Държавната лаборатория на "Капитан Андреево" ще работи от януари

Министър Вътев: "Евролаб" не се връща, там застава държавата
28 дек 2023 15:01, Анисия Иванова
2
Държавната лаборатория на "Капитан Андреево" ще работи от януари
Снимка: БГНЕС

Държавната лаборатория за изследване на пестициди на граничния пункт "Капитан Андреево“ ще заработи в началото на следващата година, уверяват от Министерството на земеделието. След като беше отстранена частната лаборатория, която имаше над 10-годишен монопол върху контрола на вносните плодове и зеленчуци, всички проби все още са превозвани и изследвани в София.

Към момента проби за целта на официалния фитосанитарен контрол на граничния пункт не могат да бъдат изследвани, тъй като частната лаборатория, която извършваше тази дейност там, е с прекратен договор от страна на държавата след дълги спорове между двете страни.

Пробите, които вземат инспекторите на Агенцията по храните на граничния пурнкт, се превозват до държавна лаборатория в София, което забавя процеса. Въпреки това, от Агроведомството са категорични, че в последните месеци капацитетът на лабораторията в София е увеличен и сега там могат да бъдат изследвани 80 проби за денонощие при 50 възможни преди.

Увеличен е и броят на проверяваните камиони - до 500 за едно денонощие. В отговор на въпрос на БНР за вероятността след съдебни решения частната "Евролаб" да се върне на границата, министър Вътев беше лаконичен: "Евролаб" не се връща на "Капитан Андреево". На "Капитан Андреево" застава държавата"".

За целта депутатите дори приеха изменение на законодателството, според което на граничните пунктове в страната частни оператори няма да имат право да изграждат лаборатории за нуждите на официалния контрол. Подобни изследвания ще може да прави само държавата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Koнтpaбaнgиcти, "Днec.бr" ви nycka инфo, чyвaтe ли? Имaтe 4-5 gни ga geйcтвaтe...
1
3
 
5
 
! Отговори
Маркс преди 3 месеца
Какво мислят копейките?