Габриел обясни защо си тръгна от ОССЕ: Не искам да съм заедно с държава, обявила ни за "неприятели"

Нещата в кабинета вървят в добра посока
2 дек 2023 11:22, Нели Христова
372
Габриел обясни защо си тръгна от ОССЕ: Не искам да съм заедно с държава, обявила ни за "неприятели"
Снимка: БГНЕС

Не мога да бъда на една маса с хора, които имат антибългарски и антиевропейски прояви. Това заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел, предаде БГНЕС.

Габриел коментира участието ни на срещата на ОССЕ в Скопие. Тя посети РС Македония за няколко часа и си замина преди пристигането на руският външен министър Сергей Лавров.

"Бях в Скопие, за да уважа председателството на ОССЕ. Освен това имаше вечеря на европейските лидери, където всеки един от нас трябваше да заяви, че ние сме там, защото не искаме да подпишем смъртта на ОССЕ", каза външният министър.

"След тази вечеря не смятам, че присъствието ми трябваше да е физическо там, затова съм си тръгнала. Не искам да присъствам с представители на държава, която ни е определила като неприятелска“, каза Габриел.

Вицепремиерът коментира дали ще се стигне до ротация и стабилно ли е правителството на акад. Денков.

"Нещата са различни в добра посока.Излизат двете основни партии, които подкрепят правителството и казват, че има нужда от механизъм, който позволява да се правят назначения, да се вземат решения. Само да напомня, че говоря за това от месец май, още преди съставянето на правителството. Самият факт, че има много голяма яснота и можеш да отстъпиш крачка назад в името на това да има прозрачност при вземането на решения, в името на това да има механизъм, който да даде устойчивост на процеса на вземане на решения. Това е положително", каза тя.

По отношение на кадровите промени начело на НЗОК, Габриел напомни, че е външен министър и вицепремиер, а не политически лидер. "В името на това да има процес, който да е валиден за всички назначения, се направи крачка назад и за единия и за другия кандидат. Никой не е прекрачил границата на правомощията си", каза тя и добави, че са един екип.

Не подхождам по никакъв начин с презумпцията, че някой трябва да бъде сменен, добави Габриел на въпрос дали ще има смяна на министри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


372
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дръж приятелите си близо, а враговете си още по-близо е казал мъдрият Сен Дзъ.. но Марийка е чела само менюто на банкета и дотук!
216
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А бе то хубаво е да не стоиш до неприятели, ама да питаме кой пръв започна, и кога? Още преди 30+ години някои се взеха насериозно за това, кой ни е партньор и кой неприятел.
215
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И, кво, излиза, че отишла до там да похапне и да се върне. Те и Лена и Киро ги правеха такива, ама ползата за България де е? Само не разбрах на Киро с аЙроплана ли се е върнала, дет го пусна до Скопие с еФтините билети?
214
3
 
15
 
! Отговори
az преди 5 месеца
никаква дипломация няма в тебе"жираф" в библията го пише дори и да е бандит Господ е сядал с него на една маса, та КОЯ СИ ТИ, ЧЕ ДА БИЧЕШ ПАРЧЕТА ? За нищо не ставате бг. министри, нямате капка съвест, как да имате та вие постоянно сте със сабути ***.....
213
0
 
14
 
! Отговори
До 234 преди 5 месеца
Не! Министрите на Балтика и Полша бойкотираха срещата и изобщо не дойдоха! Тоя жираф знаеше че Лавров ще присъства но дойде да се наяде :)
212
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Г-жо Неделева-Габриел, тръгна си, защото разбра, че Държавния секретар на САЩ Блинкен си е тръгнал, за да не се среща с г-н Лавров, така че искаш да спечелиш червена точка от САЩ. Тръгнаха си външните министри на прибалтийските държави и на Полша, другите останаха. Струва ми се, че САЩ не е европейска държава. Маре, Блинкен си тръгна преди теб. Почти всички западноевропейски държави начело с Германия купуват руски нефт. Ние -не,защото Пеевски иска да прилапа НХК. Няма как да стане
211
1
 
7
 
! Отговори
въй преди 5 месеца
Тази жена може да се "обръща" колкото си иска, мисля, че промяна на световната политика отново ще се обърне. Не и вярвам!
210
1
 
10
 
! Отговори
Смеете се на макетат преди 5 месеца
Че са албанска и сръбска колония, но дори те имат достатъчно свобода да песнат самолета на Лавров над собственото си въздешно хространство.. А ние в България не..
209
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И ние не искаме да те гледаме но ни се натрапи нахална Дългошиева.
208
2
 
7
 
! Отговори
До 227 преди 5 месеца
Аа това е било Не ядене и Не Маса! А сглобка! Има разлика ;)
207
0
 
16
 
! Отговори
Даже Макетата преди 5 месеца
Могат да организират среща от такъв формат с 50 държави и имат достатъчно дипломати за това! София е трета глуха, по задънена колония и от Македония!!
206
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мария Габриел не става за Дипломат. Главното задължение на Дипломата е да седи на една маса със всички, които имат отношения с България, приятели или врагове. Това са хората, които трябва да забравят личните си пристрастия, за благото на Родината си, независимо дали им харесва или не. Нацистите също са подписали Капитулацията на Нацистка Германия, макар да не са го искали. Зеленски има същият проблем.
205
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Абе, Марийке, знаеш, че Лавров и делегацията му са на срещата, но отиваш. Там изведнъж се сещаш, че няма как да седиш на една маса с такива хора и се изнасяш. Are you serious? Га едохте, на различни маси ли седехте?
204
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На мен така ли ми изглежда или е истина, че на снимката Габриел е с обърнат прарославен кръст? Като украшение.
203
2
 
15
 
! Отговори
до 218 преди 5 месеца
Мда, добрият дипломат не бива а поставя личните си интереси и предразсъдъци над националните. С държанието си Габриелова показва на всички че е най-обикновен айдук и *** като всички останали в парламента.
202
2
 
17
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 месеца
Неубедително, Марийке. Крайно неубедително. Такива като теб ще докарат ядрената война. Не оправдаваш доверието като външен министър, а цирковете, които очакват народа ни от март (когато станеш премиер министър) мога да си представя от сега. Постарай се да научиш разбираем български език и престани да бълваш глупости. Нищо лично. Дори си по - зле от Киро, като задрънкаш глупости. Имам приятел от Хаджидимово, твоите съселяни се срамуват от теб.
201
2
 
15
 
! Отговори
Пълна шизофреничка преди 5 месеца
Като Бойко, хем отива та срещата хем я бойкотира! Хем е в коалиция хем не! Хем пускаме самолета на Лавров, но без самолета и Мария Захариева! Шизооо!
200
2
 
11
 
! Отговори
Бях там за яденето! преди 5 месеца
. . . Освен това имаше вечеря на европейските лидери . . . За мен всичко е ясно! Поне да беше казала какво е имало за ядене!
199
0
 
9
 
! Отговори
хи-хи-хииии...... преди 5 месеца
Гаргамел май не знае, колко уши има по главЪтЪ си........
198
1
 
19
 
! Отговори
Въпрос преди 5 месеца
Тя знае че Лавров ще присъства! Защо изобщо и отишла тогава???