Радев наложи вето за пращането на бронирана техника за Украйна

Върна в НС Закона за ратифициране на Споразумението
Обновена: 4 дек 2023 18:49 | 4 дек 2023 10:19, Александър Попов
617
Радев наложи вето за пращането на бронирана техника за Украйна
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента Закона за ратифициране на Споразумението, с което България предоставя безвъзмездно на Украйна бронирана транспортна техника. В мотивите към ветото е отбелязано, че народните представители не са били достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което ги поставя в невъзможност обективно да преценят дали предоставяната техника е с отпаднала необходимост, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Румен Радев подчертава, че не са взети предвид нито военновременните задачи, вменени на МВР, нито нуждите на Главните дирекции „Гранична полиция“ и „Пожарна безопасност и сигурност на населението“. Предоставяната на Украйна бронирана високопроходима транспортна техника би могла да се ползва именно при охраната на българската граница и за оказване на помощ на населението при бедствия и аварии, включително в трудно достъпни зони. „Воден съм от убеждението, че сигурността, здравето и живота на българските граждани следва да бъдат първостепенен приоритет“, заявява президентът.

„Пресни са примерите от наводненията в Карлово и Царево, когато Министерството на вътрешните работи отново разчиташе на способностите на Българската армия, за да изпълни своевременно и ефективно законово установената си мисия. Случаите, когато службите за защита на населението ще се сблъскват с подобни предизвикателства ще зачестяват и това налага укрепването, а не отслабването им“ е позицията на държавния глава.

В мотивите си Радев заявява, че със Закона за Ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника, подписано в София на 8 август 2023 г. и в Киев на 13 ноември 2023 г., България се лишава от военна техника с наличното към нея въоръжение и резервни части. Като държавен глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България съм длъжен да обърна внимание за възможните негативни последици от това решение и да предоставя възможност за ново обсъждане.

Видно от мотивите, придружаващи закона, както и от предшестващото го Решение на Народното събрание от 21.07.2023 г. за допълнително предоставяне на военно-техническа подкрепа за Украйна, техниката, която България се задължава безвъзмездно да отдаде следва да е „с отпаднала необходимост за нуждите на Министерството на вътрешните работи“. Считам, че това обстоятелство не е достатъчно добре обследвано от народните представители.

От дискусиите при приемането на законопроекта в Народното събрание е видно, че голяма част от тях не са били запознати с конкретния списък на предоставяната техника към момента на гласуването, което ги поставя в невъзможност да преценят дали тя действително е с отпаднала необходимост. Във водещата парламентарна комисия по отбрана само един неин член е взел участие в обсъждането, а от дебатите в пленарната зала става ясно, че едва няколко народни представители са се запознали с Приложение № 1 към Споразумението. Провеждането на двете гласувания в рамките на един ден допълнително ограничи възможността на депутатите да се информират за точните параметри на Споразумението, преди да го ратифицират.

Така не са взети предвид военновременните задачи, вменени на Министерството на вътрешните работи. Тяхното изпълнение е поставено под въпрос без наличието на бронирана техника, а с такава, след изпълнение на споразумението, министерството няма да разполага. Лишаването на Министерството на вътрешните работи от способности не е съпътствано с каквито и да било постъпки за придобиване на нова бронирана техника. Не е известно дали такова е планирано и за кога. В проекта на Закон за държавния бюджет за 2024 г. не са предвидени средства за придобиване на необходимото за изпълнение на военновременните задачи на МВР оборудване, заявява Радев.

Още повече, че и в момента Главна дирекция „Гранична полиция“ не разполага с достатъчно количество от нужната й високопроходима техника. Понастоящем този дефицит се компенсира с транспортна техника от Българската армия. Предоставяната с това Споразумение на Украйна бронирана високопроходима транспортна техника би могла да се ползва при защитата на българската граница – въпрос от съществена важност, както за вътрешната сигурност, така и за изпълнението на външнополитическия приоритет на страната за пълноправното присъединяване на България към Шенгенското пространство. Такава техника е особено необходима на фона на лошото състояние на прилежащите към възпиращото съоръжение пътища, които са истинско изпитание за разполагаемата в момента техника.

Важно е да се отбележи, че предоставяната техника е особено подходяща за ползване във високопланинските погранични райони и при тежки зимни условия. Това е особено необходимо за изпълнението на мисията на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, призвана да оказва помощ на населението при бедствия и аварии, вкл. в трудно достъпни зони. Пресни са примерите от наводненията в Карлово и Царево, когато Министерството на вътрешните работи отново разчиташе на способностите на Българската армия, за да изпълни своевременно и ефективно законово установената си мисия. Климатичните промени предполагат, че случаите, когато службите за защита на населението ще се сблъскват с подобни предизвикателства ще зачестяват, което налага укрепването, а не отслабването им.

Предвид изложените мотиви и убеждението, че сигурността, здравето и живота на българските граждани следва да бъдат първостепенен приоритет, упражнявам правото си по чл. 101, ал. 1 от Конституцията на Република България да върна за ново обсъждане Закона за Ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника, подписано в София на 8 август 2023 г. и в Киев на 13 ноември 2023 г., заявява още Радев.

Още вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


617
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
338
1
 
2
 
! Отговори
Очилатко от БАН преди 5 месеца
Може да дадат няколко транспобронетьора на нас, да се пробваме да ги модернизираме - електрифицираме, самият Фердинанд Порше през Втората Световна е изобретил електрически танк, кой не вярва да провери в уЙкито - VK4501
337
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
МАГНИТСКИ НЯМА ПРАВНО ДЕЙСТВИЕ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ. ЕДНА ГОЛА ДЕКЛАРАЦИЯ И НИЩО ПОВЕЧЕ.
336
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
САЩ нямат пари и време да помагат на УкрайнаБюдженият директор на Белия дом предупреди с писмо КонгресаПрочети още на: https://dnes.bg/usa/2023/12/04/sasht-niamat-pari-i-vreme-da-pomagat-na-ukraina.591240СВЪРШИЛИ СА ПАРИТЕ А НИЕ САТЕЛИТЕТЕ СМЕ ПО-БОГАТИ И ИМАМЕ... НО ОТ СЪВЕТСКО ВРЕМЕ
335
6
 
5
 
! Отговори
до !! преди 5 месеца
Ей льольo, не всеки, който е против украйна е съюзник на Путин. Аз примерно смятам че и Украйна и Русия заслужават масово унищожение, пълна изолация и методично изтребване на населението. Да не мислиш че щатите и Великобритания желаят доброто на Украйна като пращат оръжия там? Баси и малoyмната гмеж дето е налазила публичното интернет пространство!
334
23
 
8
 
! Отговори
!! преди 5 месеца
Радев е слуга на путин - позор. Срам ме е, че имаме такова същество за президент :(
333
0
 
11
 
! Отговори
Британски учЕн преди 5 месеца
Да ги дават на гражданска защита, ако са били на МВР значи някои имат водни оръдия, стават за гасене на пожари.
332
13
 
4
 
! Отговори
Тодор преди 5 месеца
Тоя е за озаптяване, не финансовия министър.Всъщност тоя не иска да имаме отбранителна система против евентуалва инвазия на русия
331
5
 
30
 
! Отговори
Itso преди 5 месеца
Браво на Радев, истински политик и патриот!
330
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Бе от какъв зор ще им пращаме безвъзмездно? Че и точно пък на тия нацисти терористи? Едно време харизахме едни танкове на македпнците. Никаква благодарност и досега само плюят по нас.
329
4
 
7
 
! Отговори
Боби преди 5 месеца
До Така е ... "Настъплението на НАТО към Русия започна с Анексията на Крим" СЕРИОЗНО??? Хорица Вие все едно след 1991 година групово сте получили постоянна Амнезия??? НАТО като идеология се *** с първите Войни след разпада на СССР Тази на територията на Югославия, Къде с лиценз от ООН къде без. Годината е 1992 тъкмо е свършила Първата Иракска ПРАВИЛНА както всички я наричат Война. От там се почва стремеж към световна хегемония
328
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Е като не стават за нищо на Украйна,каква работа ще им вършат?Май нещо нещата се разминават или да се бием в гърдите,че сме дали,а някой да купи после други и да извърти една далавера,ама като Ф-16 само на хартия,а иначе парите са дадени.Като им дава акъл Джонсън да воюва да им дава и БТР-и и танкове,и каквото искат,а не ония им министър да разправя,че не са склад за оръжия,а нашите Слуги да се напъват да се докажат.Тоя конфликт си е на украинците да се оправят.
327
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
СГЛОБКАТА АТАКУВА ПРЕЗИДЕНТА.
326
12
 
10
 
! Отговори
ПИТАНЕ преди 5 месеца
Ако приемем,че РР казва истината,тогава защо при толкова бедствие не алармира,че има техника която може да се използва?И защо гербетие не са я използвали?РР е на нож с правителството и смята,че каквото каже хората ще го приемат за истина.Видно е,че недолюбва Украйна и подкрепя негласно Русия,защото нито веднъж ясно и категорично не осъди нападението.Неговата позиция допълнително ни прави неприемливи в ЕС,никой не гледа сериозно на нас.Зеленски така го шамароса,че РР още си ближе раните.
325
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
САМО ЕДНО СЕ ЗАБЛУЖДАВАТЕ АКО ТЕЗИ МАШИНИ ОСТАНАТ В БЪ ЛГАРИЯ ТЕ ПАК ЕДВА ЛИ ЩЕ СЕ ПОЛЗВАТ ЗА ЕНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. ИЛИ ЩЕ ГИ ПОЛЗВАТ ДА ИЗСЕКАТ И ИЗВЛЕКАТ ПО-БЪРЗО ГОРИТЕ ИЛИ ЗА ДРУГА ДАЛАВЕРА.
324
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тошко Йорданов: Под формата на евроатлантизъм се оформя голямо разграбване на държаватаСглобката не е евроатлантическа, а сглобка Магнитски според шефа на ПГ на ИТНПрочети още на: https://dnes.bg/politika/2023/12/03/toshko-iordanov-pod-formata-na-evroatlantizym-se-oformia-goliamo-razgrabvane-na-dyrjavata.591133
323
4
 
1
 
! Отговори
абе преди 5 месеца
за какво им са тия катафалки - 10 укри вътре, една ракета в тоя ковчег и става на прах, даже и черни чували не им трябва!
322
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Прав е Радев. Браво на президента.
321
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Зеленски реално е най-ефективния руски асет. Потопи 404 и с неговите актьорски умения завлече и западното обществено мнение в блатата на украинската степ, от които няма измъкване.
320
5
 
14
 
! Отговори
Има някакъв резон преди 5 месеца
Да се анализират първо нуждите на България и тези мощни верижни машини да бъдат на разположение при такива природни явления като бури, циклони, наводнения и снежни виелици, където друга техника няма как да се справи. На първо място е БЪЛГАРСКИЯТ ИНТЕРЕС и нуждите на държавата България, а след това са нуждите на другите, на които ние и без друго много помагаме.Даже свръх много на фона на всеобщата бедност в държавата ни!
319
9
 
19
 
! Отговори
БРАВО! преди 5 месеца
точно това съм мислил и аз! браво, г-н Президент! Вие останахте единствения стожер на БЪЛГАРЩИНАТА в нашата разнебитена република! БРАВО! - българския народ е с Вас!