През 2023 г.: Нов кабинет – нова военна помощ за Украйна, Радев пробва с вето

Украинският президент Володимир Зеленски благодари за подкрепата
31 дек 2023 08:48, Александър Попов
111
През 2023 г.: Нов кабинет – нова военна помощ за Украйна, Радев пробва с вето
Снимка: БГНЕС

България подкрепи Украйна с различна военна помощ през 2023 г. във връзка с продължаващата вече втора година война между Русия и Украйна. Страната ни изпрати няколко пъти въоръжение на Украйна, след като парламентът прие решения за военна подкрепа.

Докато в началото на годината военната помощ, която страната ни предоставя на Украйна, беше засекретена, то през декември парламентът взе решения, които показаха на обществото какво България ще изпрати на Украйна.

Първото решение на парламента за военна подкрепа за Украйна

България ще изпрати военна и военно-техническа подкрепа на Украйна, прие парламентът на 9 декември 2022 година. Съгласно решението списъкът с въоръжението остана засекретен.

В началото на тази година, по време на заседание на Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна, тогавашният служебен министър на отбраната Димитър Стоянов посочи, че България предоставя военна и военно-техническа помощ на Украйна в изпълнение на решението на Народното събрание. В края на март Стоянов заяви, че служебно правителство не подготвя допълнително споразумение за предоставяне на допълнителна военна и военно-техническа помощ. „Българската армия е предоставила това, което може; ние сме под нормативите със запасите, така че няма как да бъде предоставена допълнителна военна помощ и съответно – мунициите, които се търсят“, обясни Стоянов.

Ново правителство – нова военна помощ за Украйна

България подготвя нов транш военна помощ за Украйна, съобщи настоящият министър на отбраната Тодор Тагарев в края на юни. Помощта е според украинските потребности и нашите възможности, както е решило Народно събрание на 9 декември м.г., добави Тагарев.

На 26 юни Министерският съвет прие нов пакет от военна и военнотехническа помощ за Украйна в изпълнение на решението на парламента. Вторият пакет военна помощ за Украйна е много подобен на първия по обем, изпратен от служебното правителство, каза министър-председателят Николай Денков.

В края на септември Народното събрание реши България да предостави допълнителна военна помощ на Украйна, която включва неизправни зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р в управление на Министерство на отбраната, и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие c калибър 5,56x45 мм с отпаднала необходимост за нуждите на Министерство на вътрешните работи. Парламентът одобри в началото на декември допълнителна военна помощ на Украйна - неизправни, с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети от различен тип, намиращи се във Въоръжените сили на България, които да се използват за подсилване на противовъздушната отбрана на Украйна.

На 22 ноември парламентът одобри предоставянето на Украйна на бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, а няколко дни по-късно президентът Румен Радев наложи вето. На 8 декември Народно събрание отхвърли ветото на държавния глава и по този начин реши страната ни да изпрати около 100 бронетранспортьора от складовете на МВР.

Румен Радев неведнъж посочи, че оръжията няма да прекратят войната в Украйна

Нашите управляващи се опитват неистово да ни убедят, че, изпращайки военна помощ, те повишават нашата сигурност. Напротив, всички виждаме, че този конфликт се задълбочава категорично, жертвите стават все повече. Колкото повече оръжие поглъща, толкова повече загинали хора и разрушения, толкова по-голям риск, толкова повече ще се точи тази война, коментира президентът в средата на юли.

Благодарности от украинския президент Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски благодари за подкрепата за Украйна с послание в платформата Х (предишно наименование Twitter - б.ред.).

„Благодарен съм на българския парламент за препотвърждаването на доставката на БТР-и за Украйна, както и за новия пакет военна помощ. Благодаря на политическите лидери Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков. С това решение ние укрепваме нашата Европа и браним свободата!“, написа Зеленски.

През годината се състояха и различни демонстрации в подкрепа на Украйна и изпращането на военна помощ, както и такива против изпращането на оръжия и за запазване на неутралитет./БТА, Николай Трифонов

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още по темата: украйнавоенна помощ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Професоре, в СУ няма да те приемат на работа. Шмекери и лъжци си имат достатъчно. Така че бягай посланик я в Сирия, я в Иран.
88
1
 
5
 
! Отговори
тя преди 4 месеца
Глуповатата физономия на Академика !
87
0
 
3
 
! Отговори
Милиардер преди 4 месеца
Новата 2024 г. вече започна в Дружба. Изобщо няма да чакам словото на генерала им президент. Каквитоса генералите ни, такава е и армията ни. Дори и полицаите, жандармеристите и пожарникарите са като техните си. Не се получават нещаата с пенсии и заплати. Ако са пенсионери, да си броят стотинките от пенсиите. Ако пък, съвсемслучайно са политици, да си даряват собствените заплати и оръжия на Украйна. Може и личнот на Зеленски или на |Путин да си ги даряват. Техни проблеи са си.
86
0
 
1
 
! Отговори
Герб минус преди 4 месеца
Не разбирам защо все покойници показват по телевизиите. Ами, тях ги убиха, и мутрата от Банкя, приятелят му от Бабинци, този на главните прокурори от Симеоново Гешев, както и останалите мутри на прехода. За 30 г. станах милионвер, без да съм убивал никого. Честита 2024 на българските политици и техните лидери. Те се интереуват само от избори, субсидии и крадене. не съм като и от тях. Дори и партия си нямам, като тази на банкянската мутра.
85
2
 
1
 
! Отговори
Пуйка от БНТ преди 4 месеца
Този Радев не е ли генерал ? Или е пенсионер. Ако е първото, да си поздравява военните, ако пък е второто, пенсионерите. Както и лидера им на тези отГерб. Не им излизат пасиансите на тези двамата с политиката. Просто защато и *** и доста по-умни българи от тях. Допи и по-скромни. Не се засрамват такива като политиците ни. Ни срама, ни страх от Бога. Техни проблеми са си тези с политическите им кризи. Те са полиитци, а не аз. Честита 2024 г. наприятелите ми. Просто няма ка да ги напиша всичките.
84
1
 
1
 
! Отговори
Инженер преди 4 месеца
Новата 2024 г. започна от жк-то Дружбата ни. За генералите, които все си забряват шапките и искат да получават и пенсии и заплати, тя все още не е започнала. Те са учили за геенрали във военни училища, като това в селото им Симеоново или в града им Пазарджик. Аз не съм учил за ефрейтор, но съм такъв.
83
0
 
1
 
! Отговори
Ефрейтор преди 4 месеца
Не зна кои ще нападат България през нощта, но ние от Дружба сме се въоръжили. Дори и започваме да си използваяме оръжията. Такива като пиратки, ножове, ракети и други такива поиротехнически средства. Ами, тя 2024 идва само веднъж в живота на хората. Честита да им на приятелите и приятелките. т Българията ни. Като пояснение, не съм от ченгетата и куките им.
82
0
 
2
 
! Отговори
Финансист преди 4 месеца
Продавачите, касиерките, щофьорите, които снабдяват магазините ни в жк-то Дружбата в София, също са ми приятели. Както и работещите в банките. Тези от Първата инвестиционната и Централната кооперативната Ад са ми също приятелки. Честита да им е Новата 2024 г. Както и на Силвето от Пощенската им Юробанката.
81
2
 
2
 
! Отговори
Bulgarian преди 4 месеца
Нова година, не само нов кабинет, но и ново правителство. А и нови късмети за обикновените българи. Такива като по-големи заплати, пенсии и баници. Може и други късмети да са, но тези неща не зависят от мен, а т политиците ни. Те ги определят минималните заплати и пенсии. Честита 2024 г, България. Ами, тя си ми е родната и моя. Както и приятелите ми. Тези от истинските.
80
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 82 Украина е създадена от етнически руснаци, по рецептите по които създадоха Македония. Естествено, че ще си измислят история и ще крадат всичко, до което се докопат от историята на другите. Няма как да измислиш измислена нация, измислена история и измислен език, ако не можеш да подпреш творението си на някаква история. И понеже измислиците нямат история, започват да крадат история и да преиначават нещата. Гледай Македония, не питай за тия.
79
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кой е тоя нявзрачен портиер с очилцата до Карлос Контрера?
78
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Целият свят е щастлив че Киев го отнася. Можем да продължаваме да асистираме Зрелищното Самоубийство на Украйна. Оръжейната индустрия печели, тр.оловете заработват, а животът си тече. Пълна идилия.
77
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Чингис хан бил украинец това не го знаех исус христос галичанин а хекулес е роден в крим и куп други идиoтии подобни на македонските рабрах го като гледах документални филми на украинския профсор Валерий Бебик доста трудно го разбрах но го разбрах
76
2
 
3
 
! Отговори
Дойде ред на преди 4 месеца
България след Украйна от политици с различна култура от християнският Български народ.
75
6
 
2
 
! Отговори
Войната на Путин... преди 4 месеца
....ЩЕ Е ДЪЛГА---ЗАЩОТО РУСИЯ Е СЛАБА И НЕМОЩНА....ХАХАХА....А, И ЗАЩОТО ТОВА ГО ИСКАТ КИТАЙ И САЩ!
74
6
 
4
 
! Отговори
ФАШИСТИ СА.... преди 4 месеца
...КОМУНИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ, ЗАЩОТО С РУСИЯ ЗАЩИТАВАХА ДОГОВОРА НА СТАЛИН И ХИТЛЕР / съгласно МОЛЭТОВ- РИБЕНТРОП/
73
4
 
2
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 4 месеца
Още от началото на войната радев прокламира подкрепата си за путин чрез недоставяне на военна помощ на Украйна. радев фактически работи за заличаването на Украйна като свободна и демократична държава.Но проблемът не е само в това. Той,със своите действия,работи против ЕС и НАТО," несъзнавайки", че след абсорбирането на Украйна от русия сигурността и бъдещето на Европа става несигурно,а най-много за източна Европа,в т.ч.и България.А може би той точно това иска,каквото иска и путин.
72
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 4 месеца
Пишат се за богоизбрани, а са избрани с 15% от имащите право на глас. В парламента могат да са мнозинство, но не и от имащите право на глас. Това е една сглобка от 3 партии. Събрани заедно пак нямат мнозинство от имащите право на глас сред народа. Как така промениха Конституцията и прецакаха всички с такова ниско доверие сред имащите право на глас? Лъжат себе си. Отнася се най-вече за ГЕРБ и ПП, които ще загубят много гласове на следващите избори, особено около скандала с последните избори.
71
3
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 месеца
Можеш ли да преговаряш с държава, на която външният министър Лавров на преговорите в Истанбул се изцепи, че те ... никога не са нападали Украйна? Тези само да ги погледнеш,да им кажеш "здрасти",и вече са те излъгали! Ще нападат, няма да нападат ...? Никой не се връзва на лъжите на Кремъл!
70
3
 
9
 
! Отговори
Бай Ментор преди 4 месеца
Тази снимка опозори България , а нейните политици уличи в симпатии на фашизма!Срамно петно!