Емил Радев: Държат ни като заложници извън Шенген

Хвалят ни, а ни отрязват достъпа, възмущава се той
Обновена: 8 ное 2023 09:19 | 8 ное 2023 09:05, Нели Христова
33
Емил Радев: Държат ни като заложници извън Шенген
Снимка: БГНЕС

България и Румъния са държани като заложници извън Шенген заради вътрешнополитически борби в Австрия и Нидерландия. Всички опорки как мигрантският поток минава безпрепятствено през българските граници бяха опровергани.

Това заяви в интервю за БГНЕС Емил Радев, депутат в Европейския парламент от групата на ЕНП, под чиято егида в Брюксел се проведе конференцията на тема "Разширяването на Шенген: Ключовата роля на България за сигурността на границите на ЕС".

С него говорим за ветото на Австрия и Нидерландия за присъединяването на България към Шенгенското пространство, както и ответните мерки, които страната ни трябва да предприеме, за да изпълни националната си цел.

"Не може да хвалят Гранична полиция и МВР, че си вършат добре работата, а от друга гледна точка, чисто политически, да ни отрязват достъпа до Шенген", заяви Емил Радев. "Виждаме, че вътрешнополитическите борби държат България и Румъния заложник вече 12 години вън от Шенгенското пространство".

Евродепутатът отбеляза, че страната ни губи стотици милиони годишно заради това решение.

"Българските туристи стоят по границите с часове лятно време, а чужденците, които искат да влязат в България, също. Камионите ни стоят по границите и транспортният бизнес губи 150 млн. годишно само от това, че с Румъния има граничен контрол. Губят също логистиката, производства и чуждестранните инвеститори в България", припомни Радев.

Той отбеляза, че 12 години извън Шенген, при това без всякакви основания, подхранват евроскептицизма в България.

"За съжаление, все повече и повече виждаме, че в Европа има двойни стандарти", каза Емил Радев.

Политикът подчерта, че в рамките на Европейския парламент е извоювана пълна подкрепа за България, а последната резолюция на ЕП в подкрепа на присъединяването ни към икономическото пространство е доказателство за това.

"С огромно мнозинство се прие последната резолюция. Европейската комисия също ни подкрепя. Остава Европейският съвет и там идва ролята на правителството", заяви Радев.

По отношение на политиката, която България трябва да води, за да се противопостави на ветото, той коментира:

"Не трябва да бъдем толкова меки, защото пробваме това с години - да не ги дразним. Виждаме, че румънците в един момент приеха много по-твърди стъпки. Те наложиха вето на двама офицери от Австрия за НАТО, защото там се иска единодушие. Смятат да заведат и дело в Европейския съд. Дори поканиха ЕП да се присъедини на страната на Румъния".

"Видяхме какви са реакциите на румънските граждани спрямо австрийския бизнес в страната и всичко това в един момент дава други сигнали", подчерта депутатът от групата на ЕНП. Той добави, че към настоящия момент проблемът идва в Европейския съвет.

Радев настоя българската дипломация и правителство да направят всичко възможно и с цената на всичко през декември да има положителен отговор за България и Румъния.

"Ако няма положителен отговор, трябва да се предприемат съответните стъпки. Защо да не се присъединим и към евентуално дело от страна на Румъния. Можем да договорим свободна граница с румънското правителство, така че да улесним преминаването между двете държави, доколкото е възможно. Тези стъпки са на дневен ред и трябва да имаме адекватна реакция, ако за пореден път получим отказ", заяви Емил Радев в заключение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Къв Шенген с руски президент начело на БГ?
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Какъв Шенген, като столичани си избират КГБ кмет?
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всъщност Автрия на първо място по проруски настроения в Европа. Там е бъкано с рашистки нацита. Второ място държи Сърбия, Унгария е чак на трето.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Казаха ни го заобиколно. Заради проруския ни президент е. Никой не ще агент -провокаторив Шенген. И армията на Радев не пази границата, напротив, Митрофанов му е поръчала да пълним ЕС с мигранти.
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не влезем ли до края на годината, да се махаме от този т.нар. съюз. Не е ли унизително да ни държат без основание като прошляци, а да говорят за солидарност. Не са само нашите цър.вули корумпирани, техните са същите, че дори и повече. Стига сме висели по вътрешни граници.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Когато се опитвахме да си защитим интереса ни с Македония кой само западен политик не отиде в Скопие за лична подкрепа! А сега.някой да е дошъл тук? Да е отишъл във Виена да ги натиска?! Много подло отношение!
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Трябва да спрем газа за Австрия. Догодина вече руска газ през Украина няма да има и остава само през нас! Австрийските мошеници веднага ще изпищят и ще се наведат, но не мисля, че ще е добра идея да им пускаме каквато и да е газ.
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"страната ни губи стотици милиони годишно заради това решение".... Не страната, а депутатите.. Страната и народа кучета ги яли...
17
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ти не разбра ли ще вече сте никои бе милиционерски плондер
16
1
 
2
 
! Отговори
Тъжната истина преди 5 месеца
Не ви ли е ясно ще никой не ни има за европейци? И никога няма да станем европейци. Ако имат нужда от нещо наше си го взимат , но ако трябва да дадат нещо - не може, не отговаряте.
15
2
 
7
 
! Отговори
иво преди 5 месеца
В България няма вкаран в затвора нито един политик.И това за цели 33 години.Това е световен рекорд.Тогава за какъв Шенген плаче този????????
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
30 ГОДИНИ БЪЛГАРСКИ МРЪСНИ НОМЕРА. НА ХОРАТА ИМ ПИСНА. НИКАКЪВ ШЕНГЕН, ЕВРОЗОНА И ПАРИ ДОКАТО БЪЛГАРИТЕ НЕ НАПРАВЯТ РЕФОРМИ.
13
3
 
9
 
! Отговори
Видов ден преди 5 месеца
България била заложник,12 години сме чакали,имало двоен стандарт и т.н.Алооо,евродепутата?Това същото се отнася и за нас-народа,от който си се пръкнал и ти!Само че с една корекция :Народът е заложник повече от 30 години на вашата безгранична алчност,корупция,некомпетентност и нехание за съдбата на народа,благодарение на който сте на високоплатени позиции и високо отдалечени от България и нейните съдбини!Като го гледам и слушам,същински богоязлив християнин!
12
2
 
6
 
! Отговори
Гошо преди 5 месеца
Ето че съм прав. Не на нас е нужен ЕС, а ние сме нужни на ЕС като безплатен коридор. Там където ЕС има ползи казва добре, където не орязва и глобява. Още колко години ни трябват за безвизово пътуване до САЩ? И на края, някой може ли да каже как внасяме в ЕС 1 лв. , а получаваме 3 лв.?
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Румъния е цивилизована християнска държава, бунгуристан е мюсюлманска. Вижте коментарите, възхваляващи Хамас, кой ще иска такива талибани?
10
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не, просто махнете президента Радев и проруските партии в парламента - и веднага ще ни приемат в Шенген! Гарантирано. А Румъния през декември ще влезе сама.
9
2
 
5
 
! Отговори
По същество преди 5 месеца
Заложници извън? Гений на мисълта. Казва се - като мръсни кучета. На двора.
8
1
 
6
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 5 месеца
Лигавене , лъжи и представяне на това което се случва в Република България , чрез използване на мнение на номенклатура, която се чуди как да забавлява останалите номенклатури и властта в Република България .
7
3
 
11
 
! Отговори
Зоран за дръжавата преди 5 месеца
За съжаление, Р. България не показа характер в този спор.Битката между Истока и Запада, ще ни държи разкъсана държава и никога няма да си постигаме целите. Ние българите губим основните си ценности, като народ и европеийци защото все се молим на някого и за нещо си...
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Няма абсолютно нищо общо с вътрешно политически борби !!! Трябва да има разлика от господарските и робските държави . Същото важи и за заплатите . А не виждат че реално са по зле и от нас