Секретар на Радев: Тагарев да изясни дали ще се разполагат чужди военни сили у нас

При ротацията президентът ще проведе консултации с всички парламентарни групи
13 яну 2024 12:01, Елка Василева
401
Секретар на Радев: Тагарев да изясни дали ще се разполагат чужди военни сили у нас
Снимка: архив, БГНЕС

"Ще има ли разполагане на чужди военни сили на територията на България трябва да се изясни от самия Тодор Тагарев, когато се върне". Това каза пред БНТ Димитър Стоянов - секретар на президента по отбрана и сигурност и бивш служебен военен министър.

"Тази тема не е дискутирана с премиера, върховния главнокомандващ, не е дискутирана и в комисията по отбрана в НС", посочи Стоянов.

Още по темата
По думите му Тагарев е имал желание да посети САЩ още през октомври, но е имало задължително условие да подпише договора за бойните машини "Страйкър". Документът обаче беше подписан по-късно, съответно и визитата му се изместила.

Стоянов определи като необмислени думите на Тодор Тагарев за евентуално участие на България в операцията срещу хутите в Червено море.

 "Едни такива необмислени думи поставят в изключително сложна ситуация българи, пленен на един кораб и трябва много внимателно да коментираме как и къде ще участваме и имаме ли мандат да говорим тези неща", каза Стоянов.

Процедурата за ротацията ще мине съгласно Конституцията и преди връчването на мандата президентът ще проведе консултации с всички парламентарни групи - така Димитър Стоянов отговори на въпроса смята ли Румен Радев да саботира смяната на властта.

"Президентът ще го направи така, както изисква Конституцията и няма да даде повод на сглобката да го атакува по такъв начин за нарушаване на Конституцията", посочи Стоянов.

Президентът Радев не води войни с когото и да е било - неговата роля е да защитава правата и интересите на обикновения български гражданин, да защитава националните символи и историята, категоричен е Стоянов.

"Той говори с факти и там, където трябва да критикува т.нар. сглобка, той я критикува. Това вероятно не се харесва на министър-председателя Денков, но това не е проблем на президента", посочи Стоянов.

Той определи като абсолютен провал частичното приемане в Шенген и приемането на допълнителни условия от страна на България.

"Още 2011 г. България беше покрила техническите критерии за Шенген изведнъж сега се повиха нови изисквания и България клекна пред тях, само и само правителството да си закачи брошката на успеха от приемането ни в т.нар. "полу-Шенген", коментира Стоянов.

Промените в Конституцията са приети от Народното събрание с най-малко юристи и с едва 8% одобрение от българските граждани, каза още бившият служебен министър.

"Посочете ми един виден конституционалист - изключваме видните такива г-н Пеевски, г-н Петков и г-н Борисов, които така скоростно и без обществено обсъждане приеха промените", каза Стоянов.

Не е вярно и твърдението, че президентът е атакувал промените в Конституцията заради своите правомощия.

"От 21 параграфа е атакувал 8, от които само един касае служебното правителство. (...) Той атакува промените заради едни двусмислени и на моменти противоречащи си норми", каза Димитър Стоянов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


401
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
276
2
 
7
 
! Отговори
РЕШИпроблемДНЕС ! преди 4 месеца
В Швейцария няма жени с бурка на лицето! Който не харесва ВЪН ! Ако емигранти крадат или не работят, ги екстрадират! След 2 криминални прояви нарушителят е предупреден! След трета криминална проява изчезва! Там затворите са полупразни! Икономисват хората! Всеки работи и допринася за нарастване на стандарта! Нарушителите ВЪН ! Гражданите уведомяват полицията за всяко забелязано нарушение и законът гарантира анонимността им! Така се поддържа ред и стандарт! Затова богати чужденци инвестират там!
275
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ще се разполагат! 85% гласуваха на 2 Април у нас да има бази на САЩ. Факт.
274
2
 
4
 
! Отговори
РЕШИпроблемДНЕС ! преди 4 месеца
В Швейцария няма жени с бурка на лицето. На който не му харесва му показват границата да си ходи. Ако деца на емигранти търчат и крадат по пазарите, цялото семейство го екстрадират. След 2 криминални прояви нарушителят получава последно предупреждение. След трета криминална проява изчезва. Там затворите са полупразни. Икономисват хората, затова им е висок стандарта. Гражданите уведомяват полицията писмено за всяко забелязано нарушение и законът гарантира анонимността им. Така поддържат стандарт.
273
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Процедурата по натрапването на още чужди военни за хрантутене на главите ни не била обсъждана? Ама какво обсъждане бе, посолството е наредило, вие имате право само да се съгласите, но имате избор - може да викате Урааа или нищо да не викате след това.
272
2
 
14
 
! Отговори
Е поне Радев преди 4 месеца
Няма двойно гражданство и не е национарен предател като бившия премиер Киро Канадеца и бъдещата Премиерка французойката Габриел ;))
271
3
 
15
 
! Отговори
Е поне Радев преди 4 месеца
Не е служил на Чуждо разузнаване и чуждо Министерство на Отбраната като украинеца Тагаренко!
270
1
 
11
 
! Отговори
До 313 преди 4 месеца
О същата биография като военния министър Тагаренко значи ;)И той е завършил в Москва, бил е член на БКП и направил три месечен ку рс в САЩ!И той е руски роб или по скоро украински ;))
269
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
276 Радев е завършил в България и Москва, при социализма. Той е български и руски генерал. В САЩ е карал 3 месечен курс в НАТО, след 1989 година, за камуфлаж. Остава си верен на БКП/БСП и на Русия, както виждаме.
268
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Секретарят на Радев и негов кум говори с руски акцент. Дали не знае, чеУнгария води проруска политика и е черната овца в ЕС? Както и че Сърбия има огромни проблеми с Брюксел, с който преговорите за членство фактически са замразени заради Косово и заради силно проруска политика?Сърбия подписа договор за политическо сътрудничество с Русия. Не й наложи санкции. Белград е в основата на ескалирането, на конфликти в Северно Косово сПрищина. А Радев точно с Унгария и Сърбия в екип, ще брани семейството
267
3
 
10
 
! Отговори
соломон плачещият преди 4 месеца
България не само ще приеме допълнителен континген но и ще участва във войната срещу Русия както Първата Световна война. Тъй като Американците ще принудят страни като Полша,Латвия,Литва ,Естония като начало след което Румъния, България ще бъдат включени ще последваме съдбата на Украйна . Тая война ще продължи с години и Европа ще бъде въвлечена във войната. Това е неизбежно същата история както в далечната 1938-1939 година началота на ВСВ.
266
16
 
14
 
! Отговори
Странно, преди 4 месеца
...защо Копейките се обиждат, като наречеш Радев руска матрьошка? Ами не се обиждайте, бе! Че то всички го знаят! А и той най-нагло го демонстрира! Така че, кажете си, Радев си е ваша матрьошка, че от там нататък да си водим открита дискусия! Всичко останало е ,...дайте да се надлъгваме! Надлъгват се в Империята на Лъжата,щото там лъжата е издигната в култ! Тук все още са мислещи хора...
265
11
 
6
 
! Отговори
... преди 4 месеца
До Този с опорката! Кого лъжеш ? Точно тия , които искат да провеждат политиката на смъкнатите *** , работят за Русия! Обществена тайна е, че Радев е руска пионка, и плътно изпълнява руските опорки! Дори и червените бабички го разбраха! Всички, и Полша и Румъния и най-миролюбивата държава/Финландия/, се въоръжават и искат натовски части, за да се предпазят от Кремълската психиатрия! Само българските Копейки се правят на неразбрали, под формата на ..."патриотизъм"!
264
2
 
13
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 4 месеца
До Българин: По-голяма г'лупост не можа ли да измислиш? Като няма части на НАТО в България принадлежим на Русия, така ли? А като разположат два батальона да се излежават тук, сме си гарантирали сигурността. А така само ставаме мишена ако (не дай боже) започне война НАТО-Русия. Изобщо не ни трябват.
263
2
 
12
 
! Отговори
Малко за политика преди 4 месеца
Заради серията от избори на хората им омръзна да гласуват и си докарахме сглобка от п'родажници. В интервю с проф. Близнашки той каза, че правителството (на сглобката) е било съставено под натиск от САЩ след посещението на ръководителят на Комитета по санкциите към Държавния департамент на САЩ Джеймс О'Брайън. Казал е (вероятно) на Бойко че, ако пречи на съставянето на правителството, ще му излезе името в списъка Магнитски. А сигурно е имал какво да каже и на Киро и Асен. И ето ти (не)коалицията
262
18
 
4
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
Ако разположат американско оръжие у нас , автоматично ставаме държава ,с която Империята на Zлото ще се съобразява, а не да си я смята за територията, която и принадлежи! Прав беше Зеленски като му каза на Радев,... ти би ли предал своя територия,като си "Главнокомандуващ "! Ама капацитетът и зависимостите на нашия Фелдфебел, са далеч зад здравият разум, и отдавна е сложил собственият си интерес над този над държавата! Нека стои на този пост,че Българинът да гледа, от какво трябва да се пази!
261
2
 
17
 
! Отговори
Ако преди 4 месеца
разположат американски оръжия унас, автоматично ставаме мишена! Но тагаренко е доста вдлъбнат, не ги разбира тия работи, а и явно не му пука за народа! Но така или иначе тагаренко ще бъде убит рано или късно. Даже няма да бъде съден.
260
8
 
5
 
! Отговори
Някой преди 4 месеца
Менторът на Този, с прякор Тонколоната, като е бил шев на ВВС, е известен с това, че е платил милиарди за ...Спартани, Кугари, Пантери ...,и нито една пушчица! Те това е Главнокомандуващ! Политика на свалените *** ! Другото ,с което е известен, че назначи любовницата си на две държавни длъжности,за да я плющи без пари/типичен комунист/! Сега пък се е притеснил, да не му се накара Митрофанова, че не е насмогнал с преврата!
259
1
 
16
 
! Отговори
Истина ви казвам! преди 4 месеца
Много ясно че като нямаме наши се разполагат чужди!Народ, който не храни своя армия храни чужда !!!
258
9
 
7
 
! Отговори
Алооуу, преди 4 месеца
...Копейката,къде видя американци ,бе? Един от Партията на Путин се изцепи,че ни бил купил Черноморието, а.щял и останалотото да го "купи"! Тъй наречените "фили" ,отдавна си продадоха трътките за жълти копейки!
257
8
 
2
 
! Отговори
Хаххя преди 4 месеца
Селски, съюзниците не са чужди. Капиш!? Айде по тихо. Че се излагаш.