Асен Василев: ЕС трябва да действа бързо, ситуацията в Украйна става критична

В Брюксел той заяви, че страната ни винаги е подкрепяла Киев
17 яну 2024 10:11, Нели Христова
435
Асен Василев: ЕС трябва да действа бързо, ситуацията в Украйна става критична
Снимка: БГНЕС

Ситуацията в Украйна става критична, поради което ЕС трябва да действа бързо, заяви в Брюксел министърът на финансите Асен Василев. Той изрази съжаление, че през декември 2023 г. не беше постигнато споразумение по Механизма за Украйна, както и надежда, че това ще стане в началото на февруари.

Асен Василев участва в първото за годината редовно заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), съобщи Министерството на финансите. Европейската комисия представи актуална информация относно икономическата и бюджетна ситуация в Украйна. Министрите обсъдиха финансовата подкрепа на ЕС за Украйна и напредъка в работата по използването на замразените и обездвижени руски активи.

Асен Василев заяви, че ЕС не може да си позволи подкрепата за Украйна да се обвързва с вътрешни или други проблеми на Съюза. От самото начало България силно подкрепя и ще продължи да подкрепя Украйна.

Българският министър на финансите призова за ускоряване на работата по намирането на решения за използване на приходите от замразените и обездвижени руски активи. Всички решения, свързани с използването на тези активи, трябва да бъдат в строго съответствие с международното право.

В рамките на дневния ред на срещата белгийското председателство на Съвета на ЕС представи приоритетите си в сферата на финансите и икономиката за първите 6 месеца на годината. Съветът одобри заключенията относно доклада за механизма за предупреждение за 2024 г. и годишния обзор на устойчивия растеж за 2024 г. Съветът също така одобри препоръката за 2024 г. относно икономическата политика на Еврозоната.

Министрите предоставиха насоки за по-нататъшна работа с оглед срещата на финансовите министри и управителите на централните банки от Г-20, която ще се проведе на 26-29 февруари 2024 г. в Сао Пауло, Бразилия. Съветът упълномощи Икономическия и финансов комитет да финализира мандата на ЕС за тази среща.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


435
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
258
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Асане, фащай знамето и марш на фронта. Покажи ни как се прави. Вземи и невменяемия куролатор с теб да надува тромпета.
257
2
 
38
 
! Отговори
индулгенция преди 4 месеца
Заговориха за далаверите му и изведнъж стана върл евроатлантик. Изглежда така се опрощават кражбите у нас
256
2
 
32
 
! Отговори
ВЕтЪра на ПОДмяната преди 4 месеца
до 255 "И в крайна сметка, войната е на САЩ и Англия. Нека те си я финансират. Англо-саксонските глупости са до Ламанша (дъ Ченъл)." Обаче на практика ние ще плащаме веселбата ,те вече НЕ плащат! На който е името като кредитополучател в договорите ,него ще търсят световната банка . Даже " по желание" от Брюксел всички страни в ЕС се съгласиха да се включи в европейска инициатива, която цели да облекчи дълговото бреме на Украйна с евро заемите им и да поеме лихвите по заемите т.нар. лихвена субсидия. Така допълнително да се облекчи страната от финансовата тежест по обслужването на заем
255
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ами действай бе Асане,вземайте пушките с Тагаренко и Простото и на фронта,стига само си говорил.И не се опитвай да пращаш там чуждите деца,че ще го отнесеш.
254
2
 
34
 
! Отговори
Км преди 4 месеца
Защо не казва този ,защо цените на тока са двойни?С такива предатели дето харизаха енергодружествата и природните богатства на страната на чужденци--така ще е!
253
35
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Международно право? Путин, путинизма и руския фашизъм трябва да бъдат смазани сега и в този момент иначе Европа я чака голяма война
252
3
 
5
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
Ами, така е г-н Асене Василев. Обясни им ги нещата с парите, бюджета и инвестициите на лидерите на партиите. Те само от избори разбират, както и мисирките му на мутрата от Банкя. Наистина уважавам финансовите способности на тези от ПП минус ДБ. Но пък ми омръзна да пиша за тези от Герба им минус СДС-то им. Честита 2024 на мисирките му.
251
0
 
31
 
! Отговори
Международно право? преди 4 месеца
Как да откраднеш чужди пари, като спазваш "международното право"? Според мен, тези "активи", отдавна са откраднати. Иначе, нямаше да теглят заеми, за да финансират войната, а и Полша нямаше да им купува оръжие за своя сметка. Тия десет хиляди снаряда на ден, които изстрелваха украинците, отдавна са опоскали откраднатото от руснаците. И в крайна сметка, войната е на САЩ и Англия. Нека те си я финансират. Англо-саксонските глупости са до Ламанша (дъ Ченъл).
250
1
 
33
 
! Отговори
Не се преди 4 месеца
Напъвай Кокорчо нищо няма да помогне на Украйна!Русия ще постигне всичките си цели!А теб те чака бай Ставри!!!
249
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Асан е много вещ по кражби и продажби.
248
0
 
22
 
! Отговори
Ми то ..... преди 4 месеца
Тия наши "смели" евро атлантици стиска им до там , че други да воюват , да умират за тях !!!! А те да си крадът , да получават големите заплати и да раздават народните пари без никои да им даржи сметка !!!!!!
247
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тия май започаха да се сещат от коя страна на историята се набутаха и сега ги гони яка паника...
246
0
 
24
 
! Отговори
Аз съм Българче обич преди 4 месеца
Наш Асан, Боко , Кики , Пеевски да отидат при бай Ставри най накрая !!!!
245
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
още един,който иска с чужда пита помен да прави.или така са му наредили от посолствоТО. аман от зависими хора и далавераджии в българската политика.
244
0
 
26
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 4 месеца
АБЕ КУКОРЧО ВЗЕМАЙ ПУШКАТА И БЕГОМ В ПОКРАЙНА ДА ОПРАВИШ СИТУАЦИЯТА !
243
1
 
24
 
! Отговори
ъ преди 4 месеца
Като ги гледам Киро, Асан, Молеца, Тагаренко и всякаквите други, изпитвам усещането за нещо, което вече съм виждал. Предидесетина години в Украйна - Яценюк, Порошенко, после Зеленски, Подоляк и другите. Папагали на хранилка от Посолство, продали държавите си за жълти центове и потупване по рамото /г.за/. Това са всичките европейски атлантици-***. Та мисълта ми е да бием Киро, Асан и Ко, преди някой да ни бие нас.
242
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
отивай там и се бий,или си купи къща за 2 милиона.
241
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Асенчо да грабеа едно пушкало и да ходи на гронта, щом като е толкова притеснен.
240
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Споко мобилизацията е крайна мярка, нас повече ни ползват за превъоръжаване чрез другарите милионери или вече милиардери от тази война като Емилиян Гебрев,Николай Ибушев . Също и като кредитори - "Да го ду**т бедните" както казваха римските сенатори в комедията на Мел Брукс "История на света част първа" и която фраза Асен Василев излъга в НС че е казана от ГЕРБ! Ние балканите и Европа под заповед на Брюксел ще платим веселбата в Киев на Американците. И защо ? Заради това че не им харесва някой да ги изцежда с високи цени на петрол и газ( Русия )
239
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До АнонименТОЧНО ТАКА Е...А И В МОМЕНТА БЪЛГАРИНЪТ МАСОВО ЗАДЛЪЖНЯВА С ПАРИ,КОИТО НЕ Е ИЗРАБОТИЛ ИЛИ С ДРУГИ ДУМИ НЕ СА НЕГОВИ...А И ЩЕ ПРИПОМНЯ ОЩЕ ЕДНА МАКСИМА ОТ ДРЕВНОСТТА-КОГАТО РЕШАВАШ ЕДИН ПРОБЛЕМ С ПАРИ,ТО ТОВА НЕ Е ПРОБЛЕМ А РАЗХОД!!!