Гражданският договор вече ще е равен на трудовия за осигуровките

Берачи на гъби и диви плодове ще дължат данък
24 ное 2023 15:11, Александър Попов
43
Гражданският договор вече ще е равен на трудовия за осигуровките
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Граждански и трудов договор се приравняват, като осигуровките се вдигат, решиха депутатите като приеха на първо четене промените в Закона за данъка върху доходите на физическите лица.

Според предложението гражданският договор се третира като правоотношения, които представляват наемане на работа, без да е сключен трудов договор.

МФ се аргументира с мотива, че по този начин се очаква постигането на по-голяма данъчна прозрачност относно доходите, дължимите данъци и задължителните осигурителни вноски.

Въвежда се и алтернативен данък върху дейността по събиране на диворастящи гъби и плодове, с изключение на такива от лечебните растения.
Целта е да се предотвратят възможностите за неплащане на данъци и осигурителни вноски, както и изсветляване на сектора.

С промените в закона се въвежда и данъчно облекчение, чрез което физическите лица да могат да приспадат от общата си годишна данъчна основа 0,5 на сто от платения данък върху добавената стойност, но не повече от 100 лева месечно, съгласно данните от фискални или системни бонове, регистрирани в Националната агенция за приходите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
5
 
43
 
! Отговори
МИСЛЕЩА до ДА преди 6 месеца
Там е проблема, че държавата не покрива вноските на държавните служители, и това е една от основните причини за огромната дупка в бюджета на НОИ. Като икономист смятам, че всеки, който получава трудови доходи, трябва да си плаща осигуровките. Все пак държавните служители като правило са добре заплатени, и би следвало и те да плащат, като всички останали!
18
3
 
45
 
! Отговори
ДА преди 6 месеца
Алоооооу!Значи осигуровки по граждански ще има,а държавните хрантутници,кога ще започват да плащат изобщо осигуровки!?Тази тема нещо все се избягва!Уж държавата ги плащала-бля,бля..А държавата от къде ги взима!Мизер-ни-ци!
17
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Заради таксата върху руския газ на Асен Василев "Булгартрансгаз" задлъжня с 260 млн. лв.
16
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Асен Василев продава 1/5 от държавните обработваеми земи, за да закърпи бюджета си.
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Данъците няма да се вдигат, но за осигуровките не са казали такова нещо...
14
4
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
нЕма пАри, одрусват чувала. Плащаш като по трудов договор, но правата ти като са за граждански. Направено е с цел закърпване на приходната част на бюджета. Вместо да погнат концесионерите, изнасящи българското злато и редки метали на безценица, или пък големите риби, тръгнали да дерат дребните рибки за стотинките им.
13
4
 
41
 
! Отговори
Бай Стоян преди 6 месеца
Държавата е пред фалит. Чудят се от къде да сложат някой лев в хазната за да закърпят положението. Господ да ни е на помощ с тези.
12
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
От ПП-ДБ обещаха да не вдигат данъците, но не са обещавали, че няма да въвеждат нови данъци.
11
3
 
48
 
! Отговори
?!? преди 6 месеца
Няма да им вдигаме данаците на народа, ще им измислим нови такива! Разговор в новия запис на ПП/Дб?
10
3
 
46
 
! Отговори
Безимен. преди 6 месеца
Между другото какво стана със убиеца на Ферарио Спасов?? Данъчните свършиха ли със проверката на къщата му и колата?? От бедните по три ризи ще съдерете да ви плащат а от ..... сам си слагам звездичките че ви зная какви сте ...... в този сайт .Сещате ли се за Андрешко и бирника.Сега ще се сетите предлагам и по 15 процента данък яйце на домашните кокошки да се плащат дирекно на Василев.
9
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Асан е вреден не само за финансите на държавата, а и за финансите на всеки българин. ОСТАВКА! Да приспадаме 0,5 % от платения ДДС. Бихте ли се наели да сметнете какви пари са това? За какво ли ще ги похарчите после?!
8
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нема пари откъде. Трябва да се измислят нови данъци.
7
7
 
47
 
! Отговори
Зозо преди 6 месеца
На второ четене няма да мине. Това е безумието на Асан Василев. ОСТАВКА!!!
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А Селянския договор не се променя остава, както преди.
5
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Бихте ли обяснили какво по-конкретно е "берач" ? Предварително уточнено ли е, че става въпрос за тия които след като наберат продават или ще карат всичко наред ? Ще стане нещо като "кралската гора" където никой не може ни да бере ни да гърми. Само се пита кой е краля ?
4
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Значи вече и бездомниците и просяците с данък. Браво. Като събера 5 кашона от кофите за смет, да ги предам за рециклиране и държавата ше ми гепи два от тях.
3
1
 
23
 
! Отговори
МВР е неадекватно преди 6 месеца
Според полицаите(СДВР) като работя на "Частно" значи не работя , е как да не работя като създавам реален продукт и го виждам с очите си бе д. ебили с пагони!?МВР са сдухани отвсякъде!
2
0
 
29
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 6 месеца
Не съществува такова нещо като "Задължителни осигурителни вноски" в българското законодателство, дори има решения на Конституционния съд по въпроса когато се опитаха да криминализират неплащането на осигуровки.
1
2
 
38
 
! Отговори
Фед Красивия преди 6 месеца
Вече и гъби няма...Кокорчо ви направи на шматки 3 години.Оня па си перка и прави незаконни деца,а държавата в киреча!!!