смени със следващите марионетки.
31
2
 
7
 
! Отговори
Имаше филм преди 6 месеца
С Бил Мъри - Човекът, който не знаеше нищо - много яка комедия