Наталия Киселова: КС е сериозна лъжица и не е за всяка уста

Кои от промените в Конституцията могат и трябва да бъдат оспорени
28 дек 2023 21:30, Красимир Ангелов
23

Кои от промените в Конституцията могат и трябва да бъдат оспорени от Конституционния съд?

"Целият закон може да бъде оспорен. Все още има спор за това дали беше необходимо по-високо мнозинството. 180 гласа бяха необходими за второ и трето гласуване, 160 беше втората възможност. За част от промените има вътрешно напрежение в конституционните текстове. Те се отнасят както до квалифицираните мнозинства, с които ще се избират органи, така и за ограничаване на правомощията на служебното правителство", коментира преподавателят по Конституционно право доц. Наталия Киселова в студиото на "Денят ON AIR".

По думите ѝ не силният парламент прави една република парламентарна, а "онази динамика между правителството и Народно събрание, при която НС има възможност да влияе върху политиката, без да изземва правомощията на правителството".

"Скептична съм по отношение на оспорването в Конституционен съд. Ако наистина бъдат номинирани и избрани за конституционни съдии председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС и съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ, това са силно политизирани лица, чиито юридически качества мога да поставя под съмнение", заяви Киселова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че по отношение на двойното гражданство така е дадена нормата, че е достатъчно народните представители да са живели само 18 месеца в страната и да имат българско гражданство, "сякаш не е задължително да са на 21 години и да не изтърпяват лишаване от свобода". Според Киселова бързането се е отразило на всяка една от разпоредбите.

"Основната цел беше да бъде защитен съда. Стремежът да направим съда независим и да не му влияе прокуратурата, доведе до това политическият компонент във Висшия прокурорски съвет да надделее до такава степен, че избраните от Народното събрание да могат изцяло да се произнасят върху кадровите въпроси в прокуратурата", коментира Киселова.

По думите ѝ мястото на определени хора е в НС, а не в Конституционния съд, защото "това е сериозна лъжица и не е за всяка уста".

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Ангелина преди 4 месеца
Конституционния съд има нужда от много хора с носители на морални и професионални качества ,от типа на Янаки Стоилов .
16
1
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 4 месеца
с цър-ву-ли не се излиза на глава с 35 процента изб активност направихафатални грешки набутаха ни в списък на неприятелски държави индивиди сдвоино гражданство могат да бъдат депутати министри и агенти на чуждидържави и др
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Танас от Разград,Деса от Дулово,това се "родолюбците",които гледат вече към КС.Това са демагозите,които използват партиите си за лична изгода,вместо за благото на хората,пред които обещаваха за добруването им. Сайтовете у нас,са като клапани за отпушването на ненавистта към субектите окрадили държавата ни.Кучетата си лаят,банк. сметки се пълнят и керванат си върви.
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Защо тази некадърница с киселата си уста мисли, че е овластена да критикува и коментира решенията на КС???? От коя дупка изпълзя това недоразумение, и до кога ще ни го натрапвате????
13
2
 
2
 
! Отговори
весела оферта преди 4 месеца
Мисля, че най-подходящ е професор Тагарев. Да направи едно тълкувателно решение, че нашата конституция е наредба или подлистник, приложение номер едно към украинската, за да не стават недоразумения. Така де западът шикалкави и не им помага, редно е ние да сме флагман в това отношение. Да си дарим целия държавен бюджет за години напред. Само така ще ни приемат в Шенген комплектно и визите ще паднат за Марианските острови, отвъдморски протекторат на бай Брадър.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Лошо ги отряза!
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Непременно депутати ли трябва да се излъчат за контитуционни съдии. Нима няма други хора, които са професионалисти, морални и далече по- достойни!21767
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
употребена да им хвали конституционната реформа, сама натискаща се да си продаде мисълта... резултата е горчив само за нея, ама късно започва да го разбира. А честити конституционни съдии без ден юридически стаж. Деса отвсякъде е доказала че не отказва никакъв пост.
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Жената прави компания за няма и 3 хиляди лева на месец, направо без пари слушайте я внимателно :)
8
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тая гуда не беше ли крала от труда на други?
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Киселова, ти чак сега ли се събуди? Нали довчера им ръкопляскаше на великите шашми на ПП-ДБ и ни обясняваше колко компетентни ни са? Като и ти участва в обръщането на каруцата с лакейските си интервюта по пеевските телевизии, що сега не ти отърва? Продажница си ти.
6
1
 
11
 
! Отговори
Каква лъжица,бе преди 4 месеца
Киселова?КС е направо черпак,но ние имаме умно-красивитет,който може да лапне не само черпак,но и бака наведнъж.Титани на правото,начело с Лена-парапетката,Миро баджанака,Христо дългоноси,малкия генерал,командвал дивизии и армии(абе не е,но така го величаят джурнаглистите)и куп други "прависти"
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Десислава Атанасова и Христо Иванов, заедно, в нерушим съюз, като бъдещи членове на КС, обединени, носещи великите идеи на европейските ценности и на евроатлантическите системи за колективна сигурност, просветлени, осъзнати и обединени, ще поведат българското правосъдие към славни върхове!
4
8
 
5
 
! Отговори
Има нещо гнило преди 4 месеца
след като тази тъмна балканска личност непрекъснато я лансират да дава оценки и така е във всяко гърне мерудия.
3
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Малко умна и малко неумна жена. Някъде по средата
2
0
 
2
 
! Отговори
Бизнесмен с Ауди преди 4 месеца
Не мога да ги разбера що все се карат и се съдят един друг? Да пратят адвокатите си да се оправят сами, а те да вземат корпоративния джет и да отидат на Малдивите за един уикенд. Да вземат няколко секретарки, да пратят пилота да докара кашон вино от Аржентина, да вземат един цял хотел да не им се пречкат туристи и това е. Проблемите сами ще се оправят.
1
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Що пък трябва да "са на 21 години и да не изтърпяват лишаване от свобода"? Според мен е достатъчно да са български граждани.