Славов: Трябва прецизиране за двойното гражданство и властта

Според него е добре да се ограничи до хора от страни от ЕС и НАТО
23 дек 2023 18:46, Александър Попов
72
Славов: Трябва прецизиране за двойното гражданство и властта
Снимка: БГНЕС

Правосъдният министър Атанас Славов коментира промените в Конституцията, свързани с възможността хора с двойно гражданство да стават депутати.

„Важна е темата за двойното гражданство и то за българските граждани по рождение, които имат и друго гражданство. Една четвърт от българските граждани са извън територията на страната, трябва да намерим начин за приобщаването им в политическия живот. Може би това е такъв опит”, заяви Славов пред Нова тв.

Той подчерта, че не е участвал в изготвянето на тези текстове и редакции. „Процесът свързан с двойното гражданство изцяло се разви в парламента. Конституционният съд ще реши дали е грешка да не се иска уседналост", каза министърът.

„Не казвам, че няма риск – министрите, народните представители имат достъп до класифицирана информация”, призна той. Славов обаче приема идеите двойното гражданство да бъде разрешено само за страни от ЕС и НАТО. „Като убеждение не съм далеч от тази мисъл”, каза Славов.

Според него трябва да има прецизиране. „Считам за важно да ограничим гражданството в нашите съюзници и партньори, от държави, които ни обявяват за вражеска страна”, каза Славов.  

Правосъдният министър каза още, че не се притеснява, че текстове от Конституцията, ще бъдат дадени на КС. „Убеден съм, че ключовите промени, ще издържи на конституционен контрол. Като министър на правосъдието за мен е важно в съдебната власт да са направени правилните неща и съм убеден, че това е така”, допълни правосъдният министър.

Министърът коментира и критиките на държавния глава Румен Радев срещу промените, с които се ограничават правомощията на президента при избор на служебен премиер.

„Изненадан съм от силния език, който използва държавният глава. На него му подхожда по-умерен изказ. Важно е за нашата конституционна система да няма центрове на абсолютна власт, независимо дали ще е парламентът, президентът или изпълнителната власт”, каза правосъдният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Колко пъти съм казвал...Психично болни и членове на ,,Възраждане" да не се изказват по тези въпроси
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Стига с това натрапване на свръхдоверие. Какво ще стане като ограничиш изискването на гражданство до страни от ЕС и НАТО? Това по никакъв начин не спира техен гражданин да вреди на интересите на България или да работи за страна извън тях.
10
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Трябва разбира се да се изпипа.Но преди всичко да се потърси опитът на други държави...Без Русия и Северна (грешка)Корея .
9
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Трябва разбира се да се изпипа.Но преди всичко да се потърси опитът на други държави...Без Русия и Южна Корея .
8
0
 
12
 
! Отговори
$ преди 5 месеца
Проба грешка.Тази конституция чия идея е?Президент с двойно гражданство депутати също. Да не си мислят Куклите ,които я приеха ,че ще останат депутати.Нее, Асан президент,*** Ял Салам министър председател другите все туристи от Афганистан и други......
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Щеше да е по-лесно просто да бяха записали в конституцията че Територията се управлява от Посолството чрез сглобки и Матряла му се подчинява. Щеше да изчерпи всички въпроси.
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Според него е добре да се ограничи до хора от страни от ЕС и НАТО"-------------Това не са благонадеждни страни, особено след като немците разкриха, че "съюзникът" им САЩ ги шпионира и има къртици в разузнаването им. Само хора родени и израстнали в България трябва да имат право да стават депутати. Всичко друго поставя в риск националната сигурност, тъй като депутите също така имат достъп до класифицирана информация.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Въпроса е принципен а не от коя страна може и от коя не . Става въпрос за права а не за геополитика . Как може такива неграмотници да стигат до властта ? Поне кажете от коя псевдопартия е този гол о.хлюв та да не се гласува за нея .
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
сега се сетиха че може руснаци да станат депутати и министри!
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нима от посолствоТО има индикация за прецизиране?!
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мумията се завръща....
1
0
 
8
 
! Отговори
смешник преди 5 месеца
Колкото прецизиране на парапета , толкова и трябва на това дето остана от държава от вас .