"Възраждане" и президента са в плато, увеличава се неодобрението към НС

Тренд: 50% от българите не искат предсрочни парламентарни избори
24 ное 2023 11:12, Нели Христова
74
"Възраждане" и президента са в плато, увеличава се неодобрението към НС
Снимка: БГНЕС

"Близо 50% от българите не искат предсрочни парламентарни избори. На местните избори имаше потвърждение за евроатлантическото мнозинство", каза пред bTV социологът Евелина Славкова от "Тренд", която се позова на прочуване изготвено от агенцията.

Проучването на "Тренд" е по поръчка на вестник "24 часа", реализирано в периода между 11 и 18 ноември чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1006 души на възраст над 18 години.

Привържениците на ПП-ДБ най-малко искат предсрочни избори. ГЕРБ-СДС са 50 на 50. Привържениците на БСП, ИТН и "Възраждане" искат да има", уточни тя. "Традиционно Народното събрание е с ниски нива на положително отношение. Тази картина на 48-ото НС не е характерна само за него. Преди при почти всички НС стойностите са много високи при отрицателно отношение и много ниски на положително", каза Славкова. "В изпълнителната власт виждаме повишаване с 5% на отрицателното отношение – стига до 71%“, а положителното е 20%", каза социоложката. Тя припомни, че в последните дни на правителството на Кирил Петков отрицателното отношение бе около 70%, а при Орешарски също бяха такива резултатите.

По думите й всеки кабинет влиза в управлението с по-голям бонус на доверие, но Денков не влязъл с голям бонус. "Това се дължи на политическата обстановка от последните две години. Отрицателните резултати се дължат на отношенията в сглобката, които произвеждат скандали, а не резултати. Обществото смята, че не зависи всички, които се случва в политически план, от премиера Денков и това със сигурност оказва своето влияние."

"При президентската институция няма особена динамика. Цялата драма е съсредоточена върху МС и НС. Президентът се намира в плато. Няма нещо драматично, което да се случва", подчерта Славкова.

"Местните избори не определиха победител. Традиционно в постелекторалните проучвания победителят получава бонус, а другите губят. Няма промяна на електоралната картина", посочи социоложката.

Има леко увеличаване в дистанцията между ГЕРБ–СДС и ПП-ДБ. Но това не се дължи на повишаване на електоралния потенциал на ГЕБР-СДС, а на спад при ПП-ДБ“, добави тя.

"Възраждане" е в плато.
Те се храниха от политическата нестабилност ,а при едно стабилно правителство, те няма от къде да повишат електоралния си потенциал. При ДПС се преповтаря резултата. БСП запасва резултата си, а ИТН са на ръба за влизане в НС", каза тя.

"Предстои да видим заявката на Делян Пеевски да се кандидатира за председател на ДПС как ще се отрази електорално на партията", посочи Славкова.

Проучването на "Тренд" е по поръчка на вестник "24 часа", реализирано в периода между 11 и 18 ноември чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1006 души на възраст над 18 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
БСП-то винаги иска, е така само и само да пречи на обществото.
68
1
 
7
 
! Отговори
Словесна акробатика преди 5 месеца
Искат да кажат, че ППДБ губи електората си..и само 29% от народа подкрепя правителството
67
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Доживяхме путинисти да ни учат на демокрация.
66
4
 
6
 
! Отговори
СДС форева преди 5 месеца
Всичко стана заради Путин. Той ще загуби войната. България е лакмус за руския народ. Щом тук премахваме всичко руско това скоро ще стане и в самата Русия
65
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ГЕРБ-СДС + ПП-ДБ + ДПС са направили правителство и заедно коват нови закони, ами това драги ми руски невестулки е най голямото обединение на демократичните сили от 1998г насам. Дуппе да ви е яко ваща кожа посткомунистически путински смрддливи партенки
64
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако не си колония на САЩ, ще си колония на Русия или Китай. Аз предпочитам да съм колония на САЩ.
63
0
 
2
 
! Отговори
До 63 преди 5 месеца
Описваш член първи от Конституцията на НРБ, но сега такъв закон не съществува. Просто се оправдавате, че сте луузъри и мнозинството от хората не ви приемат насериозно, за да гласуват за вас.
62
0
 
8
 
! Отговори
По същество преди 5 месеца
Смятай каква словесна гимнастика: "Близо 50% от българите не искат предсрочни избори." В превод - над 50% искат.
61
3
 
5
 
! Отговори
До 59 преди 5 месеца
Какво разбираш под балансирана политика и какви са за теб националните интереси? Да оставим Русия да унищожи Украйна, да напуснем НАТО и ЕС и пак да станем руски васали?
60
3
 
3
 
! Отговори
Евроатлатически преди 5 месеца
Тоталитаризъм- може да управлява само партия която е евроатлантическа! Всичко друго е забранено от Посолството! Ако една няма мнозинство, то две или три- ще направим мърджър: ППДБГербСДСДПСБСПИТН в една Не- Коалиция!!
59
3
 
3
 
! Отговори
До 58 преди 5 месеца
Кое му беше тоталитарното на ББ? В Парламента имаше опозиционни партии, президент стана Радев, а по телевизиите Господарите, Слави, Скатаджиите и т.н. се надпреварваха да го плюят и подиграват. Тоталитаризъм е там, където е забранено да се критикува властта!!!
58
1
 
5
 
! Отговори
Тоест само ППДБ преди 5 месеца
Губи електорат, останалите запазват същия електорат..
57
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Искат но пак ще е същото само пари да се харчат
56
4
 
4
 
! Отговори
До 53 преди 5 месеца
Има разлика между това да се съобразяваш с великите сили и да балансираш между тях ( гледайки интереса си) и да си колония на САЩ!
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До До 52..Защо прескачаш Баце ??? По тоталитарно управление , ВИЖДАЛ ЛИ СИ ???
54
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Д.Пеевски и Б.Борисов в затвора,тогава ще се оправиме като държава лека-полека!
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До До от статията.. Ами нали постоянно ПИТАМ : Защо в България имаме национален празник на ''НЕЗАВИСИМОСТТА'' , като се има в предвид , до ден днешен , ОТ КОЙ ЛИ НЕ СМЕ БИЛИ ''НЕЗАВИСИМИ '' ...
52
9
 
4
 
! Отговори
До 52 преди 5 месеца
Не е вярно това, което си написал. Диктатура се нарича държава, в която изобщо няма опозиция, а държавата е съсредоточена в ръцете на един човек. Например - Беларус, Русия, Северна Корея, Китай... Ако бяхме диктатура, Костадинов, Нинова, Трифонов щяха да гният по затворите, както руските опозиционери. Точно обратното, България е прекалено либерална демокрация, където никой не се съобразява с нищо и никого.
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Преди години , смениха /депутатите ни / , закона , заради цар СимОн две , за да може и със СРЕДНО образование да се става Премиер или Президент .. Жалки истории !!!!
50
3
 
5
 
! Отговори
До от статията преди 5 месеца
И? Кога е било по-различно? Пет века са ни командорили турците, после руснаците, немците, пак руснаците и сега американците. Сериозно ли някой си мисли, че България може да провежда независима политика без да се съобразява със силните на деня???